Pyydä tarjous

Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pia Vilenius: "Kasvavan alan omalle edunvalvonnalle selkeä tarve"

Kuvassa Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pia Vilenius ja hallituksen puheenjohtaja Matti Hietanen. Kuva: Matti Laurila, Kemianteollisuus ry
Kuvassa Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Pia Vilenius ja hallituksen puheenjohtaja Matti Hietanen. Kuva: Matti Laurila, Kemianteollisuus ry
02.05.2023 | Teollisuus

Akkuteollisuus on Suomessa voimakkaasti kasvava ala, ja eri puolilla maata on käynnissä jo useita ison mittaluokan akkuhankkeita. Yhteiskunnan sähköistyminen ja kansallinen akkustrategia vauhdittavat investointeja Suomeen, josta myös löytyy akkuteollisuuden kannalta tärkeimpiä mineraaleja. Lisäksi Suomella on tarjota uusiutuvaa energiaa ja huippuluokan osaamista. Suomesta löytyy muun muassa maailman suurin akkukemikaalitehdas.

Akkuteollisuus ry:n perustamiskokous pidettiin tämän vuoden tammikuussa. Akkuteollisuus ry:n toimitusjohtajaksi nimettiin Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä ja hallituksen puheenjohtajaksi Matti Hietanen Suomen Malmijalostuksesta. Järjestöön liittyi ensivaiheessa yhdeksän yritystä.

Pia Vileniuksella on pitkä tausta ympäristöasioihin, kiertotalouteen ja vastuullisuuteen liittyvien asioiden parissa kemianteollisuudessa. Viimeiset kolme vuotta hän on vetänyt Kemianteollisuus ry:ssä toiminutta epävirallista Akkuryhmää.

- Ryhmä koostui käytännössä samoista yrityksistä kuin nyt perustettu Akkuteollisuus ry. Katsoimme, että alan edunvalvonnan kannalta nyt oli erinomainen hetki perustaa virallisempi yhdistys alalle. Kasvavan alan omalle edunvalvonnalle on nyt selkeä tarve, Vilenius toteaa.

Akkualan investointipotentiaali Suomessa valtava

- Lähivuosina alalle odotetaan Suomessa uusia investointeja noin 6 miljardilla eurolla seuraavan viiden vuoden aikana. Akkuteollisuudella on suuri merkitys vihreässä siirtymässä ja sähköistymisessä, Vilenius kertoo ja jatkaa:

- Suomessa on jo toiminnassa useita suuria akkualan tehtaita, mm. akkumateriaalien jalostuslaitoksia ja akkujen kierrätystoimintaa. Pyrimme saamaan Suomeen koko akkujen arvoketjun. Suomeen on suunnitteilla useita kansainvälisiä hankkeita, mm. akkukennojen valmistusta.

Akkuala on kovassa nosteessa globaalisti ja Vileniuksen mukaan Suomi pärjää hyvin kilpailussa investoinneista, mikäli investointiympäristö on kilpailukykyinen muihin maihin verrattuna.

- Suomi oli vuonna 2022 tehdyssä kansainvälisessä selvityksessä neljäntenä heti Kiinan, USAn ja Kanadan jälkeen. Asemamme on siis erinomainen, Vilenius vakuuttaa.

Akkualalla tarvitaan monenlaista osaajaa

Vileniuksen mukaan työntekijöiden saaminen akkualalle on kriittistä investointien saamisen kannalta.

- Tarvitsemme lähitulevaisuudessa noin 5000-7000 osaajaa. Alan osaaminen koostuu prosessitekniikan osaamisesta, sähkö- ja automaatioalan osaamisesta ja konetekniikan osaamisesta. Tarvitsemme siis lähinnä ammatillisen puolen osaajia. Toki yritykset tarvitsevat myös huippututkimusta. Olennaista olisi saada käynnistettyä akkualan ammatillinen englanninkielinen koulutus, jotta saisimme rekrytoitua osaajia myös ulkomailta, Pia Vilenius toteaa.