Piharati Oy kehitti oman AR3D-sovelluksen

Facebook
01.07.2022 | Rakentaminen

Lisätty todellisuus on monelle tuttu asia pelimaailmasta. Pokemonit löytyvät peleissä takapihalta, milloin mistäkin ja älypuhelimen tai tabletin näytöllä. Lisätty todellisuus, voiko sitä hyödyntää rakentamiseen? Miltä autotalli näyttää omalla pihalla ennen rakentamisen aloittamista? Miltä talli näyttää sisältä päin? Miten naapurille voisi havainnollistaa tulevan tontin ja rakennuksen?

Joskus puolitosissaan tehty heitto voi johtaa mullistavaan lopputulokseen. Näin kävi kauhajokelaiselle Piharati Oy:lle, kun alettiin miettiä miten autotalli tai monitoimirakennus voitaisiin esittää parhaiten nykytekniikkaa hyödyntäen ja ennen rakentamista. 3D mallintamista ja visualisointia on toki tehty jo vuosia, mutta erilaisten kuvankäsittelyohjelmien avulla rakennus on jouduttu ns. istuttamaan tontille. Miksi AR-tekniikkaa hyödynnetä tässä?

Yrityksen perustaja, nykyinen hallituksen puheenjohtaja Pentti Rouvali sanoi reilu kaksi vuotta sitten Kauhajoen elinkeinojohtajalle, että kuule, uskotko sinä, että kun Piharati täyttää 10 vuotta, kissa – eli tässä tapauksessa autotalli – pystytään nostamaan pöydälle? 

Pentti Rouvalin pojan, Piharatin toimitusjohtajan Kari Rouvalin, otsalle nousi hiki. Olihan hän aikoinaan kouluttautunut mekatroniikkainsinööriksi, ollut monissa multimediahankkeissa mukana, tehnyt yrityksille kotisivuja ja työskennellyt rakennusalan yrityksissä suunnittelijana, mutta Pentin idea oli uusi ja vaatii kokeneeltakin it-gurulta pohdiskelua ja työtunteja. 

Enää ei voinut perääntyä. Eikä kukaan halunnutkaan, sillä Pentin ideaa pidettiin hyvänä ja tarpeellisena.

– Meillä oli suunniteltu piharakennuksia 3D-järjestelmällä jo 15 vuotta, mutta rakennusten esitystapa netissä harmitti. Asiakkaat eivät koskaan nähneet rakennuksia netissä samoin kuin me suunnittelijat ruuduillamme ne näemme jo suunnitteluvaiheessa, Kari kertoo. 

Pentti oli saanut idean autokauppiailta.

– Käytettyjä autoja pystyi katsomaan netissä joka kulmasta pyörittäen. Mietin, että eikö tämä sama onnistuisi autotallienkin kanssa, hän kertoo.

Ja onnistuihan se. Se vaati nuoremmalta Rouvalilta noin kaksi vuotta tiivistä suunnittelua, mutta kuluvan vuoden maaliskuussa, jolloin Piharati täytti 10 vuotta, yritys piti pienimuotoisen tilaisuuden, jossa se julkisti oman Piharati AR 3D -sovelluksen. Sovelluksen käyttäjä voi mennä omalle pihalleen ja sijoittaa älylaitteensa avulla valitsemansa Piharatin autotallin haluamaansa kohtaan tontilleen. Idea on tuttu pelimaailmasta. 

Sovelluksen avulla rakennusta pystyy tutkimaan eri puolilta, päältä ja jopa sisältä.

– Tässä meidän kehittämässämme sovelluksessa on täysin uutta, että käyttäjä pystyy menemään myös rakennuksen sisälle ja katselemaan sitä sieltä käsin, Kari kertoo.

– Jopa lisäämään oman autonsa talliin ja ihastelemaan, miltä se uudessa tallissa näyttäisi, Pentti jatkaa.  

AR-malleihin voi tutustua ja kokeilla ohjelmaa Piharatin kotisivujen www.piharati.fi kautta. Sovellus toimii kaikissa älylaitteissa, joissa on AR-ominaisuus. AR tulee sanoista Augmented Reality, lisätty todellisuus, ja tarkoittaa teknologiaa, jossa virtuaalinen sisältö liitetään osaksi oikeaa maailmaa AR-tuetun älylaitteen avulla.

Facebook
Twitter
YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä