Ajatonta muunneltavuutta Martelan kalusteilla

Pohjois-Karjalan keskussairaala, Joensuu. J2-rakennuksen laajennus. Kuvat: Martela
Pohjois-Karjalan keskussairaala, Joensuu. J2-rakennuksen laajennus. Kuvat: Martela
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

– Teemme käyttäjien tarpeita palvelevia julkitiloja, jotka ovat muuntuvia, mutta samalla kestävät aikaa ja käyttöä, kuvailee Martela Design Studion johtaja Eeva Terävä. Design Studio vastaa Martelan työ- ja oppimisympäristöhankkeiden suunnittelusta ja kehittämisestä.

Viihtyisät mutta hygieeniset tilat

Sairaaloiden ja muiden julkitilojen kalustamisessa on huomioitava sekä siellä työskentelevät että asioivat. Sairaala on olemassa potilaita varten.

Eeva Terävä kertoo, että sairaalaympäristöt ovat muuttuneet viihtyisämmiksi.

– Tiloista halutaan kodinomaisen pehmeitä, ei kliinisen kovia. Tämä asettaa materiaaleille omat haasteensa, sillä kalusteiden on kuitenkin kestettävä kulutusta sekä oltava helposti puhdistettavia ja turvallisia käyttää. Martelan kalusteet on huolella testattu laboratorio-oloissa.

– Sairaaloissa hygienian toteutuminen on erittäin tärkeää ja pintojen on kestettävä myös desinfioivia aineita. Kalusteissa on vältettävä ratkaisuja, jotka keräävät likaa ja kosteutta. Markkinoilla on antimikrobisia tuotteita ja materiaaleja, mutta luotettavan tutkimustiedon puuttuessa niiden mahdollisista haittavaikutuksista meidän näkemyksemme on, että laadukkaat materiaalit ja huolellinen siivous ovat paras tapa luoda puhtaat ja turvalliset tilat, korostaa Eeva Terävä.

Monikäyttöisyys lisää tehokkuutta

Sairaalamaailmassakin näkyy toimitilasisustamisen trendi, joka suuntaa kohti paikattomampaa työskentelyä. Enää ei haluta istuttaa henkilöstöä omissa huoneissaan tai työpisteissään, vaan nykyisin suunnitellaan ja rakennetaan monipuolisia tiloja, jotka ovat joustavasti ja tehokkaasti jaetussa käytössä.

– Martela tarjoaa kalusteita, jotka muuntuvat erilaisten ihmisten erilaisiin tarpeisiin ja aidosti palvelevat käyttäjiä. Martelan kalusteet kestävät sekä käyttöä että katsetta vuodesta toiseen, Eeva Terävä toteaa.

– Kun tarvitsee rakentaa, lämmittää, valaista ja kalustaa vähemmän tilaa kuin ennen, säästyy rahaa ja hiilijalanjälki pienenee. Mahdollisuus vapaaseen ja tilanteenmukaiseen työskentelyyn lisää myös henkilökunnan hyvinvointia.

Martela toimii vastuullisesti

Eeva Terävän mukaan kalusteiden vastuullisuudessa on useita tasoja.

– Kalusteiden kokonaismäärä riippuu tilan koosta ja arkkitehtuurista. Seuraava taso on materiaalien hiilijalanjälki. Kalusteet sisältävät suuren määrän komponentteja, joista jokaisen jäljittäminen ja hiilijalanjäljen laskeminen on erittäin vaikeaa. Kuitenkin se, miltä osin voimme arvioida ekologisimman vaihtoehdon, ohjaa valintojamme.

– On syytä huomioida myös tuotteen käyttötarkoitus ja tarkastella kokonaisuutta, Eeva Terävä jatkaa.

– Jos verrataan tavallisen puupöydän ja -tuolin hiilijalanjälkeä sähköpöydän ja ergonomisen työtuolin vastaavaan, niin ero on suuri puukalusteiden hyväksi. Mutta jos käytät puupöytää ja -tuolia työssä vuosikausia, se todennäköisesti heikentää terveyttäsi. Siksi on tärkeää pohtia, mikä on kalustamisen kokonaisvaikutus monesta eri näkökulmasta.

Vuokrausmahdollisuudella joustoa

Martela nojaa vahvasti elinkaariajatteluun ja haluaa edistää kiertotaloutta.

– Kalusteen pitkä käyttöikä on ympäristöllisesti vastuullista ja mahdollistaa tuotteen elämän jatkumisen vielä ensimmäisen käyttökohteen jälkeenkin. Tuotteissamme on huomioitu niiden kunnostettavuus ja uusiokäyttö, Eeva Terävä kertoo.

Kiertotaloutta ja monikäyttöisyyttä edistää Martelan tarjoama vuokrausmalli. Asiakas voi vuokrata osan kalusteista tai kaikki, mikä mahdollistaa tutustumisen esim. työnteon joustavuutta lisääviin uudenlaisiin kalustekokonaisuuksiin.

– Vuokraamisen aikana asiakas voi kerätä kokemuksia ja tarkastella käyttöastetta. Tarvittaessa kaluste voidaan vaihtaa toisenlaiseen. Näin asiakas voi jakaa investointia pidemmälle aikavälille.

Osaamista asiakkaan hyväksi

Eeva Terävä muistuttaa, että mitä aikaisemmassa vaiheessa tilan ja koko rakennusprojektin suunnittelua kalustamisen ammattilaiset pääsevät mukaan keskusteluun, sitä kokonaisvaltaisempi kalusteratkaisu saadaan aikaiseksi.

– Erinomainen resepti on ottaa käyttäjät mukaan suunnitteluun. Lisäksi Martela kerää ja hyödyntää jatkuvasti tutkimustietoa siitä, mitä käyttäjät tarvitsevat ja millaisia ovat toimivimmat ratkaisut esimerkiksi sairaalaympäristössä.

www.martela.com/fi

Martelan asiakaspalvelu
[email protected]
010 345 7000

Suunnittelija- ja arkkitehtitiedustelut
[email protected]

Vaihde 010 345 50 (ma–pe klo 8–16)

Facebook
Instagram
LinkedIn
Twitter
YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä