Pyydä tarjous

Lapin keskussairaalan ITU-2022 tarjoaa joustavat ja tarkoituksenmukaiset tilat vaikuttavalle hoidolle ja hyvälle asiakaspalvelulle

Facebook
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Inhimillisesti Tehokas Uusi sairaala 2022 -toimintakonsepti eli ITU 2022 luotiin esiselvityksenä ennen Lapin keskussairaalan laajennushankkeen varsinaisen suunnittelun käynnistämistä.

Laajennuksen valmistelu aloitettiin 2011 ja 2013 saatiin Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuuston periaatepäätös tulevien vuosien rakentamissuunnitelmasta. Lapin keskussairaalan laajennuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu, joka oli Suomessa ensimmäinen keskussairaalasta järjestetty kolmeenkymmeneen vuoteen. Kilpailun voitti 2015 Verstas Arkkitehdit Oy Itu-suunnitelmallaan.

Palkintoraadin perusteluissa todettiin, että muuntojoustavuus toimi ratkaisevana tekijänä suunnitelman valinnassa. Muuntojoustavuuden ohella voittoisassa suunnittelussa korostettiin ihmisläheisyyttä sekä uuden ja vanhan yhteen nivoutumista. Suunnitelman ydin on valoisassa sisäkadussa, joka kokoaa sairaalan toiminnot yhdeksi kokonaisuudeksi.

ITU2022-toimintakonseptin suunnittelutyö aloitettiin 2015 ja Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhtymähallitus hyväksyi sen seuraavana vuotena suunnittelun pohjaksi. Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto päätti suunnittelun aloittamisesta 2017. Vuonna 2018 päätettiin hankkeen allianssimallisesta toteutustavasta ja allekirjoitettiin kehitysvaiheen sopimus. Toteutusvaiheen sopimus hankkeesta allekirjoitettiin kuuman sairaalan osalta helmikuussa 2020 ja psykiatrian osalta marraskuussa 2020.

ITU2022 -laajennushanke sisältää kuuman sairaalan ja psykiatrisen vuodeosaston

Lapin sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Anne Korhonen kertoo, että rakennustöitä tehdään sekä laajennusosalla että keskussairaalan peruskorjausosalla.

- Laajennushankkeeseen sisältyvä uusi kuuma sairaala käsittää päivystyspoliklinikan ja tarkkailun, leikkaussalit ja heräämöt, välinehuollon, teho- ja valvontaosaston, sairaala-apteekin, kipu- ja kuntoutuspoliklinikan sekä laajennetun MRI-tilan. Uuden kuuman sairaalan rakentaminen aloitettiin keväällä 2020, ja sairaala valmistuu lohkoittain kesän ja joulukuun 2022 aikana, peruskorjausosuus vaiheittain syyskuu-joulukuu 2023.

- Laajennushankkeen ensimmäiseen vaiheeseen sisältyvät uudet psykiatrian tilat käsittävät kolme aikuispsykiatrian osastoa sekä Lasten ja nuorten osaston. Psykiatriset osastot valmistuvat alkuvuodesta 2023, Korhonen kertoo.

Inhimillisesti tehokas uusi sairaala

Strategian laadinnassa tulevaisuuden sairaalan suunnittelun kannalta merkittävinä muutossuuntina on pidetty potilaiden ja asiakkaiden toimijuuden vahvistumista, väestön ikääntymistä, toimintakykynäkökulman korostumista, avohoitopainotteisuutta, digitalisaation mahdollistamaa paikkariippumattomuutta, tiukkenevaa taloutta sekä verkostomaisen toiminnan lisääntymistä.

Korhonen sanoo, että tärkeimpiä ITU2022-strategian osa-alueita ovat palveluiden etulinjan osaamisen vahvistaminen, päivystyksen sujuvuuden parantaminen, vuodepaikkakokonaisuuden uudistaminen ja vuodepaikkojen vähentäminen, toimintakyky- ja kuntoutusnäkökulman vahvistaminen, nykyisten tilojen ja laitteiden käyttöasteen optimoiminen sekä päällekkäisten rakenteiden yhdistäminen tukipalveluissa ja Rovaniemen toiminnoissa.

- Kuuman sairaalan suunnittelussa on pidetty tärkeänä, että uusissa tiloissa toiminnot voidaan sijoittaa lähelle toisiaan siten, että toiminta on mahdollisimman jouhevaa, ja potilaalle varmistetaan sekä sujuva hoito että sujuva siirtyminen hoidon vaiheesta toiseen.

- ITU2022-laajennushakkeen myötä mielenterveys- ja päihdepalveluille saadaan uudet modernit tilat. Tällä hetkellä Lapin keskussairaalan aikuispsykiatrian osastot sijaitsevat Muurolan sairaalassa, 25 kilometrin päässä kantasairaalasta. Palvelujen siirtäminen yleissairaalan yhteyteen on välttämätöntä hoidon toteuttamiseksi asianmukaisella tavalla. Kaukainen sijainti yleissairaalasta aiheuttaa myös kustannuksia mm. potilaiden ja henkilöstön, sekä lääkkeiden ja muiden tarvikkeiden kuljetuksista. Muurolan sairaalarakennus on lisäksi mittavan peruskorjauksen tarpeessa ja käyttötarkoitukseen nähden kooltaan liian suuri.

Toimiva sairaala muotoutuu yhdessä tekemällä

Anne Korhonen kertoo, että laajennushankkeen kohteena oleville tulosaluekokonaisuuksille on muodostettu kunkin osa-alueen henkilökunnasta ryhmä, joiden toimintaa on ohjannut toiminnallinen suunnittelija.

- ITU2022-hankkeessa on toiminut seitsemän toiminnallista suunnittelijaa ja kymmenen eri suunnitteluryhmää. Toiminnallisen suunnittelun ryhmä ja yksikön muu henkilökunta on edustanut rakennushakkeen osapuolena sen toiminnan asiantuntemusta, jonka tilantarvetta varten hanke on aloitettu. Henkilöstön esittämät hoidon toiminnalliset ja laadulliset vaatimukset ja tavoitteet ovat toimineet hankesuunnittelun lähtökohtana.

- Toiminnallisen suunnittelun ryhmän tehtävänä on ollut määritellä oman alueensa toimintaa tulevaisuudessa ja suunnitella tiloja yhdessä arkkitehtien kanssa. Toiminnallisen suunnittelun käytänteiden avulla olemme voineet valjastaa yksikön henkilöstön asiantuntemuksen, kokemukset ja ideat suunnittelijoiden käyttöön sekä varmistaa hyvän vuorovaikutuksen henkilöstön ja suunnittelijoiden välillä. Henkilöstö on päässyt testaamaan suunnitteilla olevia tiloja myös simulointityöpajoissa.

- Laajennushankeen yhteydessä toteutamme useita erillishankkeita, joiden suunnittelussa on hyödynnetty muun muassa teknisten palveluiden henkilöstön asiantuntijuutta. Eri osaamisalueiden asiantuntijat ovat kokoontuneet säännöllisesti yhteisiin työpajoihin, jotta olemme voineet varmistaa hankesuunnittelun moniäänisyyden, Korhonen taustoittaa.

Hankkeen strateginen tavoite näkyy sairaalan suunnittelussa asiakkaiden hoitopolun sujuvoittamisena

Korhonen sanoo, että jos käytetään esimerkkinä päivystystä, hätätilapotilaan hoitoon pääsy nopeutuu, kun helikopterin laskeutumisalueelta on hissiyhteys päivystykseen.

- Päivystyksessä hoitoprosessia on tehostettu sijoittamalla hoitohuoneet, kuvantaminen ja leikkaustilat lähekkäin.

- Infektiopotilaiden lisääntyvä määrä on huomioitu tilaratkaisuissa eriyttämällä infektiopotilaiden hoito muista päivystykseen saapuvista asiakkaista. Päivystyksen asiakkaiden hoito tapahtuu jatkossa yksityishuoneissa, mikä parantaa paitsi infektioturvallisuutta myös potilaiden yksityisyydensuojaa. Uuteen päivystysyksikköön saadaan tilat myös mielenterveys- ja päihdepäivystykselle.

- Henkilöstön työturvallisuutta on pyritty lisäämään eriyttämällä henkilöstön ja asiakkaiden tiloja ja osittain myös kulkureittejä. Hoitohenkilöstön liikkumista on pyritty minimoimaan sijoittamalla lääkkeet, hoitolaitteet ja –tarvikkeet mahdollisimman lähelle hoitotiloja.

Korhonen toteaa, että yksi kaikkia yksiköitä koskettavista muutoksista tulee olemaan lääkejakelun automatisointi.

- Erityisesti tämä muuttaa työnkuvaa ja prosesseja sairaala-apteekissa, jossa robotti tulee käsittelemään ja pakkaamaan valtaosan lääketilauksista. Farmaseutin työnkuva tulee muuttumaan mekaanisesta työstä valvontatehtäviin, kun robotin toimintaa varmennetaan pistokokein. Lääkerobotit hoitavat jatkossa myös antibioottien käyttökuntoon saattamisen, jolloin osastoilla vapautuu työaikaa varsinaiseen potilastyöhön.

Muuntojoustavuus tärkeänä lähtökohtana sairaalan suunnitteluprosessissa

Terveysteknologian nopean kehittymisen johdosta Anne Korhonen pitää muuntojoustavuutta tärkeänä lähtökohtana sairaalan suunnitteluprosessissa.

- Olemme laajennushankkeen alussa laatineet Muunto- ja käyttöjoustosuunnitelman, jossa kaikki tilat on jaoteltu kiinteisiin, puolikiinteisiin ja muuntuviin tiloihin sen mukaan, kuinka muuntojoustavia ne tilatyypiltään ovat. Kiinteiksi tiloiksi on luokiteltu tilat, joiden muuttaminen rakentamisen jälkeen yleensä aiheuttaisi haittaa koko rakennuksen toiminnalle. Suunnittelun aikana muuntojoustavuus on huomioitu sijoittamalla tällaiset kiinteät osat toistensa yhteyteen, joten esimerkiksi talotekniset kuilut nousevat hissi- ja porraskuilujen kanssa rinta rinnan, Korhonen kertoo ja jatkaa:

- Muuntuvilla tilaosilla sijaitsevat tyyppitilat, kuten toimistot ja vastaanottohuoneet, on standardoitu ja modularisoitu. Suunnittelemalla rakennuksen pilariväli näiden tyyppitilojen suhteen kerrannaiseksi, on mahdollistettu erityyppisten tyyppitilojen joustava sijoittaminen rakennusrungossa. Muuntojoustavuutta on edelleen tuettu julkisivuratkaisuissa tekemällä julkisivun sisäkuori kantavasta teräsbetonista, jolloin ulkoseinälle ei ole ollut tarvetta sijoittaa kantavia pilareita. Lisäksi muunneltaviksi luokitellut tilat on pyritty optimoimaan kooltaan ja mittasuhteiltaan siten, että käytön muuttaminen toiseksi onnistuisi jopa pelkkiä irtokalustusta muuttamalla, Korhonen selvittää.

- Olemme varautuneet sairaalakampuksen laajentumiseen länsipuolelle ja itäpuolelle suunnittelemalla käytävävarauksia ja huolehtimalla, ettei ulkopuolisia kaapeli- tai putkireittejä asenneta näille alueille.

- Laajennushankkeen keskeisiksi asiakasryhmiksi on määritelty sairaalan työntekijöiden ohella potilaat, omaiset ja muut vierailijat. Näistä kolme jälkimmäistä kohderyhmää on hankkeessa huomioitu osallistamalla suunnitteluprosessiin asiakaskokemuksen kehittämistyöryhmän jäseniä. Palvelumuotoilutyöpajatoiminnan kautta asiakkaiden näkemyksiä on saatu muun muassa päivystyksen odotustilojen kalustesuunnitteluun, lapsiasiakkaiden huomiointiin, asiakasopastukseen ja esteettömyyteen, Lapin sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Anne Korhonen kertoo.

ITU2022 -laajennushanke on laajuudeltaan

Kuuma sairaala (uudisosa) 20 889 brm²
Peruskorjausosa 2 539 brm²
Psykiatria 5 469 brm²

Yhtymävaltuusto 26.11.2020: 144 milj.€
Allianssin kustannukset 117,9 milj.€ (kuuma sairaala, peruskorjausosa, psykiatria)
Pysäköintilaitos 11,6 milj. €
Tilaajan kustannukset 14,8 milj.€