Kajaanin Romu merkittävässä roolissa terästeollisuuden hiilineutraaliuden tavoitteissa

Facebook
17.05.2022 | Teollisuus

Kajaanin Romu merkittävässä roolissa terästeollisuuden hiilineutraaliuden tavoitteissa

Kajaanin Romu Oy on profiloitunut kaupunkikaivokseksi, jonka positiiviset vaikutukset ympäristöön, talouteen ja yhteisöön ovat merkittävät.

- Romukauppabisnestä voidaan hyvällä syyllä luonnehtia tänä päivänä kaupunkikaivostoiminnaksi, jossa kierrätetään ympäristöystävällisesti kulutusyhteiskunnassa syntyvät arvometallit mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä, Kajaanin Romun tuotantopäällikkö Niko Nyyssönen toteaa.

Ympäristölupaprosessien kesto ja lupapäätösten ennakoimattomuus luovat haasteita

Nyyssösen mielestä lainsäädäntö mahdollistaa kierrätyksen ja sen kehittämisen, mutta ympäristölupaprosessien kesto ja lupapäätösten ennakoimattomuus luovat haasteita kiertotalouden kehittämiselle ja investointien tekemiselle Suomessa yleisesti.

- Hitaat viranomaisprosessit ovat usein esteenä investoinneille. Käytännössä alamme luvat ovat jo valmistuessaan vanhanaikaisia. Yritys voi tahtomattaan olla ympäristöluvan vastaisessa tilassa.

Nyyssönen sanoo, että valtiovallan puheet eivät kohtaa kentällä käytännössä.

- Tämä on todella haastava tilanne varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Kun lähdetään investoimaan, niin kaikki mahdolliset tukirahoitukset, lainat, investointien kilpailutukset ja tarjoukset pitäisi siinä vaiheessa olla synkronissa luvitusten kanssa.

Nyyssönen toivookin viranomaisilta nopeutettua käsittelyä yrityksille, jotka ovat toimineet pitkään ja hyvien käytäntöjen mukaisesti ja joissa toiminnan laatu on hyvä ja pyrkivät kehittymään ja käyttävät parasta teknologiaa.

- Investointi, mikä ei lisää hiilipäästöjä eikä kasvata paikallisen saastumisen riskejä, sellaisia investointeja pystyisi nopeutetulla aikataululla käsittelemään, jolloin yrityksillä olisi mahdollisuus saada asiat synkroniin, Nyyssönen toteaa ja jatkaa:

- Lisäksi korona ja nyt Ukrainan sota on luonut epävarman tilanteen, ettei voi tietää saako investointeihin komponentteja vuoden tai kahden päästä ja mikä yrityksen liiketoiminnallinen tilanne on muutaman vuoden päästä.

Jokainen kierrätetty metallipala hyödynnetään teollisuudessa uuden materiaalin valmistukseen

Kajaanin Romun vahvinta osaamista ovat metalliromun kerääminen ja jalostaminen. Yritys välittää lajiteltua ja jatkojalostettua metalliraaka-ainetta Suomen valimo- ja terästeollisuuden käyttöön sekä myös vientiin.

- Paitsi että metallin kierrätys on bisnestä, se on myös ekoteko. Kaikki jätteet kierrätetään asianmukaisesti ja metallit jalostetaan nykyaikaisella tuotantolaitoksellamme sulattavan teollisuuden raaka-aineeksi. Kajaanin Romulla kaikilla toimipisteillä on ympäristöluvat, ja kaikki romupihat täyttävät niille asetetut määräykset, Nyyssönen selvittää.

Joustavuus, tehokkuus ja nopea reagointikyky siivittäneet Kajaanin Romun menestykseen

Avainasemassa tässä on sekä suurten että pienten romuliikkeiden tehokas verkosto. Vuodesta 2004 lähtien toiminut perheyritys Kajaanin Romu harjoittaa romuliiketoimintaa Kainuun alueelta käsin koko Suomen laajuisesti. Kajaanin Romu työllistää keskimäärin noin 50 henkilöä.

- Operoimme lähes koko Suomessa, joskin päämarkkina-aluettamme on Pohjois-Suomi. Metalliromua ostetaan paljon sopimusasiakkailta, mutta myös purkutyömailta, teollisuudesta, kunnista sekä yksityisiltä. Olemme myös elinkaarensa loppuun tulleiden autojen virallinen vastaanottopiste. Meiltä saa auton romutustodistuksen, jolla vastuu autosta päättyy. Toimimme myös Suomen Autokierrätyksen operaattorina, Nyyssönen kertoo.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Kajaanin Romu on sijoittanut 18 miljoonaa euroa ja kehittänyt menetelmiään, jotta he saavat tarkasti metallit talteen murskatusta romusta.

- Murska-aseman tontille on sijoitettu mekaaninen romuleikkuri, joka parantaa energia- ja kustannustehokkuutta ja vähentää turhia kuljetuksia, Nyyssönen kertoo ja jatkaa: -Logistiikan tehostamiseksi vuonna 2018 Rovaniemelle avattu materiaalinkeräysterminaalin myötä pystymme palvelemaan entistä paremmin kaikkia Pohjois-Suomen kaivoksia sekä romuhuoltoa tarvitsevia yrityksiä.

Kajaanin Romu tavoittelee hiilineutraaliutta terästehtaiden vetoapua käyttäen

Kaikki terästehtaat tavoittelevat hiilineutraaliutta ja CO 2 päästöjen pienentämisessä kierrätyksellä on merkittävä rooli.

Nyyssönen kertoo, että yritys on panostanut arvometallien erotteluun ja saanut parannettua talteenottoa.

- Murskalaitoksella jalostetun kierrätysteräksen käyttö uuden malmin sijaan vähentää CO2 päästöjä 58% vs. raaka malmi. Alumiinissa CO2 vähennys on 92% vs. raaka malmi ja kuparissa CO2 vähennys on 60 - 85% vs. raaka malmi, Nyyssönen selvittää.

Tulevaisuuden näkymistä Nyyssönen mainitsee, että vuoteen 2025 mennessä Kajaanin Romulla on Euroopan normit ylittävä kierrätys- ja hyödyntämisaste, yli 98 prosenttia.

- Meidän tavoitteemme on olla linjassa uuden ympäristölakiesityksen ja Euroopan komission tavoitteiden kanssa. Kaikilla uusilla investoinneilla tullaan tavoittelemaan valtakunnallisia tavoitteita. Lisäksi tehokkaan toiminnan ja materiaalien hyödyntämisen avulla tavoittelemme, että jätteen kuljettamisesta aiheutuvat ympäristöhaitat olisivat Suomen alhaisimmat

- Jätteiden määrä on kasvanut viime vuosikymmenillä merkittävästi ja jätehuolto Euroopassa ei ole kyennyt vastaamaan haasteeseen. Suomella ja Kajaanin Romulla on mahdollisuus hyvällä viranomaisyhteistyöllä ja avoimella toimintakulttuurillaan toimia suunnan näyttäjänä kiertotalouden haasteiden ratkaisuiden löytäjänä.

- Meidän alalla töitä tulee varmasti olemaan paljon tulevaisuudessakin, mutta on vaikea ennustaa metallin kierrätysyritysten kannattavuutta koska maailman tilanne on nostanut hintoja ja logistiikka sekä energiakustannukset ovat erittäin korkeita, Niko Nyyssönen toteaa.

www.kajaaninromu.fi
www.facebook.com/kajaaninromu

YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä