Pyydä tarjous

Green Fuel Nordic Oy – bioöljyllä päästöt minimiin ja irti fossiilisten polttoaineiden kustannuksista

Facebook
11.04.2022 | Teollisuus

Green Fuel Nordic Oy on suomalainen, vuonna 2011 perustettu cleantech-yhtiö, jonka päätuote on pyrolyysiteknologialla tuotettu uuden sukupolven bioöljy.

– Autamme asiakkaitamme polulla kohti pienempiä päästöjä. Asiakkaitamme ovat yritykset ja muut toimijat, joilla on haasteita saavuttaa päästövähennystavoitteita, toimitusjohtaja Olli Honkanen kiteyttää Green Fuel Nordicin toiminta-ajatuksen.

– Jo yhtiön perustaja Timo Saarelainen määritteli toiminnan lähtökohdaksi ratkaisujen tarjoamisen asiakkaiden ongelmiin. Tällä hetkellä yrityksillä on ongelmia päästövähennystavoitteisiin pääsemisessä.

Green Fuel Nordicin Lieksan tehdas käynnisti tuotantonsa v. 2020.

Merkittäviä päästövähennyksiä

Green Fuel Nordicin ratkaisu on ympäristöystävällinen bioöljy, joka valmistetaan kotimaisen sahateollisuuden sivutuotteesta, ts. sahanpurusta. Kasvua tavoittelevan yhtiön ensimmäinen bioöljytehdas toimii Lieksassa, Pohjois-Karjalassa.

– Bioöljy on sataprosenttisen vihreä tuote, siinä ei ole minkäänlaisia päästöjä eikä muita verotusrasitteita. Bioöljy on erinomainen vaihtoehto päästöjen vähentämiseen nopeasti ja vaivattomasti, Olli Honkanen toteaa.

Bioöljyllä saavutetaan suuria päästövähennyksiä. Olli Honkanen kertoo, että esimerkiksi Lieksasta Joensuuhun lämpölaitokselle vietynä päästövähennyspotentiaali on 85–90 % verrattuna kevyeen polttoöljyyn.

– Annamme asiakkaalle konkreettisen päästövähennyslaskelman, joka on laskettu Energiaviraston hyväksymän järjestelmän mukaisesti. Asiakkaalla vähenevät sekä päästöt että fossiilisen polttoaineen käytöstä koituvat maksut. Päästövähennyslaskelma on siis arvokas dokumentti.

Fossiilisen öljyn monipuolinen korvaaja

Bioöljy on monikäyttöinen aine. Sillä voidaan luontevasti korvata kevyt polttoöljy, raskas polttoöljy sekä maakaasu. Bioöljy soveltuu myös öljynjalostamoissa fossiilisen öljyn ja HVO-raaka-aineen korvaajaksi sellaisenaan.

Bioöljyllä on erittäin paljon potentiaalia energiatuotannon, teollisuuden ja liikenteen tarpeisiin. Bioöljystä voidaan valmistaa myös pitkälle jalostettuja tuotteita, kuten komposiittimateriaaleja, pinnoitteita, kosmetiikkaa ja lääkinnällisiä tuotteita.

– Edessämme on kiehtovia näkymiä bioöljyn mahdollisista käyttökohteista. Niiden suhteen olemme vielä R&D-vaiheessa, Olli Honkanen mainitsee.

– Olemme mukana Itä-Suomen yliopiston hallinnoimassa Bioscope-hankkeessa, jossa kehitetään biotalouden markkinoita ja liiketoimintaa. Hankkeessa on mm. tarkasteltu bioöljyn mahdollisuuksia toimia muovin raaka-aineiden korvaajajana.

Olli Honkanen luonnehtii bioöljyn tämänhetkistä markkinatilannetta jännittäväksi.

– Suuret kansainväliset öljy-yhtiöt ovat kiinnostuneita tuotteesta, joten potentiaalinen kysyntä on aivan valtava. Tätä kehityssuuntaa edistämme aktiivisesti. Suuryhtiöiden sisäiset päätöksentekoprosessit ovat monimutkaisia ja kestävät kauan, toivottavasti asiat etenevät kannaltamme hyvin.

Green Fuel Nordic toimittaa bioöljyä Fortumille

Lämpölaitosasiakkaat ovat Green Fuel Nordicille erittäin tärkeitä. Olli Honkasen mukaan yhtiö haluaa olla vahvasti mukana lämpöenergiamarkkinoilla.

– Tälläkin sektorilla on paljon potentiaalia bioöljylle esimerkiksi suurten teollisuusyhtiöiden lämmöntuotannossa, korostaa Honkanen.

Helmikuun alussa 2022 julkistettiin Green Fuel Nordicin ja Fortumin sopimus bioöljyn toimituksesta Fortumin Vermon lämpökeskukseen Espooseen. Bioöljyllä korvataan fossiilisen polttoaineen käyttöä.

– Sopimus on hyvä esimerkki tulevaisuuden kehityksestä. Fortum tarjoaa asiakkailleen puhdasta energiaa ja kestäviä ratkaisuja. Green Fuel Nordic tukee Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoimintaa omalta osaltaan tässä työssä.

Laitteistojen oltava ruostumatonta terästä

Suurin osa uusista bioöljyn käyttäjistä on sellaisia, joilla ennestään on fossiilisen öljyn käyttämiseen tarkoitettu laitteisto. Bioöljyä ei kuitenkaan voi käyttää ns. mustalle öljylle tarkoitetussa laitteistossa ilman muutostöitä.

– Bioöljyn pH-arvo on 2–3, eli se on hapanta. Näin ollen bioöljyä käyttävien laitteiden ja komponenttien, kuten kattiloiden, pumppujen ja putkien, tulee olla ruostumatonta terästä. Myös polttimen pitää olla bioöljylle soveltuva, Olli Honkanen selvittää.

– Osa asiakkaistamme on ratkaissut asian jättämällä fossiilisen öljyn kattilan paikoilleen ja tekemällä sen rinnalle oman laitteiston bioöljylle. Toinen tapa on korvata vanha fossiilisen polttoaineen järjestelmä uudella. Tällöin kustannustehokkaaksi ratkaisuksi on osoittautunut fossiilisen öljyn tankin pinnoittaminen bioöljyä varten.

Menetelmänä pikapyrolyysi

Green Fuel Nordic valmistaa biomassasta bioöljyä pikapyrolyysiteknologialla. Nopeassa termisessä prosessissa biomassa kuumennetaan hiekan avulla hyvin nopeasti (<2 sekuntia) noin 500° C lämpötilaan, jolloin se kaasuuntuu.

Biomassan kaasutus tapahtuu hapettomassa ympäristössä, jolloin palamista ei tapahdu. Kun kaasuuntunut biomassa lauhdutetaan, muodostuu bioöljyä.

Olli Honkanen sanoo, että menetelmä on loppujen lopuksi yksinkertainen.

– Oleellista on se, miten prosessin tekee. Korkealla ammattitaidolla huolellisesti tehty pikapyrolyysi tuottaa laadukasta bioöljyä.

– Lisäksi on syytä muistaa, että käyttämämme kotimainen sahanpuru on raaka-aineena erittäin korkealaatuista.

– Esimerkiksi teollisuus- ja öljynjalostusasiakkaamme ovat jopa hieman yllättyneet tuotteemme huippulaadusta, Honkanen toteaa.

Vastaavanlainen laitos toimii Ruotsissa

Ruotsissa Gävlen lähellä sijaitsevalla Kastetin sahalla toimii täsmälleen samanlainen bioöljytehdas kuin Lieksassa. Bioöljyä tuottavan Pyrocell AB:n bioöljytuotanto on lähtenyt kysynnän siivittämänä hyvään vauhtiin.

– Pyrocell on Green Fuel Nordicille hyvä vertailukohta. Rakennusvaiheessa he seurasivat tarkoin, mitä meillä tapahtuu. Lieksa 1 -projekti käynnisti tuotantonsa joulukuussa 2020, Pyrocell syyskuussa 2021.

Laitostoimittaja näkee bioöljyn menestyksen jatkuvan

Teknologian osalta Green Fuel Nordic käyttää hollantilaisvalmisteisia huippuluokan pyrolyysilaitteita.

– Kun raaka-aine on priimaa ja laitteisto toimii kuten pitää, prosessi toistuu jatkuvasti tasalaatuisena. Kuten teknologiajohtajamme taannoin totesi: "Tällä laitoksella ei voi tuottaa huonoa öljyä", kuvailee Olli Honkanen.

Green Fuel Nordicin (kuten myös ruotsalaisen Pyrocellin) laitostoimittaja on alankomaalainen BTG Bioliquids B.V., pikapyrolyysiteknologian ehdoton edelläkävijä.

BTG Bioliquidsin toimitusjohtajan Gerhard Muggenin mukaan yhteistyö pohjoismaisten yritysten kanssa on oikein mukavaa, koska Pohjolassa suhtaudutaan asioihin avoimesti ja toimitaan kestävän kehityksen strategian mukaisesti.

– Pohjoismaissa on tarjolla runsaasti teollisuuden ​sivuvirtojen biomassaa, jota voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, Muggen muistuttaa.

– Pikapyrolyysillä tuotetun bioöljyn markkinanäkymät ovat erittäin lupaavat. Uusia käyttötapoja kehitetään jatkuvasti. BTG Bioliquidsin motto on: "Haluamme korvata fossiiliset polttoaineet". Bioöljyä voidaan käyttää esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen ympäristöllisesti kestävällä bensiinillä, dieselillä, lentopetrolilla ja merenkulun polttoöljyllä.

– Tulevaisuuden sovelluksia ovat kemikaalit ja muut korkean lisäarvon sovellukset, kuten maalit, puun kyllästysaineet ja eristeet.

– Näemme tulevina vuosina markkinoita olevan noin 40–50:lle BTG Bioliquidsin teknologialla toteutetulle uudelle tehtaalle, Gerhard Muggen arvioi.

Sivutuotteillekin haetaan markkinoita

Bioöljyn valmistusprosessissa syntyy myös tuhkaa. Green Fuel Nordic on saanut Ruokaviraston sertifikaatin käyttää tuottamaansa tuhkaa lannoitteena maa- ja metsätaloudessa.

– Pohdimme parhaillaan, kuinka järkevimmin saisimme tuhkan myynnin osaksi liiketoimintaamme, Olli Honkanen kertoo.

Vähäpäästöinen Lieksan laitos tuottaa ylijäämäenergiana vesihöyryä, jota olisi mahdollista myydä eteenpäin.

– Siitä voisi jokin laitos ottaa energiaa omaan käyttöönsä. Myös höyryn liiketaloudellinen hyödyntäminen on meillä mietinnässä.

Ota yhteyttä:
Green Fuel Nordic Oy
Olli Honkanen
+358 40 5539929
[email protected]

greenfuelnordic.fi
Facebook
LinkedIn