Adapteon modulaarirakentaminen vastaa julkisen sektorin tilatarpeisiin

Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Yritys pystyy tarjoamaan nopeat toimitukset, riippuen vakioratkaisuiden soveltuvuudesta tilatarpeisiin, jopa 4–6 kk tilauksesta toimitettuna.
Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Yritys pystyy tarjoamaan nopeat toimitukset, riippuen vakioratkaisuiden soveltuvuudesta tilatarpeisiin, jopa 4–6 kk tilauksesta toimitettuna.
21.04.2023 | Sosiaali- ja kuntatalous

Kunnissa ja hyvinvointialueilla on kasvava tarve kestävällä tavalla toteutettuihin, muunneltaviin ja viihtyisiin tiloihin. Parakkityyppisten ratkaisujen sijaan kysyntä kohdistuu nykyisin laadukkaisiin, modulaarisiin tiloihin, joita voi laajentaa, pienentää ja muunnella joustavasti tarpeen mukaan.

Kukaan ei voi olla täysin varma miltä maailma tilatarpeiden näkökulmasta näyttää muutaman kymmenen vuoden kuluttua. Matkan varrella voivat muuttua rakennuksen käyttötarkoitus ja koko, tonttia voidaan tarvita muuhun tai itse rakennus halutaan toiseen sijaintiin. Tähän kaikkeen on Adapteo Finlandin suunnittelupäällikön Aleksi Hillmanin mukaan ratkaisuna modulaarinen rakentaminen.

– Modulaarinen rakennus ei eroa nykyaikana normaalista rakennuksesta muilta osin, kuin että se on siirrettävä ja muuntojoustavuus on suunniteltu säilytettävän. Monet kilpailuttavatkin nykyään rakennukset niin, että sen voi toteuttaa modulaarisesti tai muulla tavalla. Modulaarinen rakennusjärjestelmä on oikeastaan vain rinnakkainen runkojärjestelmä verrattuna esimerkiksi betonielementteihin.

Hillman muistuttaa, että muunneltavat rakennukset helpottavat osaltaan myös julkisen sektorin korjausvelkaa soveltumalla muun muassa kohteisiin, joiden pitkäaikaisesta tarpeesta ollaan epävarmoja. Sitten on peruskorjausta tarvitsevia rakennuksia, joille ei kuitenkaan nähdä pitkällä tähtäimellä tarvetta. Tällaisten ongelmien ratkaisuun siirtokelpoiset tilat ovat loistavia.

Tilaratkaisuja asiakaslähtöisesti

Adapteon muunneltavat rakennukset optimoidaan aina asiakkaan tarve huomioiden. Olipa kyse sitten lisätilasta, väistötilasta tai pitkäaikaisesta tarpeesta, yritys tarjoaa muuttuvaan tarpeeseen skaalattavat rakennukset.

– Olemme asiakkaan tukena koko hankintaprosessin läpi aina tarpeiden tunnistamisesta rakennuslupien hakuun, energiamuodon valintaan sekä rakennuksen käytönaikaiseen huoltoon ja lopulta rakennuksen purkamiseen tai käyttötarkoituksen muuttamiseen toiseksi, toteaa Hillman.

Modulaarinen rakentaminen on ympäristöystävällinen vaihtoehto

Modulaariseen rakentamiseen soveltuu hyvin kevyemmät rakennusmateriaalit, kuten puu verrattuna esimerkiksi betoniin ja teräkseen. Puu itsessään uusiutuvana materiaalina on ollut hyvinkin paljon pinnalla ympäristötehokkuuden näkökulmasta.

– Tuotteet esivalmistetaan hyvin pitkälle tietyssä paikassa, jolloin pysytään keskittämään logistiikkaa ja optimoimaan ympäristö ja kustannustehokkaampia, vakioituja logistiikka ketjuja ja verkostoja. Tämä pätee materiaalin, mutta myös esimerkiksi työntekijöiden eli henkilöstön osalta, eli pystytään vähentämään yleisesti rakennusalan matkakustannuksia. Ennalta suunnitellut ja mitoitetut tuotteet, joissa toistuu samat ratkaisut vähentävät merkittävästi myös materiaalihukkaa. Tehdasolojen sarjatuotantomainen rakentaminen on huomattavasti tehokkaampaa ja nopeampaa verrattuna paikallatehtävään, kertoo Hillman ja jatkaa:

– Ennalta mietitty, konseptoitu modulaarinen rakentaminen on kaikkein tehokkainta ympäristön näkökulmasta, koska tuotteet ja yksiköt on suunniteltu ja mietitty niin, että ne ovat kustannus- ja ympäristö tehokkaasti hyödynnettävissä muissa käyttötarkoituksissa ja kohteissa joustavasti, jolla maksimoidaan moduulien kierrätettävyys mahdollisimman vähin muutoksin.

– Siirtokelpoinen modulaarinen rakennus tuo muuntojoustavuuden, jolloin varmistetaan, että fasiliteetit tukevat tarvetta myös pidemmällä aikavälillä ja säilytetään muuntojoustavuus näiden osalta.

Kuntien ja hyvinvointialueiden tilatarpeet voivat tuntua vaativalta palapeliltä koottavaksi. Nastolan sote-keskuksen palvelut pystyttiin siirtämään sujuvasti viihtyisiin väistötiloihin ilman palvelukatkoksia.

Nastolan sote-keskuksella sujuva siirtymä

Nastolan vanhan terveyskeskuksen haasteelliseen tilanteeseen piti saada nopea ratkaisu ja se löytyi moduulirakentamisesta. Adapteon toimittamana saatiin siistit, valoisat ja toimivat väistötilat, jotka ovat ylittäneet käyttäjiensä odotukset ja vastaavat hienosti sosiaali- ja terveydenhuollon moninaisiin tarpeisiin.

– Adapteo vastaa myös sosiaali- ja terveyskeskuksen tilojen huollosta, mikä on asiakkaalle huoleton ratkaisu. Yhteistyö jatkuu koko vuokrasuhteen ajan, eli ainakin 3 vuotta. Tarkoituksena on rakentaa Nastolaan lopulta uusi, pysyvä terveyskeskus. Siihen saakka terveyskeskuksen käyttäjät viihtyvät hyvin toimivissa väistötiloissa. Adapteon väistötilojen joustava vuokra-aika antaa pelivaraa uusien tilojen suunnittelulle ja toteutukselle.

adapteo.fi

Adapteo Facebookissa

Adapteo LinkedInissä

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä