Joensuulaisen Carbonaiden teknologialla alennettiin sementin tarvetta betonissa

Facebook
25.03.2024 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Suomalainen betonituotevalmistaja Rakennusbetoni- ja Elementti Oy lanseeraa Suomen markkinoille ensimmäiset kaupallisesti saatavilla olevat tuotteet, jotka hyödyntävät joensuulaisen Carbonaiden hiilidioksidikovetusteknologiaa.

Carbonaiden teknologia ratkaisee kaksi suurta ongelmaa samanaikaisesti: betoniteollisuuden valtavat päästöt ja tarpeen löytää pysyviä hiilidioksidivarastoja. Noin 90 % betonin CO₂-päästöistä on peräisin sementistä, joka kattaa myös puolet betonin tuotantokustannuksista. Korvaamalla osan sementistä CO₂:lla Carbonaiden teknologia auttaa betoninvalmistajia vähentämään tuotantokustannuksia ja alentamaan päästöjä hyödyntämällä sementin luonnollista karbonoitumispotentiaalia.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ensimmäinen Carbonaiden teknologiaan perustuva kaupallinen tuote – väliseinäelementti on nyt jatkuvassa tuotannossa ja kaupallisesti saatavilla tästä keväästä eteenpäin. Tuotantovaihe on jatkoa elokuussa 2023 käynnistyneelle teolliselle pilotoinnille Hollolassa.

Teknologia mahdollistaa korkean jalostusarvon hiilidioksidille betonituotteiden valmistuksessa

Carbonaiden jälkihoitoteknologia ohjaa prosessia asettamalla erilaisia parametreja maksimoimaan sementin vähennykset ja hiilidioksidin varastoinnin betonituotteisiin. Ensimmäisessä tuotejulkaisussa huomattava 40 %:n osuus sementtiä pystyttiin korvaamaan CO₂:lla, mikä johti 40 %:n vähennykseen sideaineisiin liittyvässä hiilijalanjäljessä. Lisäksi 17 % vähennys saavutettiin hiilidioksidin pysyvällä varastoinnilla. Näin ollen ensimmäiset tuotteet ovat erinomainen esimerkki Carbonaiden potentiaalista hyödyntää hiilidioksidin hyötykäyttö- ja varastointipotentiaalia betonituotteissa.

Sen lisäksi, että Carbonaiden teknologia parantaa tehtaiden kustannustehokkuutta, se lisää betoninvalmistajien kykyä kohdata rakennusalan muutoksia. Esimerkiksi seossementit ovat tulossa yhä suositummiksi markkinoilla, ja Carbonaiden teknologialla niitä voidaan käyttää samalla tavalla kuin tavallista portlandsementtiä. Carbonaiden kovetusprosessi lisää tuotteiden lujuutta ja homogeenisuutta sekä parantaa tehtaan tuottavuutta lyhentämällä tuotteiden kovettumisaikaa. Yhtiö tavoittelee hiilidioksidikovetetulle betonille samaa tai alhaisempaa hintatasoa normaalin betonin kanssa.

Kehitetty innovaatio avaa oven kohti hiilidioksidipäästöjen merkittävää vähentämistä ja tuotteidemme hiilijalanjäljen minimoimista. Carbonaiden menetelmä ei ainoastaan sido hiilidioksidia tehokkaasti, vaan myös vähentää sementin käyttöä, mikä on merkittävä askel kohti kestävämpää tuotantoa.

Kuva- ja tekstilähde: Business Joensuu

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä