Kirike Oy – konepajatuotteiden alihankintaosaamista Outokummussa

Facebook
14.06.2023 | Teollisuus

Alihankintakonepaja Kirike on investoinut uuteen tuotantokapasiteettiin. Nyt tämä yli 40 vuoden kokemuksen omaava yritys tarjoaa laajaa konepajaosaamistaan entistä laajemmalle asiakaskunnalle. Laadukkaiden käsi- ja robottihitsausten sekä monipuolisten koneistusten lisäksi tarjolla on mm. jauhemaalausta, jännityksenpoistohehkutusta, NDT-tarkastuksia sekä 3D-mittauksia.

– Viimeisin investointimme oli 10-palettinen OKUMAN-työstökeskus, joka soveltuu monipuoliseen miehittämättämättömään ajoon. Työstökeskus soveltuu kanin kokoluokasta aina villisian kokoluokkaan saakka. Sillä voidaan koneistaa sekä hitsattuja että valettuja kappaleita, toimitusjohtaja Markus Kinnunen kertoo.

Yritys on investoinut myös uuteen yli 600 neliöiseen hallitilaan, jännityksenpoistohehtusuuniin, 3D-mittaukseen ja -skannaukseen sekä omaan aurinkovoimalaan.

Laadukasta alihankintaa kone- ja laitevalmistajille

Kinnunen kertoo, että yrityksen asiakkaat ovat pääasiassa kone- ja laitevalmistajia, erityisesti metsä-, maanrakennus-, nostolaite- sekä ajoneuvopuolella – yritykset suunnittelevat ja kokoonpanevat tuotteet itse, mutta ostavat suurelta osin teräskomponentit alihankintaverkostosta.

– Asiakkaamme ovat tunnettuja toimijoita Suomessa sekä kansainvälisillä pelikentillä kuten John Deere, Kesla ja Sisu Akselit. He ovat keskittyneet tuotteidensa suunnitteluun, kokoonpanoon, huoltoon sekä jälkimarkkinointiin, joten tuotteissa käytettävät komponentit tulevat isolta osin luotettavilta alihankintakumppaneilta.

Kinnunen mainitsee, että Kirikkeen tekemien investointien myötä, yhtiön on mahdollista kasvattaa liikevaihtoaan reilusta viidestä miljoonasta eurosta aina seitsemään ja puoleen miljoonaan euroon saakka olemassa olevien seinien sisäpuolella. Kapasiteettia on siis tarjolla niin nykyisille kuin uusille asiakkuuksille. Erityisesti robottihitsauksessa ja 10-palettisella OKUMA-työstökeskuksella on investointien myötä on mahdollisuuksia ottaa hyvin työtä vastaan.

– Viimeisten vuosien aikana maailma on muuttunut aika erilaiseksi. On alettu huomaamaan, että on turvallisempaa siirtää valmistusta Aasiasta takaisin Euroopan alueelle ja sitä kautta myös Pohjoismaihin. Ukrainan sotakin on tuonut osaltaan muutoksia moniin toimittajaverkostoihin. Tässä on kysymys strategisesta riskienhallinnasta.

Kinnunen toteaa, että kustannuserotkin riskisempien maiden ja Pohjois-Euroopan välillä ovat kaventuneet. Hän perään kuuluttaa myös riskienhallinnan merkitystä toimittajaverkostoissa.

– Jos kaikki tuotanto keskittyy vain yhdelle toimittajalle tai toimitusketju/ -matka on pitkä, se on aika suuri riski nykyisessä maailmantilanteessa.

Aktiivista tuotantotapojen kehittämistä

Kinnunen kertoo, että yrityksen aktiivisuutta on kehuttu asiakkaiden suunnalta. Kinnunen ja tämän yksi yrittäjäkollega ovat entisiä mekaniikkasuunnittelijoita, joten he ymmärtävät suunnittelijan ajattelumaailman. Kun tähän yhdistetään osaavan henkilöstön vuosikymmenien mittainen valmistustekninen osaaminen, asiakkaan tuotteet ovat nopeammin markkinoilla ja myynti lisääntyy.

– Olemme aktiivinen yhteistyökumppani. Ajattelemme itsemme asiakkaidemme tuotanto-osastona, jolle asiakas on ulkoistanut tiettyjä tuotantonsa osa-alueita. Tästä syystä meidän pitää uskaltaa avata suumme, mikäli jokin asia voidaan tehdä järkevämmin tuotannon näkökulmasta. Vaikka meillä onkin eri y-tunnus, loppupeleissä merkitsevin asia on kuitenkin tuotteen loppuasiakkaan etu.

Kirike haluaa pitää myös asiakkaidensa kokoonpanijat tyytyväisinä.

– Kun kokoonpanija on tyytyväinen, se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että osat on toimitettu kokoonpanijalle oikeaan aikaan ja ne ovat olleet toivotunlaisia. Kun korkeaan laatu- ja toimitusvarmuuteen lisätään meidän hyvä kommunikointikyky ja aktiivisuus tuotannon tekemisen osalta, nämä auttavat asiakastamme menestymään, Kinnunen painottaa.

Vahva laatu- ja toimitusvarmuus

Kirikkeen yli 40-vuotisen historian ajalta mitattuna, yritys on päässyt noin 99 %:n laatu- ja toimituskykyvarmuuteen. Kirike toimittaa asiakkailleen vuosittain 12 000–16 000 hitsattua, koneistettuja ja maalattua nimikettä.

– Kokemuksemme näkyy siinä, että toimintamme on erittäin täsmällisesti ohjattua ja hiottua. Meillä on monipuolinen konekanta ja isolta osin tekeminen omissa käsissä, jolloin riskien hallintaa ja laatua saadaan pidettyä korkealla tasolla.

Yrityksellä on myös ISO 9001- ja ISO 3834-2-sertifikaatit.

Pitkä arvoketju yhdeltä luukulta

– Meillä on todella laaja konekanta, lähtien osavalmistuksesta, ennen hitsausta tehtävistä esikoneistuksista, sorvauksesta, porauksesta, jyrsinnöistä sekä käsi- ja robottihitsauksista. Hitsauksen jälkeen ennen loppukoneistusta ja maalausta kappaleelle voidaan tehdä jännityksenpoistohehkutus. Meiltä löytyy myös oma metalliraepuhallus sekä jauhemaalaamo

Kinnunen mainitsee, että yhtiön tarjoamiin palveluihin kuuluvat lisäksi hitsausten NDT-tarkastukset sekä kappaleiden 3D-mittaukset sekä aarporaukset. Tyypillisiä meillä tehtyjä tuotteita on mm. erilaiset koneiden rungot, nivelosat sekä moottorilaippoja.

– Tuotantotilamme ovat kokonaisuudessaan noin 3 500 neliötä ja työntekijöitä on tällä hetkellä nelisenkymmentä. Investointeja on tehty toimintamme kasvattamisen näkökulmasta. Vahvuutemme on rusakon ja hirven kokoluokan välissä olevien hitsattujen, koneistettujen, maalattujen osakokonaisuuksien sekä koneistettujen valujen alueella. Isoimmat tällä hetkellä tehtävät tuotteet ovat vajaa viisimetrisiä koneiden runkoja ja pienimmät kappaleet ovat noin reilun nyrkin kokoisia murikoita.

www.kirike.fi

050 527 3920

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä