Pyydä tarjous

Kokkolan ferrisulfaattitehdas tuo alalle kaivattua kilpailua

Aija Jantunen ja Tuomas Rinne
Aija Jantunen ja Tuomas Rinne
09.09.2021 | Teollisuus

Voda Nordic Oy haastaa rohkeasti Suomessa poikkeuksellisen voimakkaasti konsolidoituneet vesikemikaalimarkkinat. Vuodesta 2014 alkaen yritys on tarjonnut prosessitukea ja vesikemikaaleja kuntien ja teollisuuden vedenkäsittelyn tarpeisiin.

- Aloitimme kierrätysraaka-aineeseen perustuvan ferrikloridituotannon Raahen tehtaallamme vuonna 2016. Positiivisen asiakaspalautteen rohkaisemina päätimme investoida myös Kokkolan tehtaaseen. Tämän vuoden alusta lähtien olemme tuottaneet Kokkolassa ferrisulfaattia, jota käytetään saostuskemikaalina veden- ja jätevedenpuhdistuksessa. Kehitimme itse meille luontaisesti saatavissa oleviin raaka-aineisiin perustuvat tuotantoprosessimme. Sijoitimme molemmat tehtaamme osaksi teollisuuskeskittymiä, joissa pystymme hyödyntämään osaavia alihankintaketjuja ja tehokkaita logistiikkapalveluja. Tuomme myös maahan merkittävän määrän ferrosulfaattia ja alumiinipohjaisia vesikemikaaleja, sanoo koko työuransa vesisektorilla tehnyt Voda Nordic Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Rinne.

Yrityksen tehtaat valmistuivat ajankohtaan, jolloin sekä ympäristö- että huoltovarmuuskeskus esittivät huolensa vesikemikaalien saatavuudesta Suomessa. Kemikaalien kustannukset asiakkaille olivat nousseet, vaikka samanaikaisesti ne kuitenkin kamppailivat huonolaatuisten tuotteiden aiheuttamien ongelmien kanssa.

- Kaikkein palkitsevinta työssämme on positiivinen palaute, jota saamme hyvinkin erilaisilta asiakkailta. Lisäksi on hienoa toimia osana kokonaisuutta, jolla turvataan suomalaisille laadukas juomavesi, puhtaat vesistöt ja toimivat teollisuuden vesiprosessit, korostaa Rinne.

Uudet prosessihaasteet

Tehokas fosforinpoisto jätevesistä on välttämätöntä suojellessamme helposti rehevöityviä purkuvesistöjä. Matalissa järvissämme rehevöitymisen kannalta kriittinen ravinne on fosfori. Kemiallinen saostaminen on kustannustehokas tapa suojella vesistöjä. Saostamisella säästetään energiaa ja myös orgaanista ainetta biokaasun tuotantoon. Voda Nordicin kemikaalit itsenäisesti annosteltuna biokaasureaktoriin parantavat biokaasun saantoa. Ilmaston lämpeneminen voimistaa tulevaisuudessa biokaasun kysyntää.

- Seuraamme jatkuvasti teknologian kehitystä vesisektorilla ja pyrimme siihen, että tuotteemme soveltuisivat asiakkaan prosesseihin optimaalisesti. Esimerkiksi teollisuuden vesikierroissa jo yleisesti käytössä olevien membraanien puhtaana pysymistä olemme pystyneet tehostamaan kemiallisella käsittelyllä, jatkaa Rinne.

Voda Nordic Oy:ssä teknologiasta ja asiakkuuksista vastaava Aija Jantunen kiteyttää kokemuksiaan suomalaisesta vesihuollosta osuvasti:

- Jokainen laitos ja jokainen puhdistusprosessi ovat aina erilaisia. Jotta tuotteemme toimivat parhaalla mahdollisella tavalla, tarkastelemme prosessia kokonaisuutena yhdessä laitoksen henkilökunnan kanssa ja teemme tarvittavia muutosehdotuksia niin, että laitoksen kapasiteettia ja puhdistustehoa voidaan parantaa. Olen huomannut, että juuri osaamisen ja kokemuksen jakamisesta laitostasolla saadaan suuri hyöty sekä asiakkaalle että toimittajalle.

Katse tulevaisuudessa

- Hyödynnämme asiakkaittemme vedenkäsittelyn haasteissa vuosikymmenten aikana kertynyttä osaamista. Osaamisemme yhdistettynä tuotteisiimme luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Olemme jo nyt vahva toimija kunnallisissa vesiprosesseissa. Puhdas vesi on oleellinen osa myös esimerkiksi kemiallista puujalostusteollisuutta, jonka prosessien kemikaalitoimittajana kasvamme koko ajan. Kansainvälisten verkostojemme kautta tähtäämme ensin Suomen lähialueille, ja tavoitteenamme on laajentaa myyntiä asteittain valikoiduille markkinoille maailmalla, toteaa lopuksi Jantunen.

www.vodanordic.com

Artikkeli on julkaistu Teollisuusuutiset-lehdessä 3/2021.