Dynaaminen aurinkosuojaus estää rakennusten ylilämpenemisen

Facebook
30.09.2022 | Rakentaminen

– Auringonsäteilystä johtuvaan rakennuksen ylilämpenemiseen kannattaa paneutua jo siinä vaiheessa, kun rakennus on vasta suunnittelupöydällä, suosittelee Artic Storen projektimyyntipäällikkö Juhana Repo.

– Nykymaailmassa vastaus rakennuksen ylilämpenemiseen ei voi olla koneellinen jäähdytys. Kestävimmät ratkaisut löytyvät aurinkosuojauksesta. Kehittynein tapa on olosuhteiden mukaan säätyvä dynaaminen aurinkosuojaus. Se on Artic Storen keskeistä osaamista, Repo kertoo.

Rakennusten ylilämpeneminen on iso ongelma

Tarve estää rakennusten ylilämpenemistä on entisestään korostunut ilmastonmuutoksen edetessä. Auringosta maahan säteilevän energian määrä on valtava. Säteilyenergia tulee ikkunoiden lävitse rakennuksiin, ja säteilyn törmättyä sisätilan pintoihin se muuttuu lämmöksi, johtuu rakenteisiin ja lämmittää tilaa.

Nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat edesauttavat lämmön sisällä pysymistä, ja suurentuneet ikkunapinta-alat lisäävät aurinkosuojauksen tarvetta. Isot ikkunapinnat tuottavat rakennuksiin huomattavia lämpökuormia, joiden vuoksi sisälämpötila nousee helposti 25–26 asteeseen, helteillä yli 30 asteeseen.

Aurinkosuojaus maksaa itse itsensä

Oikein toteutetulla rakennuksen ylilämpenemisen ehkäisyllä voidaan tutkimusten mukaan säästää lämmityskuluissa 10 %, jäähdytyksessä jopa 90 %, samoin valaistuksessa 90 %.

Juhana Repo toteaa, että kiinteistöjen energiankäytön tehostamista koskevia säädöksiä on Suomessa tullut voimaan jo vuosina 2017–2018, ja suuntaus on selvästi kohti tiukempia kriteereitä. Kehitystä vauhdittaa nouseva energiakriisi.

– Ylilämpenemisen estäminen on avainasemassa, kun pyritään parantamaan valmiiden rakennusten energiatehokkuutta ja kehittämään uusien rakennusten matalaenergiasuunnittelua.

– Rakennuksen ylilämpenemisen estämisen kustannus on käytännössä nolla euroa, sillä siihen kohdistuvan investoinnin hinta voidaan säästää jäähdytyslaitteistosta, Repo painottaa.

Dynaaminen kokonaisuus

Automatisoitu rakennuksen ylilämpenemisen estäminen optimoi rakennuksen energiankulutusta. Asumisviihtyvyys paranee, kun paahtava lämpö ja häikäisevä valo torjutaan ulos.

Huomioimalla ylilämpenemisen estäminen jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa varmistetaan sujuva, energiatehokas kokonaisuus.

– Parhaassa tapauksessa ylilämpenemisen estäminen, valaistus, jäähdytys ja ilmanvaihto eivät ole toisistaan erillisiä osa-alueita, vaan kuuluvat kaikki samaan järjestelmään, jonka toiminnot ymmärtävät toisiaan ja reagoivat toisiinsa, Repo kuvailee.

– Esimerkiksi kun screenit aurinkoisella säällä laskeutuvat, jäähdytysteho vähenee.

Sisälämpötiloja ja energiatehokkuutta parantavien ominaisuuksien lisäksi aurinkosuojat estävät tehokkaasti häikäisyä ja mahdollistavat sujuvan näyttöpäätetyöskentelyn ilman silmien siristelyä.

– Mikä parasta, olosuhteiden mukaan säätyvä järjestelmä maksimoi myös luonnonvalon määrän. Riittävä luonnonvalon saanti on rakennusta käyttävien ihmisten hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Artic Storen ammattitaito käytettävissänne

Artic Store suunnittelee, mitoittaa, valmistaa, asentaa ja huoltaa ylilämpenemisen estämisen ratkaisuja. Yritys tarjoaa asiantuntijapalveluita mm. arkkitehti- ja suunnittelutoimistoille ja rakennusliikkeille.

– Sen sijaan, että pyrkisimme puoliväkisin myymään tuotteita hyllystä, haluamme ymmärtää ja ratkaista asiakkaan ongelman ja rakentaa yhteistyötä kestävälle pohjalle.

– Rakennuksen ylilämpenemiseen vaikuttavat monet asiat. Me osaamme kiinnittää huomiota sellaisiinkin yksityiskohtiin, joita asiakas ei kenties ole tullut ajatelleeksi, huomauttaa Juhana Repo.

Konsultoiva toimintamalli

Artic Storen osaamiselle on rakentamisen alalla paljon kysyntää, johon yritys vastaa konsultoivalla otteella.

– Meiltä tiedustellaan jatkuvasti, millaiset aurinkosuojauksen ratkaisut sopisivat mihinkin kohteeseen, ja millaiseksi budjetti voisi muodostua, Juhana Repo kertoo.

– Tällaisiin yleisluontoisiin tiedusteluihin vastaamme yleensä ilman erillistä veloitusta. Olemme toki iloisia, jos antamamme asiantuntija-apu johtaa asiakkuuteen, mutta lähtökohtaisesti haluamme toiminnallamme lisätä tietoisuutta ylilämpenemisen estämisen merkityksestä Suomessa.

Kutsu asiantuntija kylään

Artic Storella on vankka pohja asiantuntijuudelleen. Yksityisessä omistuksessa oleva perheyritys on toiminut jo yli 40 vuotta. Vuosien mittaan sekä toimiala että tuotteet ovat kehittyneet huimasti. Projektimyyntipäällikkö Juhana Repo sanoo, että Artic on ollut koko ajan kehityksen aallonharjalla. – Meillä on selvä käsitys siitä, kuinka tärkeä asia ylilämpenemisen estäminen on, ja kuinka paljon tärkeämmäksi se koko ajan tulee.

– Käymme usein rakennusalan yrityksissä paikan päällä kertomassa ylilämpenemisen estämisen merkityksestä. Meidät voi pyytää pistäytymään, tulemme mielellämme, Juhana Repo vinkkaa.

Artic Store on aurinkosuojauksen edelläkävijä

Artic on vuonna 1979 perustettu aurinkosuojalaitteiden kotimainen valmistaja ja asiantuntija. Artic Store palvelee yritys- ja kuluttaja-asiakkaita 16 paikkakunnalla kautta maan.

Articin valikoimaan kuuluvat ulkopuoliset aurinkosuojat, kuten screenkaihtimet ja markiisit, sekä sisäpuoliset aurinkosuojat, kuten säle-, puusäle-, rulla-, pystylamelli-, pliseekaihtimet sekä rulla- ja pimennysverhot ja verhokiskot. Lähes kaikki tuotteet ovat suomalaisia avainlipputuotteita.

Artic Storen ammattilaiset osaavat toteuttaa kuhunkin kohteeseen saumattomasti integroituvan ja hyvältä näyttävän kokonaisratkaisun.

Ikkunalasien välinen suojaus sopii Suomeen

Artic Store panostaa asiakaslähtöiseen palveluun ja tuotteiden laadukkuuteen. Ratkaisut räätälöidään mittatilauksena jokaiseen tarpeeseen ja kohteeseen sopiviksi.

Articin tuoterintamalta Juhana Repo korostaa ikkunalasien väliin asennettavien automatisoitujen aurinkosuojien järkevyyttä suomalaisissa rakennuksissa.

– Ylivoimaisesti yleisin ikkunatyyppi Suomessa on kolmilasinen kaksipuitteinen MSE-ikkuna. Siinä on kahden lasin välissä iso tila, johon voidaan fiksusti asentaa lämpenemiseltä suojaavia tuotteita.

– Ikkunan sisään asennettu aurinkosuoja on turvassa sekä ulkoilmalta että sisäpuolelta tulevilta kontakteilta, joten huollon tarve on hyvin pieni.

Artic Store
010 425 9500
[email protected]

articstore.fi
Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä