OYSin uudistamisohjelma etenee – F-rakennuksen työmaa käynnistynyt mallikkaasti

Facebook
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri allekirjoitti viime vuoden joulukuussa toteutusvaiheen allianssisopimuksen uuden sairaalan F-rakennuksen toteutuksesta päätoteuttaja NCC Suomi Oy:n ja automaatiourakoitsija Siemens Osakeyhtiön kanssa.

Sopimuksen myötä Kontinkankaan sairaalakampukselle nousee noin 33 000 bruttoneliön verran uutta sairaalatilaa muun muassa syöpätautien hoidolle, sairaala-apteekille ja sytostaattien valmistukselle sekä operatiiviselle poliklinikkatoiminnalle. Rakennukseen sijoittuu myös kuvantamisen, Nordlabin laboratorion sekä verikeskuksen ja tukipalveluiden tiloja. Rakentamaan päästiin toden teolla tammikuussa 2022. Tällä hetkellä F-rakennuksen ensimmäinen seinä on valettu. Myös väestönsuojan lattia on valettu ja koko tilan tekeminen jatkuu edelleen.

Valmista kesään 2025 mennessä

Toteutusvaiheeseen siirtynyt F-rakennus on jatkoa uudistamisohjelman ensimmäisessä vaiheessa rakennettaville A- ja B-rakennuksille. Myös yhteistyö valittujen allianssikumppanien kanssa on tuttua jo A-rakennuksen hankkeesta.

– On hienoa, että voimme hyödyntää aiemmin yhdessä kehitettyjä projektin johtamisen prosesseja ja työkaluja sekä suunnitteluratkaisuja, joita olemme ensimmäisessä vaiheessa yhdessä luoneet ja toteuttaneet, OYS 2030 -uudistamisohjelman ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampio totesi aiemmassa tiedotteessa.

F-rakennuksen suunnittelua tehtiin kehitysvaiheessa noin vuoden verran. Rakennus valmistuu suunnitelmien mukaan kesäkuussa 2025, minkä jälkeen ensimmäinen potilas uusiin tiloihin voitaisiin ottaa sisään vuoden 2025 loppupuolella.

Koko toisen vaiheen tavoitekustannus on 358,2 miljoonaa euroa, josta F-rakennuksen allianssin tavoitekustannus on noin 171 miljoonaa euroa. Kaikkiaan uuden sairaalakokonaisuuden kustannukset ovat noin 1,6 miljardia euroa, josta uudisrakentamisen osuus on noin 900 miljoonaa.

Maailman älykkäin sairaala

OYS 2030 on uudistamisohjelma, jonka myötä Oulun yliopistollisen sairaalan tilat ja toiminta päivitetään vastaamaan myös tulevaisuuden erikoissairaanhoidon tarpeisiin. Muutosvisiona on, että vuoteen 2030 mennessä OYS on maailman älykkäin sairaala, jossa uusin teknologia, modernit tilat ja ajantasainen osaaminen takaavat tehokkaan ja vaikuttavan, maailman parhaan hoidon.

Älykkyys ja älykkäät ratkaisut liitetään usein teknologiaan ja ICT-ratkaisuihin. Ilman uusimpia laitteita ja teknologiaa ei ole mahdollista rakentaa nykyaikaista sairaalaa vaativaan erikoissairaanhoitoon. Teknologia mahdollistaa ja joustavoittaa hoitoa sekä varmistaa tiedon liikkumisen eri toimijoiden välillä. 

Teknologian lisäksi tarvitaan muutakin. Älykäs sairaala on asiakas- ja potilaslähtöinen. Asiakaspolut ovat esteettömiä ja yksilöllisiä, hoito inhimillistä ja vaikuttavaa. Potilas hoidetaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa ilman turhia viiveitä.

OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, joka vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta koko pohjoisessa Suomessa Keski-Pohjanmaalta ylimpään Lappiin saakka.

Tekstilähde: OYS

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä