Pyydä tarjous

Nordautomation – yhdessä kohti puunjalostuksen huippukapasiteettia

Nordautomation toimitti tukkilajittelijan ja sahansyötön Versowoodin Otavan sahan tukkikentälle.
Nordautomation toimitti tukkilajittelijan ja sahansyötön Versowoodin Otavan sahan tukkikentälle.
25.03.2022 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Vuonna 1991 perustettu kansainvälinen metsä- ja sahateollisuutta palveleva teknologiayritys Nordautomation hallitsee tukinkäsittelyprojektien toteutuksen arvoketjun. Nordautomation toimittaa tukinkäsittelyn, sahansyötön ja sivutuotteiden käsittelyn ratkaisuja, joissa huippuluokan suorituskyky yhdistyy toimintavarmuuteen ja kestävyyteen.

Helmikuun alussa tapahtuneen yrityskaupan myötä ruotsalainen Addtech omistaa nyt 100 %:sti Nordautomation Oy:n. Addtech on tekniikan alan kauppakonserni, joka kehittää ja myy korkean teknologisia komponentteja ja järjestelmiä teollisuusyrityksille ja palveluelinkeinoalalle.

- Kuulumme Addtech Industrial Process-ryhmään. Hyvillä mielin olemme saattaneet todeta, että Addtech-kaupan jälkeenkin elämä on säilynyt itsenäisenä, mutta horisontti on laajentunut. Addtechiin kuuluvan Valutecin avulla Nordautomationille aukesi vuonna 2020 tie muun muassa Venäjän markkinoille, Nordautomationin myyntijohtaja Keijo Lamminen kertoo.

Kansainvälisessä sahateollisuudessa eletään korkeasuhdannetta, joskin valitettavasti maailmantalouden heikkeneminen Ukrainassa vallitsevan sotatilan ja Venäjän pakotteiden ja vastapakotteiden seurauksena heikentää myös sahalaitemarkkinoita nopeastikin.

Lamminen kertoo, että sahaprojekteja on tällä hetkellä meneillään ympäri maailmaa historiallisen paljon.

- Olen ollut alalla yli 30 vuotta, enkä ole aiemmin kokenut vastaavanlaista kasvua. Tilauskantamme on poikkeuksellisen suuri, tukinlajittelijoiden ja sahansyöttölaitteiden tilauksia on sovittu pitkälle tulevaisuuteen, jo vuoden 2024 loppupuolelle saakka, Lamminen kertoo ja jatkaa:

- Vaikka tilauskanta on pitkällä aikavälillä hyvä, niin valitettavasti teräksen hinta ja komponenttien saatavuusongelmat huolestuttavat. Teräksen hinta lähti viime vuonna hurjaan nousuun ja kysynnän kasvu on näkynyt monissa komponenteissa todella pitkinä toimitusaikoina ja kovina hintoina.

Lamminen luonnehtii vallitsevaa tilannetta erikoiseksi ja ihmettelee kuinka pitkään tällainen hinnannousu voi jatkua.

Nordautomation toimittaa Ouluun Junnikkala Oy:n uudelle sahalaitokselle tukkien lajittelulaitoksen

Nordautomation on tehnyt toimitussopimuksen Junnikkala Oy:n kanssa 82-lokeroisesta tukinlajittelulaitoksesta. Kyseessä on ensimmäinen tukkilajittelija, jonka Nordautomation toimittaa Ouluun.

Tukkilajittelijan tilannut Junnikkala rakentaa Ouluun ison sahan. Tuottavuudeltaan huippuluokkaa olevan investoinnin kokonaisarvio on noin 75 miljoonaa euroa. Investoinnin jälkeen Junnikkalan kokonaistuotanto nousee vuositasolla lähes 800 000 kuutiometriin valmista sahatavaraa.

Uudella teknologialla varmistetaan resurssitehokkuus ja huipputuottavuus

- Ouluun Junnikkalan sahakokonaisuuteen asennetaan joulukuun 2023 loppuun mennessä tehokas ja nykyaikainen tukinkäsittelylaite, joka on noin 300 metriä pitkä kokonaisuus. Lajittelijassa on kolme syöttöpöytää, joihin voidaan lastata joko rekasta suoraan tai pyöräkoneella, metallinpaljastin, röntgenmittalaite (varaus), 82 lokerikkoa. Tukit kulkevat linjastolla 200 metriä minuutissa ja kokonaisuutta hallinnoi yksi operaattori. Kaikki laitteen kuljettimet ovat sähköisiä, millä pyritään minimoimaan hydrauliikan tarve, Lamminen kuvaa.

- Nordautomationille tämä on laitteen kokoluokan ja tekniikan osalta suhteellisen tavallinen operaatio. Toimitamme laitteen asennettuna ja sähköistettynä. Ainoastaan tukkien laatua tarkkaileva röntgenlaite tulee ulkopuolelta, Lamminen kertoo.

Lamminen toteaa, että Nordautomationille on tärkeää olla mukana hankkeessa, jolla on Oulun seudulle positiivisia vaikutuksia.

Oulun saha valmistuu Laanilan teollisuusalueelle hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Lähistöllä sijaitsee Laanilan biovoimalaitos, joka tulee olemaan sahan merkittävä yhteistyökumppani. Kotimaisen teknologian osuus sahaprojektissa on yli 90 prosenttia investoinnin kokonaisarvosta.

Lamminen kertoo, että yrityksen tukinkäsittelylaitteistojen lähimarkkinat löytyvät Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta. Lähivuosina on tulossa toimituksia myös Venäjälle.

- Tämän kevään aikana toimitamme Orasko Oy:lle Utajärvelle tukkilajittelijan. Kesällä toimitamme UPM Kaukaan päälinjan modernisoinnin, jossa avainpositiot ja ohjausjärjestelmät uusitaan. Ruotsiin Hilmer Anderssonille uusimme tukin lajitteluradan. Työn alla on iso toimitus Venäjälle Lesosibirskiin, mutta tämän toimituksen joudumme valitettavasti keskeyttämään vallitsevan Venäjän tilanteen vuoksi. Keväällä 2023 toimitamme Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:n uudelle sahalle sahansyöttö ja kuorenkäsittelylaitteet ja alasahan. Ruotsiin on tilauskannassa kaksi tukkilajittelijaa ja yksi sahansyöttö. Nämä viimemainitut toimitukset ajoittuvat vuodelle 2024, Lamminen kertoo.

Komeasti kolmekymppinen

Pauli Ojalan vuonna 1991 perustama Nordautomation vietti viime marraskuussa 30-vuotisjuhlaa. Puunjalostusteollisuuden projektitoimituksiin erikoistunut yritys on saavuttanut aseman Pohjoismaiden johtavana tukinkäsittelytekniikan toimittajana. Nordautomationin pääkonttori sijaitsee Kristiinankaupungissa, tuotantoyksikkö on Alajärvellä. Työntekijöitä on yhteensä 83.

Projektitalona tunnetulle Nordautomationille ovat tyypillisiä asiakaskohtaiset räätälöidyt ratkaisut.

- Toimimme pääsääntöisesti ns. avaimet käteen -periaatteella. Panostamme vahvasti asiakaskohtaiseen tuotesuunnitteluun- ja valmistukseen. Kokonaisvaltainen palveluketju alkaa asiantuntevasta suunnittelusta. Tällä varmistutaan, että tuote soveltuu täydellisesti loppuasiakkaan tarpeisiin. Kysymys on kokonaisuuksien hallinnasta. Omavaraisen suunnittelun ja oman tuotannon ansiosta hallitsemme projektien koko arvoketjun; myynnin, sähkö- ja automaation, suunnittelun, valmistuksen, asennukset, käyttöönoton, projektoinnin ja koulutuksen. Lisäksi lähialueilta löytyy tarpeisiimme erikoistuneita alihankkijoita, Keijo Lamminen kertoo.

Muita uutisia