Pyydä tarjous

Esteettömyysratkaisuita rakentamassa

Digipalvelut
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Glowwayn tuotekehityksen perustana on alusta asti ollut huomioida erityisesti esteettömyys ja näkövammaisten kulunohjauksen tarpeet. Esteettömyydessä on keskeistä ihmisten moninaisuuden huomioon ottaminen rakennetun ympäristön suunnittelussa.

Glowwayn tuotekehityspäällikkö Jorma Parkkari muistaa hyvin Näkövammaliiton arkkitehti Hanna-Leena Rissasen tarinan siitä, kuinka suunnittelijoita ja arkkitehtejä tuli vierailulle Näkövammaliittoon saamaan neuvoja esteettömyyden toteuttamiseen rakennetussa ympäristössä.

– Hanna-Leena Rissanen vei aina vieraat ensimmäiseksi porraskäytävään, josta sai valot pois päältä. Hän pyysi vierailijoita kävelemään yhden kerrostason välin pimeässä. Yksinkertainen suoritus oli usein yllättänyt vieraat haastavuudellaan. Rissasen mukaan rakennuksessa portaat ovatkin haastavin tila kulkea, Parkkari kertoo.

Jälkivalaiseva porraslista auttaa erottamaan portaan kärjen

Vuonna 2015 Näkövammaisten Keskusliitto ry testasi Glowway:n jälkivalaisevan porraslistan mustan kontrastiraidan sopivaa leveyttä. Kokeilussa päädyttiin käyttämään yhtä tai kahta 10 mm leveää mustaa listaa jälkiheijastavan raidan edessä, tai molemmin puolin. Kokeilussa oli mukana yhteensä 11 näkövammaista. Heistä kuusi oli vaikeasti heikkonäköistä, kolme keskivaikeasti heikkonäköistä ja kaksi sokeaksi luokiteltavaa, joilta puuttui suuntausnäkö.

– Testin yhteenvetona voitiin todeta, että yhdistelmä jossa oli kolme 10 mm leveää raitaa, reunoilla kaksi mustaa ja keskellä jälkivalaiseva auttoi parhaiten testiin osallistuneita erottamaan portaan kärjen, Näkövammaisten Keskusliiton Juha Seppälä totesi 14.4.2015.

Glowwayn uusi portaaseen valettava jälkivalaiseva kontrastilista on ollut menestystuote. Tuotteessa yhdistyy musta kontrastiraita turvaamaan em. esteetöntä kulkua samalla kun jälkivalaiseva osa turvaa kulkua esim. hätätilanteessa tai tulipalon sattuessa.

– Pimeässä hohtavat jälkivalaisevat listat keräävät energiaa ympäröivästä valosta. Ne ohjaavat hätätilanteissa hätäpoistumisteille ja mahdollistavat nopean evakuoinnin. Uutta porraslista- tuotettamme on suunnittelijoiden ja arkkitehtien toimesta piirretty runsaasti julkisten rakennusten porraslistoiksi ohjaamaan kulkua, Parkkari mainitsee.

Vuonna 2021 jälkivalaisevaa listaa käytettiin Suomessa yli viisi kilometriä julkisissa kohteissa. Tuote asemoidaan porrastehtaalla valun yhteydessä askellankkuun, joten askelman jatkokäsittely ei enää aiheuta lisätoimenpiteitä asennusvaiheessa kontrastilistan osalta. Kuluvan vuoden aikana Glowway tuo markkinoille myös siron jälkiasennettavan porraslistamallin, joka vastaa ominaisuuksistaan näkövammaliiton testiä.

Glowwayn esteettömyysratkaisuita mm. Oodissa sekä Musiikkitalossa

Helsinki sijoittui toiseksi Euroopan komission järjestämässä Esteetön kaupunki 2022 -kilpailussa. Euroopan korkeatasoisimmat esteettömyyspalkinnot jaetaan vuosittain kaupungeille, jotka pyrkivät esimerkillisesti kehittämään esteettömyyttään ja kaikkien ihmisten mahdollisuuksia osallistua kaupunkielämään. Kilpailun tuomariston mukaan Helsinki on osoittanut pitkää sitoutumista esteettömyyden kehittämiseen ja myös Glowway on jatkossakin ylpeänä mukana kehittämässä rakennettua ympäristöä entistä esteettömämpään suuntaan.

– Glowway:n esteettömyysratkaisuja on asennettu Helsingissä ja Espoossa mm. metroasemille, keskustakirjasto Oodiin sekä Musiikkitaloon. Kilpailuhakemuksessa mainittiin esimerkillinen, esteettömyydestä palkittu keskustakirjasto Oodi, jonka suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota liikkumis- ja toimimisesteisten tarpeisiin, Parkkari mainitsee.

www.glowway.com