Pyydä tarjous

Ab Sparal Oy tekee vaativatkin purkutyöt laadukkaasti ja hoitaa kierrätyksen kunnolla

Sparalin Kobelco-koneista kuvassa SK350 DLC ja SK350 LC. Elokuussa yhtiölle tulee uusi pitkäpuominen Kobelco SK550 DLC.  
Sparalin Kobelco-koneista kuvassa SK350 DLC ja SK350 LC. Elokuussa yhtiölle tulee uusi pitkäpuominen Kobelco SK550 DLC.  
17.05.2022 | Teollisuus

Ab Sparal Oy on vuodesta 1986 toiminut vaasalainen purkualan perheyritys, jonka alaa ovat purku- ja timanttityöt, asbestia ja muita vaarallisia aineita sisältävien kohteiden purut sekä maarakentaminen sisätiloissa ja muissa haastavissa paikoissa. Timanttiporauksien ja -sahauksien ohella Sparal on erikoistunut vaativiin vaijerisahauksiin.

– Jos asiakkaalla on purkutöihin liittyviä tarpeita, tarvitsee vain ottaa yhteyttä meihin. Me pystymme hoitamaan kaikki osa-alueet purkutöiden suunnittelusta materiaalien loppusijoitukseen ja kierrätykseen. Asiakkaan kannalta on vaivaton ratkaisu, kun kaikki purkupalvelut saa yhdestä paikasta, toteaa toimitusjohtaja Mikael Sparf.

– Eri palvelumme ovat aika lailla tasapainossa keskenään ja täydentävät toisiaan. Teemme sekä rakennusten kokonaispurkuja että rakennusten sisällä tehtäviä kevyempiä saneerauspurkuja. Timanttisahaus ja -poraus palvelut muodostavat merkittävän osan toiminnastamme, samoin asbestityöt. Teollisuuden purku-urakat ovat kasvava osa-alue.

Eniten työkohteita Sparalilla on Pohjanmaan alueella, mutta yritys toimii aktiivisesti Varsinais-Suomessa ja Etelä-Suomessa.

– Olemme käyneet myös Ruotsissa, mutta kauas reissaaminen vaatii jollakin tavalla erikoisemman kohteen, Mikael Sparf mainitsee.

– Asiakkaitamme ovat rakennusliikkeet, teollisuusyritykset ja julkisen sektorin toimijat. Esimerkiksi Wärtsilä ja ABB ovat merkittäviä asiakkaitamme. Omakotitalojen purkuja sekä pieniä asbesti- ja timanttisahauksia ja -porauksia teemme myös yksityisasiakkaille.

Se pidetään, mitä luvataan

Sparal tunnetaan korkeasta työn laadusta. Mikael Sparf korostaa, että yrityksen periaatteisiin kuuluu luotettavuus.

– Se pidetään, mitä luvataan. Työt tehdään hyvin ja aikatauluista pidetään kiinni. Vahvuutemme on myös kyky ratkaista eteen tulevia ongelmia kireiden aikataulujen sisällä. Meiltä löytyy luovaa ajattelua ns. laatikon ulkopuolelta.

Laadukas ja luotettava työ edellyttää osaavaa henkilöstöä ja toimivia välineitä. Sparalin tekijät ovat kokeneita ja ammattitaitoisia.

– Meillä on useita pitkäaikaisia työntekijöitä. Kun väki pysyy hyvin talossa, pysyy myös osaaminen talossa. Työnjohtoon ja laskentapuolelle meillä on taitavia insinöörejä. Pätevä töiden organisointi nostaa omalta osaltaan myös työn laatua, Mikael Sparf huomauttaa.

Sparalin kalusto on modernia ja sitä uudistetaan jatkuvasti tarpeen mukaan. Viime vuosien Kobelco-konehankinnat ovat saamassa jatkoa, kun elokuussa Sparal saa käyttöönsä aiempia koneita isomman Kobelco SK550 DLC:n, jonka pitkällä puomilla yltää 30 metriin.

– Mieluummin hankimme kunnolliset koneet kuin rupeamme säästelemään. Laatuajattelu vaikuttaa tässäkin: huonoilla koneilla jälkikin on huonoa. Parhaisiin laitteisiin ja niiden varusteisiin panostamalla saadaan aikaan tehokas konsepti.

Sparalilta asiakas voi tilata omalle työmaalleen betonimurskaimen, ammattitaitoisen murskaoperaattorin, syöttökoneen sekä alta-ajokoneen.

Betonimurskain asiakkaiden työmaille

Sparal toteuttaa korkeaa työn laatua myös materiaalien kierrätyksessä. Hyvin suunnitellussa betonirakennuksen purkutyössä poistetaan esipurussa kevyitä jakeita, kuten väliovia, kattoja ja puurakenteita. Vasta sitten ryhdytään purkamaan jäljelle jäänyttä betonirunkoa. Tällä tavoin kierrätettävästä betonista saadaan hyvälaatuista. Sparalin tavoitteena on, että puhdasta betonia ei menisi jätteenkäsittelylaitokselle.

– Kun purku-urakan betoni on pulveroitu, murskaamme betonin työmaalla. Murskattu betoni menee hyötykäyttöön, Mikael Sparf sanoo.

Viime vuonna Sparal hankki Kivisampo Oy:ltä siirrettävän Terex Evoquip Cobra 290R -betonimurskaimen, joka pystyy murskaamaan kohteen kuin kohteen betonit. Kyseinen murskain on saatavana myös muille kuin Sparalin omille työmaille. Tarjolla on kokonaisvaltainen palvelu, sillä murskaimen mukana tulevat ammattitaitoinen murskaoperaattori, syöttökone sekä alta-ajokone, jollaisena toimii äskettäin hankittu pyöräkuormaaja.

Materiaalien kierrätys on tärkeää

– Kiertotalousajattelu ja materiaalien uudelleenkäyttö on meillä tärkeässä roolissa varsinkin raskaspurkutöissä. Esimerkiksi hallipurkujen suhteen toimimme usein niin, että puramme hallin ehjänä ja myymme sen uudelleen pystytettäväksi. Näin toimiessa ei juurikaan synny jätettä verrattuna siihen, että kohteen löisi kouralla läjään.

Mikael Sparf painottaa, että purku-urakan tilaajalla ja tekijällä on suuri vastuu siinä, että purku tulee hoidettua tehokkaalla ja kestävällä tavalla.

– On tärkeää, ettei resursseja hukata suotta. Kierrätystalouden ja purkualan edistäminen on minulle läheistä, olen aktiivisesti mukana INFRA ry:n toiminnassa. INFRA ry:n kautta ja omalla toiminnallamme olemme pystyneet vaikuttamaan alan muutoksiin, ja ala onkin viime vuosina kehittynyt paljon.

Sparalissa on huomattu, että purku-urakoijilta edellytetään nykyisin kierrätyksen huomioimista jo tarjouspyyntöjen vaatimuksissa. Sparal myy kierrätettävää tavaraa esimerkiksi huutokaupat.comissa, Facebookin kirpputoreilla, tori.fi:ssä ja Finditissä. Kiertotalousajattelun yleistyminen urakoiden kriteereissä nähdään Sparalissa hyvänä asiana, ja toiveena on, että kierrätyksen käytännön toteutus huomioitaisiin myös urakoiden aikatauluttamisessa.

Perheyritys kehittyy jatkuvasti

– Vuodesta 2005 olemme veljen kanssa jatkaneet isän perustamaa yritystä. Olemme toteuttaneet isän ajatusta, että aina ei voi olla halvin, mutta voi yrittää olla paras. Haluamme erottua parhaalla työn jäljellä.

– Asiakkaatkin ovat panneet merkille, että halvin ei välttämättä ole edullisin. Kokonaislaatu syntyy pienten yksityiskohtien huomioimisesta, esimerkiksi hoitamatta jätetty pölynhallinta aiheuttaa asiakkaalle lisäkustannuksia.

Sparal on vahvistanut palveluitaan esimerkiksi pilaantuneiden maiden käsittelyssä. Useita urakoita on jo tehty hyvällä menestyksellä.

– Se on kiinnostavaa, vaikkakin haastavaa työtä. Ajatus pilaantuneiden maiden käsittelyn kehittämisestä on virinnyt toimiessamme teollisuusympäristöissä, joissa tarvetta sellaiselle palvelulle on, toteaa Mikael Sparf.

sparal.fi
instagram.com/sparal_oy
facebook.com/sparaloy
P. 050 69 417 tai 06 321 3413
[email protected]