ARMEKAlta tutkitut ja terveelliset lattiapinnoitteet

Facebook
16.05.2024 | Rakentaminen

Märkätilojen akryylilattiat aiheuttavat tutkitusti terveyshaittoja, ja märkätilojen vesieristepuutteista syntyy kymmenien miljoonien vahingot vuosittain.

Rakennustiedon M1-luokitusprosessi mittaa materiaalista haihtuvia haitallisia VOC-yhdisteitä, mutta tutkimukset tehdään laboratorionäytteistä, ei valmiista kokonaisasennuksesta, jonka lopputulos ei monestikaan vastaa yksittäisten materiaalien M1-luokitusta. Suuri riski sisältyy myös varsinaisen vesieristeen unohtavaan asennustapaan.

ARMEKA Engineering Oy tarjoaa märkätiloihin kestävän sekä terveysturvallisen, VOC-vapaan ratkaisun.

Pinnoitteiden M1-luokitus ei huomioi työmaiden menetelmiä

Rakennustieto Oy:n ylläpitämä M1-luokitusjärjestelmä on käytössä myös lattiapinnoitteissa. M1-luokitus koskee pinnoitteen VOC-päästöjä eli haitallisia orgaanisia haihtuvia yhdisteitä.

Lattiapinnoitteiden M1-luokittelujen tarkoituksena on taata käyttäjille turvallisia lattiapinnoitteita, mutta käytännössä asia ei ole näin. Materiaalien valmistajat ja myyjät testauttavat lattiapinnoitenäytteensä, ja Rakennustieto myöntää M1-hyväksynnän, jos tuote on vähäpäästöinen. Materiaalien asennus täytyy kuitenkin tehdä ”oikein valmistajan ohjeiden mukaan”, mainitaan Rakennustiedon sivuilla.

M1-luokitus Rakennustiedon testauksen perusteella siis ilmaisee materiaalien VOC-ominaisuudet laboratoriokokeita varten tehdyille näytteille, ei lopulliselle asennukselle.

– Yli 30 vuotta pinnoitteiden kehitystyötä ja asennusta tehneenä mielestäni on vähintäänkin arveluttavaa, että em. menetelmillä luvataan loppukäyttäjälle turvallisia pinnoitteita, toteaa pinnoiteasiantuntija Ari Korpipää ARMEKA Engineering Oy:stä.

– Lattiapinnoitteen lopulliset ominaisuudet syntyvät työmaalla, kun komponentit sekoitetaan keskenään ja asentaja lisää liuottimia asennuksen helpottamiseksi, usein niin sanotusti oman makunsa mukaan. Lopullista lattiaan valettua sekoitusta ei kukaan ei valvo eikä testaa. Siis M1-luokiteltu lattiapinnoite on M1-luokiteltua niin kauan kuin se pysyy purkissa, ei siis enää asennettuna!

Pinnoitteiden sekoitusta.

Akryylilattiat märkätiloissa ja puuttuvat vesieristeet

Yksi esimerkki M1-luokituksen puutteista on akryylipinnoitteet, jota usein asennetaan märkätilojen, kuten ammattikeittiöiden, lattioihin ilman varsinaista vesieristettä. Akryyli on tutkitusti myrkyllinen tuote niin asentajille kuin lattian käyttäjillekin.

Paitsi että märkätilan akryyliasennus on usein haittapäästöinen, suuri riski piilee myös asennustavassa.

– Usein rakennusalan toimijoilla on harhakäsitys, että polymeeripinnoitteet ovat myös vesieristeitä, eikä vesieristettä tarvita esim. akryylin tai epoksin alle, tietää Korpipää.

– Näinhän ei ole. Tämä virhe maksaa kymmeniä miljoonia euroja vuosittain kosteusvaurioina, sisäilmaongelmina ja uusittuina pinnoitteina. Virhe pystyttäisiin välttämään valitsemalla oikeanlaiset materiaalit ja työmenetelmät.

Esimerkiksi akryylimuovi kutistuu luontaisesti kovettuessaan n. 7 %. Tämä on nähtävissä usein vanhoissa kohteissa, joissa lattiapinnat ovat halkeilleet ja vesi on päässyt alusrakenteisiin.

Epoksimuovi puolestaan ei koskaan ristisilloitu kokonaan, ts. se ei kovetu huonelämpötilassa loppuun asti, vaan jää aina alikovettuneeksi. Näin ollen sen ominaisuudet, kuten veden ja kulutuksen kesto eivät ole parhaimmillaan. Lisäksi eri toimittajilla varsinaisen epoksin määrä sideaineessa vaihtelee 20–99 % välillä Pinnoitteen sideaineen epoksipitoisuus ja oikea kovetteen valinta on suoraan verrannollinen pinnoitteen kestoikään, kulutuskestävyyteen, VOC-päästöihin jne.

ARMEKA Engineering Oy:n oikealla tavalla toteuttama vesieristys. Kuvassa näkyy myös hiertomassalattian tartuntakivet.

ARMEKAlta terveysturvallinen ja vesieristetty märkätilan lattiapinnoite

– Akryylipinnoitteelle on terveysturvallinen vaihtoehto myös märkätiloihin: ARMEKA VOC-vapaa hiertomassa, korostaa Korpipää.

ARMEKAn hiertomassatuote on poikkeuksellinen suomalainen keksintö, jossa on komposiittiteollisuudessa käytettyä erittäin korkealuokkaista sideainetta.

ARMEKAn hiertomassa on korkealaatuinen, epoksipitoisuudeltaan 99 % VOC-vapaa pinnoite, joka kestää isoja pistekuormia ja kovaa kulutusta. Pinnoitteessa on sopiva kitka, mikä on tärkeää työturvallisuuden takaamiseksi. ARMEKAn pinnoite kestää toistuvaa pesua ja vahvoja kemikaaleja.

Alla olevassa taulukossa on tutkittu valmista, terveyshaittoja aiheuttanutta akryylilattianäytteen VOC-päästöjä BULK-testillä. Haitallisia yhdisteitä haihtui huoneilmaan useita kuukausia, kunnes pinnoite poistettiin ja korvattiin toisella tuotteella. ARMEKAn tuote on taulukossa korostettu vihreällä.

TVOC-päästötestaus 2018, BULK-menetelmä, valmiit lattiapinnat. Klikkaa taulukko isommaksi.

Kun tila määräytyy RakMK osa D1:ssä lattiakaivolliseksi, sinne tulee tehdä myös vesieristys. ARMEKA Engineering Oy:n PU CP vesieristepinnoite on Suomessa kehitetty ja valmistettu uuden sukupolven sertifioitu vesieristepinnoite.

PU CP on iskunkestävä ja elastinen, ja sen murtovenymä on 670 %. Pinnoite täyttää sekä vesitiiviys- että halkeamansilloituskykystandardin. Esimerkiksi laitoskeittiöissä ja märkätiloissa PU CP -vesieristepinnoite asennetaan tyypillisesti hiertomassan alle.

ARMEKAn VOC-vapaalla pinnoitteella toteutettu toimiva vedeneristys keittiöön/märkätilaan rakenne on esitetty alla olevassa kaaviokuvassa. Rakenne täyttää kaikki relevantin vesieristyksen vaatimukset: Silloituskyky EN 1062-7:2005 metodi A, vesihöyryn läpäisevyys ETAG 022 / EN ISO 12572:2004, vedeneristys EN14891:2012.

Toimiva keittiön tai märkätilan rakenne. Klikkaa kuva isommaksi.

Miksi valita ARMEKA Engineering?

Hoidamme koko toimitusketjun parhaista materiaaleista asennukseen. Asennustyöt teemme pitkällä kokemuksella, joka on syntynyt haastavista kohteista ja Suomen suurimmista asiakkaista. Vastuukysymykset pysyvät selkeinä.

Ota yhteyttä, kun haluat oikean lattiapinnoitteen oikeaan paikaan – kestävän ja VOC-vapaan ratkaisun.

floor.armekaengineering.com

Ari Korpipää
[email protected]
Puh. 0400 405 488


Kysy paras lattiaratkaisu tarpeisiisi!

  • Kestävimmät epoksi- ja hiertomassalattiat
  • Sairaala- ja hygieniatilojen lattiaratkaisut
  • Teollisuuden ja HoReCa-toimialan massalattiaratkaisut
  • Vesieristykset
  • Kapseloinnit
  • Kostean betonin pinnoiteratkaisut
  • Kemiankestävät tai vesihöyryä läpäisevät lattiat
  • Puhdastilojen lattiat
  • ESD/ATEX-tilojen sähköäjohtavat lattiapinnat

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä