Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Jari Lehtonen: "Rakentaminen tasoittuu, kasvunäkymät korjausrakentamisessa"

"Investointien määrän seuraaminen korreloi yhteiskunnan hyvinvointiin. Onkin äärimmäisen tärkeää pitää investoinneista kiinni ja edesauttaa niiden syntymistä", korostaa Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Jari Lehtonen. Kuva: Rakennusteollisuus RT
"Investointien määrän seuraaminen korreloi yhteiskunnan hyvinvointiin. Onkin äärimmäisen tärkeää pitää investoinneista kiinni ja edesauttaa niiden syntymistä", korostaa Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Jari Lehtonen. Kuva: Rakennusteollisuus RT
27.01.2023 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu

Rakennusteollisuuden viime lokakuussa julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan rakentaminen vähenee tänä vuonna arviolta 2 prosenttia. Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Jari Lehtonen toteaa, että rakentamisen lasku on ollut odotettavissa, sillä esimerkiksi kerrostaloasuntoja on valmistunut viime vuosina ennätysmäärin.

Jari Lehtosen mukaan Suomen toiseksi suurimpana kasvukeskuksena Tampereen seudulla katsotaan luottavaisin mielin tulevaisuuteen rakentamisenkin alalla.

- Asuntojen rakentaminen on tälläkin seudulla ollut jo pitkään huipputasolla, joten huolestumiseen ei ole syytä. Vaikka rakentamisen tarpeet eivät ole muuttuneet, ja epävarmuutta on toki ilmassa, niin se ei näy vielä tässä hetkessä koska työllisyys on hyvällä tasolla. Tulevina vuosina rakentamisen määrä vähenee maltillisesti kaikilla pääsektoreilla korjausrakentamista lukuun ottamatta.

Lehtosen mukaan yritykset ovat tottuneet vaihteluihin ja pärjäävät kyllä.

- On hyvä muistaa, että tasaiseen rakentamisen tuotantoon ei päästä eri vuosilla eikä vuosikymmenillä.

- Rakentaminen lähti nostamaan bruttokansantuotetta viime vuosikymmenellä taantumavuosista huolimatta. Investointien määrän seuraaminen korreloi yhteiskunnan hyvinvointiin.Onkin äärimmäisen tärkeää pitää investoinneista kiinni ja edesauttaa niiden syntymistä, Lehtonen korostaa.

Korjausrakentaminen on tukijalka, jonka osuus nousee tasaista tahtia

Korjausrakentaminenon jatkanut tasaista kasvua ja se kompensoi esimerkiksi työllisyyttä. Korjausikään tulevien rakennusten määrän jatkuva kasvu sekä laatu- ja varustetason nykypäivän vaatimukset ylläpitävät kasvua korjausrakentamisessa.

- Tietysti korjausrakentamisen kasvuun vaikuttavat korkojen nousu, rahoituksen saatavuus sekä korjausrakentamisen kustannusten ja kokonaisasumiskulujen nousu. Esimerkiksi energiakulujen ja tontin vuokran nouseminen näyttelee isoa osaa taloyhtiöiden vastikkeissa, Lehtonen toteaa.

Lehtonen kertoo, että niin Tampereella kuin ympäristökunnissakin investoidaan.

- Julkisen rakentamisen osuus on ollut hyvällä tasolla ja palvelurakentamisen tarvetta on edelleen. Rakennetaan uusia kouluja, päiväkoteja, erilaisia hoiva-alan ja terveydenalan rakennuksia sekä urheilun ja muita vapaa-ajan puolen tiloja.

Kestävä rakentaminen on vastuullista rakentamista

Kestävä ja vastuullinen rakentaminen tuottaa pitkäikäisiä, materiaali- ja energiatehokkaita rakennuksia ja rakenteita. Ne ovat turvallisia, terveellisiä, viihtyisiä, muuntojoustavia, helppohoitoisia ja arvonsa säilyttäviä. Rakennus- ja kiinteistöalan toimijoiden tehtävänä on kehittää ja ottaa käyttöön parhaat ja kustannustehokkaimmat keinot rakennuksille asetettujen energia- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi.

Kestävä rakentaminen nähdään Lehtosen mielestä nykyisin laajempana kokonaisuutena.

- Yhteiskunta muodostuu kokonaisuudesta. Kestävällä rakentamisella pyritään löytämään niin ekologisesti kuin taloudellisesti kestävällä pohjalla olevia ratkaisuja. Vastuullinen rakentaminen käsittää koko rakennuksen elinkaaren sekä kaikki sen aikana mukana olevien toiminnan, Lehtonen määrittelee.

Alan työllistävä vaikutus merkittävä

Jari Lehtonen painottaa, että työvoiman saatavuuden ja rakennussalan vetovoimaisuuden eteen halutaan nyt tehdä kaikki voitava.

- Tietoa alasta täytyy jakaa jatkuvasti entistä enemmän. Alalle johtavaa koulutusta on kehitettävä ja alan imagoa kohennettava. Rakennussala tarjoaa tulevaisuuden ammatteja ja laajan kattauksen erilaisia toimenkuvia ja tekijöitä tarvitaan jokaiselle toimintasektorille. Jos halua olla varma jostain tulevaisuuden toimialasta, niin rakennusalalle kannattaa hakeutua. Näitä töitä ei voi ulkoistaa. Nuorille tulee kertoa heidän tavallaan ja heidän käyttämissään viestintäkanavissa, mitä työ rakennuspuolella nykypäivänä on; Hyvän palkan lisäksi mielekästä tekemistä, hyviä työolosuhteita ja työhyvinvointia, Lehtonen kuvaa.

Kiinteistö- ja rakennusalan arvoketju on laaja

Siihen sisältyy uudis- ja korjausrakentamisen lisäksi erilaista suunnittelua, kiinteistön ylläpitoa ja kiinteistöhallintoa sekä muun muassa purkutöitä ja kierrätystä.

Lehtonen sanoo, että on hyvä muistaa, että vietämme elämämme kaiken aikaa rakennetussa ympäristössä. Käytännössä rakennettu ympäristö vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme, vaikka emme sitä välttämättä edes huomaa.

- Suurin osa meistä on tavalla tai toisella rakentamisen toimialan kanssa tekemisissä kaiken aikaa myös työn puolesta, joko asiakkaana tai palvelujen puolella. Tänä päivänä ala työllistää talonrakennuksen ja infran puolella suoraan noin 200 000 työntekijää ja kun siihen lasketaan mukaan mm. tuotantolaitokset, palvelut ja kiinteistösektori, niin alan työllistävä vaikutus on jopa yli puoli miljoonaa henkilötyövuotta, Jari Lehtonen kertoo.


Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen Piiri ry aloitti toimintansa helmikuussa 1970 ja täytti 50 vuotta vuonna 2020. Piiri on vanhin talonrakentajien yhdeksästä piiriyhdistyksistä. Sen laaja jäsenkunta ja aktiiviset jäsenet vievät koko alaa eteenpäin. Sisä-Suomen alueeseen kuuluu isoja kasvukeskuksia Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä. Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen jäsenmäärä on noin 140, Pohjanmaan piiriyhdistyksessä vajaa 40 jäsentä.

Suomen kansallisvarallisuudesta noin 80 % on kiinni rakennetussa ympäristössä, ja joka viides suomalainen tekee työtä rakentamisen tai kiinteistöjen hoidon parissa. Hämeenlinnasta Tampereen kautta Jyväskylään ulottuvan piiriyhdistyksen alueelle kohdistuu noin neljännes rakentamisesta ja sen työllisyysvaikutuksista.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä