KYS uudistuu moderniksi sairaalaksi

Lainesairaala palvelee koko Pohjois-Savoa tarjoten alueen väestölle laadukkaita erityistason mielenterveyspalveluja.
Lainesairaala palvelee koko Pohjois-Savoa tarjoten alueen väestölle laadukkaita erityistason mielenterveyspalveluja.
17.05.2024 | Sosiaali- ja kuntatalous, Rakentaminen

KYSissä on käynnissä yli vuosikymmenen kestävä uudistus, jossa aikaa nähneet tilat uudistetaan vastaamaan modernin sairaanhoidon tarpeita. Keväällä 2023 valmistui uusi laajennusosa, jonka viihtyisissä tiloissa sijaitsevat vuodeosastot, poliklinikkatiloja sekä kuvantamisen tiloja.

Nyt käynnissä on kaupunkikuvallisesti tunnetuimman KYSin osan, vuonna 1959 valmistuneen pääsairaalan vuodeosastotornin peruskorjaus. Vaikka peruskorjattava alue on laaja, pääsairaalan pääaulan palvelut ovat käytettävissä ja kulkuyhteydet pääaulasta muualle sairaalaan toimivat rakennustöistä huolimatta. Uudet tilat otetaan käyttöön loppuvuodesta 2025.

Rakennushankkeiden vaiheittaisesta etenemisestä seuraa muuttoketjuja, jotka näkyvät sairaalan asiakkaille vaihtuvina yksiköiden sijainteina.

Uusi Sydän-projektin jatkaminen kolmanteen vaiheeseen toteuttaa tulevaisuuden osastostrategiaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Uusi Sydän-projekti mahdollistaa erityis- ja perustason integroinnin ja sen kautta on saavutettavissa synergiaetuja esimerkiksi tukipalveluiden toiminnoissa ja -tiloissa muun sairaanhoitotoiminnan ohella

KYS Uusi Sydän allianssi uudistamassa KYSiä

KYSin pääsairaalan peruskorjaus- ja laajennusprojektia kutsutaan nimellä KYS Uusi Sydän. Projektissa rakennettiin uusi kymmenenkerroksinen sairaalatorni ja peruskorjataan KYSin pääsairaalan vuodeosastotorni vaiheittain vuosina 2018–2027. Hankkeessa toteutettu uudisrakennusosa on noin 45 000 neliömetriä ja peruskorjausosa noin 21 500 neliömetriä. Projektin kustannusarvio on 198,5 miljoonaa euroa ja hankemuotona on allianssi.

- Uusi Sydän-projektin kolmannen vaiheen aikataulun siirtyminen ja kustannusnousut kasvattivat hankkeen kokonaiskustannuksia 4,5 M€ ja projektin kokonaisbudjetti on nyt 198,5 M€. Kolmannen vaiheen kustannus on siitä 76M€, toteaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjohtaja Petri Pyy.

Taustana uudistukselle on vuonna 1958 rakennetun Pääsairaalan täydellinen peruskorjaustarve, lukuisten sisäilmaongelmien esiintyminen vuonna 1985 valmistuneessa vuodeosastotornissa mittavista korjaustoimenpiteistä huolimatta sekä nykyisten osastojen ja potilashuoneiden toimimattomuus modernissa sairaalatoiminnassa.

Uusissa tiloissa sijaitsee:

  • 0.-1. kerroksiin sijoittuu poliklinikkatiloja sekä huollon ja logistiikan tiloja.
  • 2. kerrokseen sijoittuvat kuvantaminen ja sydäntoimenpideyksikkö.
  • 3.-9. kerroksissa sijaitsevat vuodeosastot. Vuodeosastoille toteutetaan yhteensä n. 400 sairaansijaa, joista 70 %:a on yhden hengen huoneita.

Projektin lopuksi puretaan vuonna 1985 rakennettu vuodeosastotorni ja rakennetaan yhdyskäytävät Sädesairaalan 3. krs:een sekä Kaarisairaalan 2.-3. krs:een.

KYS Lainesairaala otettiin käyttöön

Pohjois-Savon hyvinvointialueen mielenterveys- ja hyvinvointipalvelujen KYS Lainesairaala on valmistunut tavoiteajassa ja toiminta nykyaikaisissa tiloissa alkoi toukokuussa 2024. KYS Lainesairaalaan keskitetään Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorten ja aikuisten erityistason eli avohoidon ja osastohoidon mielenterveyspalvelut, jotka ovat aikaisemmin toimineet Kuopion alueella eri toimipaikoissa.

- Psykiatristen palveluiden tarve on Pohjois-Savossa muuta maata korkeampaa. Pyrimme jatkossa vahvistamaan psykiatrisia peruspalveluitamme ja avohoitoa, kertoo mielenterveys- ja hyvinvointipalvelujen ylilääkäri Paula Ollonen.

- Psykiatrian päivystys, tehostetun avohoidon ja psykiatrian päivystystyöryhmät yhdistyvät kokonaisuudeksi ja päällekkäiset päivystystoiminnot poistuvat. Akuuttityöryhmä vastaa psykiatrian päivystyksen ja kiireellisen hoidon tarpeen arvioista. Tähän liittyvät myös alaikäiset (yli 14-vuotiaat) 15.5.2024 alkaen. Aikuispuolen poliklinikkatoiminnassa meillä on erilaisia tiimejä, kuten yleissairaalapsykiatrian tiimi, vanhuspsykiatrian tiimi, päihdepsykiatriaan tiimi ja syömishäiriötiimi. Nuorisopsykiatrian poliklinikka jatkaa toimintaansa uusissa tiloissa, jatkaa Ollonen.

- Potilaslähtöisyys on ollut koko projektin ajan toiminnan ja suunnittelun keskiössä. Uudet toimivat tilat ja toimintatavat mahdollistavat potilaan aiempaa paremman toipumisen ja parantumisen. Uudet tilat ja sijainti KYSin kampuksella lisäävät eri erikoisalojen välistä yhteistyötä, tuovat säästöjä, vähentävät potilaiden pakkotoimia ja leimautumista sekä helpottavat vapaaehtoiseen hoitoon hakeutumista, selventää Ollonen.

Uudisrakennuksessa on kahdeksan kerrosta. Vuodeosastoilla on 77 potilaspaikkaa yhden hengen huoneissa, joissa on omat WC- ja suihkutilat. Potilaan hoitoa voidaan suunnitella yhdessä potilaan kanssa hänen omassa huoneessaan.

- Lainesairaalan suunnittelu ei olisi onnistunut ilman yhteistyötä henkilöstömme kanssa. Myös iso joukko kokemusasiantuntijoita on antanut arvokkaita kommentteja toiminnallisuuteen ja tilaratkaisuihin, kiittelee Ollonen.
Lainesairaalan odotusauloista löytyy myös eri taiteilijoiden tuottamaa taidetta. Taiteen teemoina ovat ilo, toivo ja valo.


Lähde/lisätietoja: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Kuvalähde: Pohjois-Savon hyvinvointialue

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia