Kriisi- ja arviointipalvelu Kompassin moniammatillinen osaaminen mahdollistaa toimivat ratkaisut

Facebook
26.09.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Kriisi- ja arviointipalvelu Kompassi on Lahdessa sijaitseva 6-paikkainen lastensuojelun vastaanottotoiminnan yksikkö. Kompassi tarjoaa mahdollisuuden lyhytaikaisiin kriisi- ja arviointijaksoihin, pidempikestoisiin hoito- ja kuntoutusjaksoihin sekä tukijaksoihin lapsille ja perheille, jotka jäävät nykyisessä järjestelmässä lastensuojelun ja psykiatrian palveluiden välimaastoon.

Yhdessä henkilöstön ja perheen kanssa

Kompassissa turvallisten, positiivisten, ammatillisten aikuisten läsnäolo ja fyysisesti turvalliset tilat (252 m²) mahdollistavat lasten vastaanoton ympärivuorokautisesti. Palvelun kohderyhmään kuuluvat 7–17-vuotiaat lapset. Tiivis yhteistyö lapsen vanhempien, huoltajien sekä verkostojen kanssa on olennainen osa hoito- ja kasvatustyötä.

Kompassin laadukkaat palvelut perustuvat ammattilaisten hyvään yhteistyöhön sekä työryhmän vahvaan lastensuojelun, psykiatrian, neuropsykiatrian, päihdetyön, perhetyön sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden osaamiseen. Henkilökuntaan kuuluu miehiä ja naisia, ammattinimikkeinä psykiatrian erikoissairaanhoitajia, sosionomeja (AMK), lähihoitajia sekä nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Henkilökunnan vahva lastensuojelun työkokemus yhdessä ammatillisen osaamisen kanssa tarjoaa erinomaiset valmiudet etsiä keinoja kriisiytyneiden tilanteiden ratkaisemiseksi.

Osana monitoimijaista arviointia Kompassilla on oman päihde- ja seksuaaliterapeutin lisäksi yhteistyökumppaneina nuorisopsykiatri, kaksi psykologia ja erityistason nuorisopsyko- ja kouluttajaterapeuttia sekä päihdeterapeutti ja tanssi-liiketerapeutti.

VALTTI-vertaisarvioinnista korkea arvosana

Perheiden kanssa tehtävän yhteistyön toteutamme Toimiva lapsi & perhe-menetelmällä (näyttöön perustuva, preventiivinen perheinterventio). Kompassissa työskentelee perheinterventiokliinikkoja sekä Toimiva lapsi & perhe -kouluttaja.

Kompassissa lapselle mahdollistuu mm. nuorisopsykiatrinen arvio, päihdekartoitus ja psykososiaalisen toimintakyvyn arvio, päihdeterapeutin yksilötapaamiset, psykologiset tutkimukset, tanssi-liiketerapeuttinen työskentely, seksuaalineuvonta ja -terapia seksuaaliterapeutin kanssa, neuropsykiatrinen valmennus sekä klassinen hieronta. Tilanne arvioidaan jokaisen lapsen kohdalla erikseen. Kompassissa lapsi on asianosainen kaikissa häntä koskevissa lastensuojeluasioissa. Lapsen ikä ei ole este mielipiteiden ja toivomusten esittämiselle.

Yksikössämme on syksyllä 2020 toteutettu Pesäpuu ry:n VALTTI-vertaisarviointi, jolla selvitettiin, millaisia kokemuksia lapsilla on Kompassin arjen toimintojen toimivuudesta ja laadusta. Saimme lapsilta arvosanaksi 4,3/5 tähteä. Saimme esim. tällaisen kommentin: "On lähetty täällä selvittää niitä asioita minkä kaa on ollu vaikeuksia. Se on tosi tärkeetä mulle." Vertaisarvioinnin palaute on luettavissa kokonaisuudessaan nettisivuillamme osoitteessa www.kriisiarvio.fi.

Uudenlainen seksuaalikasvatusmenetelmä

Kompassi on kehittänyt Seksuaalisuuden Kompassi™-seksuaalikasvatusmenetelmän (www.seksuaalisuudenkompassi.fi). Kyseessä on ensimmäinen Suomessa kehitetty laaja-alainen seksuaalikasvatusmenetelmä, joka on suunniteltu toteutettavaksi lastensuojelun asiakkaina olevien, yli 12-vuotiaiden lasten kanssa. Kompassissa lapsella on mahdollisuus osallistua kriisi- ja arviointijaksolla seksuaaliterapeutin tarjoamaan yksilö- ja ryhmämuotoiseen toimintaan sekä hoito- ja kuntoutusjaksolla seksuaaliterapeuttiseen työskentelyyn.

Laatu edellä

Kompassin toiminnassa olennaista on laatu. Laadussa on kysymys työn hyvästä toteuttamisesta sekä asiakastyytyväisyyttä lisäävän toiminnan kehittämisestä. Laadun lähtökohtana on aina asiakkaan ääni. Kompassissa laadulla tarkoitetaan sitä, että luottamus ja vuorovaikutus pyritään luomaan sekä lapsen, hänen vanhempiensa että eri verkostojen kesken. Luottamuksen ja vuorovaikutuksen syntymisessä avoimuudella on keskeinen merkitys. Laatu tarkoittaa Kompassissa myös jatkuvaa henkilöstön kehittämistä.

Asiakkaan osallisuus, itsemääräämisoikeus sekä mahdollisuudet iänmukaiseen itsenäiseen päätöksentekoon on Kompassissa itsestäänselvyys. Arjen säännöllisyys, sen ennakoitavuus, varmuus jatkuvuudesta ja omasta paikasta ovat työn lähtökohtia. Mahdollisuus kokea ja tuoda vuorovaikutukseen erilaisia koettuja asioita ja tunteita eheyttää lasta auttaen häntä jäsentämään menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaa.

Laatu tarkoittaa Kompassissa myös hoidon ja kasvatuksen jatkuvaa kehittämistä vastaamaan yhä vaativimpien lastensuojelun asiakkaiden tarpeita. Sijoitusprosessin eri vaiheissa saatu suullinen ja kirjallinen palaute ohjaavat osaltaan toimintamme kehittämistä edelleen.

www.kriisiarvio.fi
+358 44 755 5060
[email protected]
Rauhankatu 2 B 25, Lahti (käynti Harjukatu 26:n kohdalta sisäpihalle)

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä