Pyydä tarjous

Ab Sparal Oy tekee vaativatkin purkutyöt laadukkaasti ja hoitaa kierrätyksen kunnolla

Sparalilta asiakas voi tilata omalle työmaalleen betonimurskaimen, ammattitaitoisen murskaoperaattorin, syöttökoneen sekä alta-ajokoneen.
Sparalilta asiakas voi tilata omalle työmaalleen betonimurskaimen, ammattitaitoisen murskaoperaattorin, syöttökoneen sekä alta-ajokoneen.
14.11.2022 | Teollisuus

Ab Sparal Oy on vuodesta 1986 toiminut vaasalainen purkualan perheyritys, jonka alaa ovat purku- ja timanttityöt, asbestia ja muita vaarallisia aineita sisältävien kohteiden purut sekä maarakentaminen sisätiloissa ja muissa haastavissa paikoissa. Timanttiporauksien ja -sahauksien ohella Sparal on erikoistunut vaativiin vaijerisahauksiin.

– Pystymme hoitamaan kaikki osa-alueet purkutöiden suunnittelusta materiaalien loppusijoitukseen ja kierrätykseen. Asiakkaan kannalta on vaivaton ratkaisu, kun kaikki purkupalvelut saa yhdestä paikasta, sanoo Jonathan Bjon Sparal Oy:stä ja jatkaa:

– Eri palvelumme ovat aika lailla tasapainossa keskenään ja täydentävät toisiaan. Teemme sekä rakennusten kokonaispurkuja että rakennusten sisällä tehtäviä saneerauspurkuja. Timanttisahaus ja -poraus palvelut muodostavat merkittävän osan toiminnastamme, samoin asbestityöt. Teollisuuden purku-urakat ovat kasvava osa-alue.

Eniten työkohteita Sparalilla on Pohjanmaan alueella, mutta yritys toimii aktiivisesti Varsinais-Suomessa ja Etelä-Suomessa. Asiakkaita pystytään palvelemaan heidän omalla kielellään, suomi – ruotsi ja englanti.

– Asiakkaitamme ovat rakennusliikkeet, teollisuusyritykset ja julkisen sektorin toimijat. Esimerkiksi Wärtsilä ja ABB ovat merkittäviä asiakkaitamme. Omakotitalojen purkuja sekä pieniä asbesti- ja timanttisahauksia ja -porauksia teemme myös yksityisasiakkaille.

Se pidetään, mitä luvataan

Sparal tunnetaan korkeasta työn laadusta sekä luotettavuudesta.

– Se pidetään, mitä luvataan. Työt tehdään hyvin ja aikatauluista pidetään kiinni. Vahvuutemme on myös kyky ratkaista eteen tulevia ongelmia kireiden aikataulujen sisällä. Meiltä löytyy luovaa ajattelua ns. laatikon ulkopuolelta.

Laadukas ja luotettava työ edellyttää osaavaa henkilöstöä ja toimivia välineitä. Sparalin tekijät ovat kokeneita ja ammattitaitoisia.

– Meillä on useita pitkäaikaisia työntekijöitä. Kun väki pysyy hyvin talossa, pysyy myös osaaminen talossa. Työnjohtoon ja laskentapuolelle meillä on taitavia insinöörejä. Pätevä töiden organisointi nostaa omalta osaltaan myös työn laatua, toteaa Bjon.

Sparalin kalusto on modernia ja sitä uudistetaan jatkuvasti tarpeen mukaan. Viime vuosien Kobelco-konehankinnat saivat jatkoa, kun elokuussa otettiin käyttöön aiempia koneita isompi Kobelco SK550 DLC, jonka pitkällä puomilla yltää 30 metriin. Koneen ensimmäinen työkohde on Oulussa, käsittäen kaksi kerrostaloa noin hehtaarin yhtenäisellä pinta-alalla.

Elokuussa yhtiölle on tullut uusi pitkäpuominen Kobelco SK550 DLC.

Betonimurskain asiakkaiden työmaille

Sparal toteuttaa korkeaa työn laatua myös materiaalien kierrätyksessä. Hyvin suunnitellussa betonirakennuksen purkutyössä poistetaan esipurussa kevyitä jakeita, kuten väliovia, kattoja ja puurakenteita. Vasta sitten ryhdytään purkamaan jäljelle jäänyttä betonirunkoa. Tällä tavoin kierrätettävästä betonista saadaan hyvälaatuista. Sparalin tavoitteena on, että puhdasta betonia ei menisi jätteenkäsittelylaitokselle.

– Kun purku-urakan betoni on pulveroitu, murskaamme betonin työmaalla. Murskattu betoni menee hyötykäyttöön, korostaa Bjon.

Esimerkiksi viime vuonna Sparal hankki Kivisampo Oy:ltä siirrettävän Terex Evoquip Cobra 290R -betonimurskaimen, joka pystyy murskaamaan kohteen kuin kohteen betonit. Kyseinen murskain on saatavana myös muille kuin Sparalin omille työmaille.

– Tarjolla on kokonaisvaltainen palvelu, sillä murskaimen mukana tulevat ammattitaitoinen murskaoperaattori, syöttökone sekä alta-ajokone, jollaisena toimii äskettäin hankittu pyöräkuormaaja. Tällä hetkellä murskain on noin 70 % meidän omassa käytössämme, 30 % muilla. Olemme toimittaneet sitä myös kilpailijoiden työmaille. Pyrimme jatkossa lisäämään sen ulkoista käyttöastetta, toteaa Bjon.

Materiaalien kierrätys on tärkeää

– Kiertotalousajattelu ja materiaalien uudelleenkäyttö on meillä tärkeässä roolissa varsinkin raskaspurkutöissä. Esimerkiksi hallipurkujen suhteen toimimme usein niin, että puramme hallin ehjänä ja myymme sen uudelleen pystytettäväksi. Näin toimiessa ei juurikaan synny jätettä verrattuna siihen, että kohteen löisi kouralla läjään.

Purku-urakan tilaajalla ja tekijällä on suuri vastuu siinä, että purku tulee hoidettua tehokkaalla ja kestävällä tavalla.

– On tärkeää, ettei resursseja hukata suotta. Kierrätystalouden ja purkualan edistäminen on Sparalilla keskeisessä roolissa. Olemme mukana muun muassa INFRA ry:n sekä Suomen Purkuliiton toiminnassa, linjaa Bjon.

Sparalissa on huomattu, että purku-urakoijilta edellytetään nykyisin kierrätyksen huomioimista jo tarjouspyyntöjen vaatimuksissa. Sparal myy kierrätettävää tavaraa esimerkiksi huutokaupat.comissa, Facebookin kirpputoreilla, tori.fi:ssä ja Finditissä. Kiertotalousajattelun yleistyminen urakoiden kriteereissä nähdään Sparalissa hyvänä asiana, ja toiveena on, että kierrätyksen käytännön toteutus huomioitaisiin myös urakoiden aikatauluttamisessa.

Perheyritys kehittyy jatkuvasti

Vuodesta 2005 veljekset Mikael ja Thomas Sparf ovat jatkaneet isänsä perustamaa yritystä. Toiminnan taustalla on ollut ajatus, aina ei voi olla halvin, mutta voi yrittää olla paras. Yritys haluaakin erottua parhaalla työn jäljellä.

– Asiakkaatkin ovat panneet merkille, että halvin ei välttämättä ole edullisin. Kokonaislaatu syntyy pienten yksityiskohtien huomioimisesta, esimerkiksi hoitamatta jätetty pölynhallinta aiheuttaa asiakkaalle lisäkustannuksia, muistuttaa Bjon.

sparal.fi
instagram.com/sparal_oy
facebook.com/sparaloy
P. 050 69 417 tai 06 321 3413
[email protected]