Pyydä tarjous

Länsi-Pohjan sairaalan uusi Psykiatriatalo vastaa monipuolisesti ja joustavasti psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja kuntoutuksen tarpeeseen

Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen rakennettu uusi psykiatriatalo otettiin käyttöön viime syksynä. Kuvalähde: Lapin hyvinvointialue
Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen rakennettu uusi psykiatriatalo otettiin käyttöön viime syksynä. Kuvalähde: Lapin hyvinvointialue
30.01.2023 | Sosiaali- ja kuntatalous

Merenrantatontilla Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan uusi Psykiatriatalo otettiin käyttöön viime syyskuun puolivälissä. Psykiatriataloa rakennettiin Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen kaksi vuotta. Hanke pysyi 13 miljoonan euron budjetissaan. Kohteen bruttopinta-ala on 5300 neliömetriä.

Psykiatriatalo oli vuonna 2010 perustetun TSV-rakennus Oy:n tähän saakka suurin hanke. Psykiatriatalossa toimivat psykiatrian osasto, päivystystyöryhmä, Kemin mielenterveystoimisto, yleissairaalapsykiatrian poliklinikka, A-klinikka, avokuntoutus, korvaushoito, nuoriso- ja lastenpsykiatrian poliklinikat sekä psykiatrian hallinto.

Länsi-Pohjan keskussairaalan uusi psykiatriatalo rakennettiin olemassa olevan rakennuksen yläpuolelle pilarien varaan täydentämään rakennusmassaa.

- Uusi Psykiatriatalo on merkittävästi teknisempi. Psykiatriatalossa on muun muassa valaistus, jota on mahdollista ohjata keskitetysti tietokoneella sekä täysin uusi sprinklerijärjestelmä. Jo aikaisemmin tekniikan osastolle asennettiin 20 kV -muuntaja ja uusittiin sähköpääkeskukset. Käytössä on myös neljä uutta hissiä, kiinteistöpäällikkö Marko Kivelä kertoo.

Kivelän vastuualueena on Länsi-Pohjan keskussairaala.

Kivelä kertoo, että tälle vuodelle Länsi-Pohjan sairaalakiinteistön remontointiin on varattu rahaa noin 1,2 miljoonaa euroa.

- Olemme tehneet vuosittaiset investointisuunnitelmat jo vuodelle 2027 saakka. Sairaalamme teknisen huollon tavoitteellinen toiminta perustuu strategisiin valintoihin. Häiriötön sairaaloiden tekninen toiminta on päätavoitteemme, ja sen ylläpitäminen on jatkuvaa toimintaa, Kivelä linjaa.

Kivelä kertoo, että sairaalan talotekniikassa otetaan huomioon uusien määräyksien mukanaan tuomat haasteet mm. energiatehokkuuden ja ekologisuuden sekä rakentamisen elinkaariajattelun näkökulmista.

- Vuonna 2018 aloitetun energiasäästö-ohjelman puitteissa uusitaan IV-koneet, jolla pyrimme parantamaan ilmanvaihtoa ja jäähdytystä energiatehokkaaksi. Tällä hetkellä sairaalan siivessä 4 on meneillään IV-koneiden remontti, jossa parannetaan ilmanvaihtoa ja jäähdytystä. Lisäksi valaistuksen uusimista jatketaan. Autolämmitystolpat ovat uusittu lämpötilaohjatuiksi, lämmitysaika 0,5-3 tuntia.

Tämän vuoden investoinneista Kivelä mainitsee muun muassa Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen rakennettavasta ambulanssikatoksesta, joka valmistuu piakkoin.

- Tämän vuoden aikana sairaalan ala-aulan info-piste uusitaan, 2 hissiä uusitaan, lääkehuoneita remontoidaan, polkupyöräparkkia laajennetaan ja lääkkellinen paineilma-asema uusitaan. Lisäksi uusitaan kiinteistövalvonta ja -automaation ohjausjärjestelmä sekä sähköverkon ja viemäriverkoston uusintaa. Myös lukitusjärjestelmää uudistetaan sekä nestehappisäiliö uusitaan, Marko Kivelä kertoo.

Tänä vuonna Länsi-Pohjan sairaalakiinteistön remontin yhteydessä sairaalan ala-aulan info-piste uusitaan.