Balanus Oy:ltä putkistot fiksuimmin rakennustyömaille

Facebook
05.10.2023 | Rakentaminen

Esivalmistuksella tehokkuutta ja laatua saneeraus- ja uudiskohteisiin

Balanus Oy toimittaa putkistoja ja teknisiä laitteistoja kiinteistöjen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin. Balanus palvelee sekä uudis- että korjausrakentamista.

Balanuksen esivalmisteiden avulla saavutetaan korkea laatu, taloudellinen tehokkuus, aikataulujen pitävyys ja hävikin minimointi.

– Vakioiduissa tehdasolosuhteissa Mäntsälän tuotantolinjallamme saadaan tuotettua paljon parempaa laatua kuin vaihtelevissa työmaaolosuhteissa, kiteyttää tuotantopäällikkö Jussi Tokola ja jatkaa:

– Pyrimme kaikessa siihen, että työtä tuodaan työkohteesta mahdollisimman paljon tehtaallemme. Aikataulut pitävät, kun riskialttiit muuttujat on minimoitu.

– Myös turvallisuus paranee, kun kohteessa ei tarvitse tehdä tulitöitä nimeksikään, emmekä me tai meidän varastomme ole muiden urakoitsijoiden jaloissa työmaalla.

Sertifioidut hitsarit ja varmennetut hitsausmenetelmät takaavat korkean laadun.

Asennus käy nopeasti ja suoraviivaisesti

Perinteisessä menetelmässä rakennustyömaalle tilataan kaikki putkistojen osat: putket, venttiilit ja niin edelleen. Putkia sitten paikan päällä mitotaan, katkotaan ja esivalmistetaan.

– Sen sijaan Balanuksen mallissa kokonaisuus on työnsuunnittelussa jo kertaalleen mietitty. Kaikki esivalmisterajaukset on valmiiksi merkitty, joten työntekijän tarvitsee vain toimia suunnitelman mukaisesti, kuvailee projektipäällikkö Heikki Rapatti.

– Työmaalla ajankäyttö on tehokasta, kun toimitukset tapahtuvat just-in-time ja paikoilleen asentaminen on helppoa. Siirtymä- ja käyttöönottokatkokset jäävät lyhyiksi ja ne pystytään ajoittamaan täsmällisesti.

3D-mallinnus on iso apu

Balanuksen esivalmistukseen perustuvassa toimintamallissa moduulin ei tarvitse olla fyysinen kappale, vaan moduulina voi toimia 3D-mallinnus rakennuksen huoneesta mittoineen.

Tarkalla mallintamisella varmistetaan laitteiden ja putkistojen asianmukainen sijoittelu kohteeseen.

– Korjausrakentamisessa täytyy ottaa huomioon olemassa olevat putket ja laitteet. 3D-mallinnuksen avulla selvitämme niiden sijainnit ja voimme esivalmistaa täsmälleen kohteeseen sopivat uudet tuotteet asennettavaksi paikoilleen sujuvasti, kertoo Heikki Rapatti.

Ainutlaatuinen toiminnanohjausjärjestelmä

Balanuksen itse kehittämä Command Base™ -toiminnanohjausjärjestelmä mahdollistaa putkistojen ja muiden tuotteiden valmistusketjun reaaliaikaisen seurannan työnsuunnittelusta asennukseen.

Command Base™ -toiminnanohjausjärjestelmän avulla projektin osapuolet pysyvät työn edistymisestä ajan tasalla. Järjestelmää voidaan käyttää eri päätelaitteilla sovelluksena tai selainpohjaisesti.

– Command Basea™ käyttävät sekä urakoitsijan eli meidän edustajat että asiakkaan edustajat. Command Basella™ hallitaan osatoimitusten oikea-aikaisuutta ja saapumisjärjestystä. Se on etu varsinkin logistisesti haastavissa kohteissa, Jussi Tokola kertoo.

Lämmönkeräysmoduuli lämpöpumppujen tueksi

Tarkkaa työnsuunnittelua ja pitkälle vietyä esivalmistusta Balanus toteuttaa myös valmistamissaan lämmönkeräysmoduuleissa, jotka osaltaan edistävät vihreää siirtymää.

– Maalämpö ja hukkalämmön talteenotto ovat tänä päivänä suosittuja lämmönlähteitä. Lämmönkeräysmoduulissamme on lämpöpumput ja varaajasäiliöt, Jussi Tokola kertoo.

– Lämmönkeräysmoduulit ovat kysyttyjä varsinkin suuriin kiinteistöihin, kuten kauppoihin, joiden kylmäaltaat tuottavat paljon hukkalämpöä.

Balanuksen lämmönkeräysmoduulille tehdään ensin pohja, jonka päälle asennetaan lämpöpumput, varaajasäiliöt, lämmönvaihtimet, putkistot ja muut osat. Putkistot ja laitteet eristetään jo esivalmistuksen yhteydessä.

– Työmaalle ei jää paljonkaan tehtävää. Moduulit räätälöidään aina asiakaskohtaisesti, mainitsee Jussi Tokola.

Kiinteistöjen prosessihukkalämpöenergian keräin- ja varastointiyksiköt; valmiit testatut yksiköt ja liitososat, asiakkaan kohteessa minimi tekeminen, nopeaa, laadukasta, siistiä.

Täysi järjestelmä tai osakokonaisuus

Balanuksen ratkaisut lämmön tuottamiseen, varastointiin ja siirtoon sekä ilmastointiin ovat olleet kysyttyjä mm. kaupan alalla, datakeskuksissa, yhteiskunnallisissa kiinteistöissä ja isoissa asuinrakennuksissa.

– Ison huonekalukaupan kiinteistön remonttiin Espooseen toimitimme sisäpuolen lämpö- ja jäähdytysputkistot työnsuunnitteluineen. Balanuksen järjestelmä oli asiakkaalta erinomainen valinta, koska kohteessa ei voitu tehdä tulitöitä. Lisäksi kaikki uudet putkistot piti suunnitella entisten sekaan, joten 3D-mallinnusjärjestelmämme oli elementissään, Jussi Tokola kertoo.

Balanuksen osaamista ovat käyttäneet myös K-ryhmän City- ja Supermarketit. Esimerkiksi Joensuun keskustan Citymarketiin toimitettuun lämmönkeräysmoduuliin Balanus teki myös sähköasennukset ja automaation, joiden toimivuus testattiin ja varmistettiin jo tehtaalla. Asennus ja käyttöönotto kohteessa kesti vain kaksi viikkoa.

– Meiltä saa täyden järjestelmän tai sovitun osakokonaisuuden valmistuksen ja asennuksen kohteeseen. Toimituksemme sisältää laadunvarmistuksen ja dokumentoinnin sovitussa laajuudessa jäljitettävyyden varmistamiseksi, toteavat Jussi Tokola ja Heikki Rapatti.

Balanus Oy
Palomäentie 9, Mäntsälä
020 757 9810
www.balanus.fi


Kiwan auditoimat sertifikaatit

  • ISO 3834-2:2021 -laatujärjestelmä
  • Moduuli A2 Teollisuusputkistojen valmistus sekä korjaus- ja muutostyöt
  • EN 1090-1:2009+A1:2011 Rakenteellisten hitsattujen teräskokoonpanojen ja tuotejärjestelmien valmistus


Katso Balanuksen esittelyvideo:

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia