Harjakorkeuteen noussut Lainesairaala palvelee koko Pohjois-Savoa

Kuvaaja: Sakari Partanen
Kuvaaja: Sakari Partanen
02.06.2023 | Rakentaminen

Ensi keväänä valmistuvan Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Puijon sairaalan kampukselle rakenteilla olevan psykiatrian uudisrakennuksen, Lainesairaalan, harjannostajaisia juhlittiin 11.5.2023.

Lainesairaalan rakennustyöt ovat olleet käynnissä reilun vuoden ajan. Hankkeen pääurakoitsijana toimivan Rakennustoimisto K. Tervon toimitusjohtaja Jussi Hämäläisen mukaan hanke on laajuudeltaan mittava Itä-Suomen alueella. 

– Yrityksellemme on ollut ilo päästä toteuttamaan psykiatrian uudisrakennusta. Omaamme vahvan kokemuksen sairaalarakentamisesta, mutta Pohjois-Savon alueen rakentamisen markkinoilla olemme uudehko toimija. Työmaalla kohteen rakennuttajan, suunnittelijoiden, sivu-urakoitsijoiden sekä omien aliurakoitsijoidemme kesken yhteistyö on ollut todella hyvää ja miellyttävää, Hämäläinen kiittää.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin käynnistämä hanke jatkuu Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallinnoimana. Rakennushankkeen kustannusarvio on noin 48 miljoonaa euroa ja laajuus 16 000 bruttoneliömetriä. Rakennuksessa tulee työskentelemään yli 300 työntekijää.

– Hanke etenee kustannusnousuista huolimatta budjetin ja kokonaisaikataulun mukaisesti. Rakennus otetaan käyttöön alkukesästä 2024, kertoo kiinteistöjohtaja Petri Pyy.

Potilaiden parhaaksi

Kun uudisrakennus saadaan käyttöön, tyhjenee Julkulan sairaalan tilat kokonaan. Hyvinvointialue valmistelee Julkulan sairaalan kiinteistöstä luopumista.

Lainesairaalaan keskitetään Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorten ja aikuisten erityistason mielenterveyspalvelut, jotka nyt toimivat useissa eri toimipaikoissa Kuopion alueella.

Mielenterveyspalveluiden palveluyksikköjohtaja Teijamari Laasonen-Balk kertoo, että psykiatrian muutto Lainesairaalaan KYSin kampukselle on tärkeä muutos yhdistämään mielenterveys- ja päihdepsykiatrian palvelut somatiikan kanssa tiiviimpään yhteistyöhön. 

– Olemme tehneet jo alustavia toiminnan muutoksia yhdistämällä Julkulan sairaalan osastotoiminnan kolmeksi osastoksi, joissa on yhteensä 7 moduulia. Nämä siirtyvät Lainesairaalaan omiin tiloihinsa vastaavilla sairaansijoilla, joita on yhteensä 77.  Puijon sairaalan päivystyksen kanssa olemme käynnistäneet päivystystoiminnan muutokset, jotka jatkossa Lainesairaalaan siirtymisen jälkeen tulevat entistä helpommiksi toteuttaa välimatkan lyhentyessä psykiatristen osastojen ja Puijon sairaalan päivystyksen välillä.

Laasonen-Balkin mukaan Kuopion alueen psykiatrisen ja nuorisopsykiatrisen avohoidon ja osastohoidon muuttaminen saman katon alle mahdollistaa myös uudenlaisen yhteistyön kehittämisen avohoidon ja osastohoidon toiminnalle potilaita hyödyttäen.

– Henkilöstöresurssien käyttäminen eri yksiköiden välillä on mahdollista saada joustavammaksi yksiköiden sijaitessa fyysisesti lähellä toisiaan. Työntekijöille uudet, terveet tilat mahdollistavat turvallisen työympäristön, esteettisiä arvoja unohtamatta, Laasonen-Balk lisää.

Yhden hengen huoneilla rauhallisempi hoitoympäristö

Hankkeessa keskeistä on ollut työntekijöiden osallistaminen suunnitteluun alusta alkaen. Uudisrakennukseen tulee kahdeksan kerrosta. Vuodeosastoilla on 77 sairaansijaa ja potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita omilla wc-tiloilla. Tilasuunnittelussa yhtenä tavoitteena on ollut, että henkilöstöllä olisi enemmän aikaa potilaille. Avoimilla hoitaja-asemilla henkilöstö on potilaiden saavutettavissa aiempaa helpommin. Yhden hengen huoneet lisäävät potilaiden yksityisyyttä ja rauhoittavat osaston tunnelmaa. 

Lainesairaala liittyy tunneliyhteydellä Kaarisairaalan kautta pääsairaalaan. Rakennuksen länsipuolelle tulee puistoalue, jossa ulkokuntoiluvälineitä sekä grillauspaikka. 

KYSin Puijon sairaalakampuksen rakennus 5 liittyy lasisilloilla Lainesairaalaan kahdessa kerroksessa. Lainesairaalan toimintamalleja otetaan käyttöön myös rakennus 5:ssä sijaitsevissa yksiköissä.

Lähde: Pohjois-Savon hyvinvointialue

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia