Sodankylästä laboratoriopalvelut malminetsintään ja kaivosteollisuuteen

Facebook
20.10.2022 | Teollisuus

Eurofins Labtium Oy:n laboratorio Sodankylässä on ainoa laboratorio Pohjoismaissa, joka tarjoaa paikallisesti näytteenkäsittely- ja analyysipalveluita sekä malminetsinnän että kaivosteollisuuden tarpeisiin.

– Sijaitsemme lähellä asiakkaita ja teemme analyysit täällä Sodankylässä, korostaa yksikön päällikkö Sanna Junttila.

– Pystymme palvelemaan asiakkaita etsintä- ja kehitysvaiheessa sekä kaivoksen ollessa jo tuotannossa. Eurofins-konsernin ympäristö- ja teollisuuspalveluiden kautta tarjoamme palveluita myös ympäristön seurantaan.

Monipuoliset ja tasokkaat menetelmät

Eurofins Labtium Oy:n malminetsinnän menetelmävalikoima on kattava sisältäen lähes kaikki parhaiden käytäntöjen mukaiset analyysimenetelmät. Näytteiden esikäsittely- ja analyysimenetelmät täyttävät kansainvälisesti hyväksytyt raportointia (esim. NI43-101 ja JORC) koskevat vaatimukset. Laboratorio osallistuu säännöllisesti kansainvälisiin analytiikkatasovertailuihin. Sodankylän laboratorio on jo vuodesta 1996 lähtien ollut FINAS-akkreditoitu.

Palveluiden ydintä on geokemiallinen analytiikka perusmetalleista jalometalleihin. Sodankylän laboratorion erikoisuus on Fire Assay -menetelmä kullan ja platinaryhmän metallien (Pt, Pd) määrittämiseen.

– Olemme ainoa kaupallinen laboratorio, joka sitä näillä leveyspiireillä tekee tässä mittakaavassa.

Myös kaivosten louhinnan ja rikastuksen tarpeisiin on tarjolla laaja valikoima palveluja.

– Yhteistyö kaivosten kanssa on meille hyvin tärkeää. On asiakkaan etu, kun sama laboratorio voi palvella malminetsintävaiheesta kaivoksen tuotannon päättymiseen. Tällöin säilyvät menetelmien yhtäläisyys ja tulosten vertailtavuus, Sanna Junttila huomauttaa.

Yhteydenotto hyvissä ajoin

Sodankylän laboratorio käsittelee suuria näytemääriä, vuodessa 300–500 tonnia. Sanna Junttila rohkaisee asiakkaita ottamaan yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta laboratorio pystyy palvelemaan jouhevasti.

– Kun pääsemme suunnittelemaan analytiikkaa hyvissä ajoin, pystymme varaamaan tarvittavan resurssin. Malminetsinnän näytteen saapumisesta saamme analyysituloksen nopeimmillaan viikon sisällä, mutta tavallisesti läpimenoaika on 2–4 viikkoa.

– Asiakas voi tarvittaessa laittaa etusijalle haluamansa näytteet, jos kairakoneen siirto on sen varassa, että ensisijaisesti tietyltä alueelta pitäisi saada tulokset.

– Kaivosten tarvitsemia analyysituloksia toimitamme päivän sisällä, Junttila lisää.

Asiakaslähtöistä palvelua

Sanna Junttilan mukaan Eurofins Labtium Oy on saanut asiakkailtaan positiivista palautetta tavoitettavuudesta ja joustavuudesta.

– Mietimme asiakkaan kanssa yhdessä, miten analyysi saataisiin sujuvasti tehtyä. Malminetsinnässä on usein deadlineja, joihin mennessä tulosten tulisi olla käytettävissä, samoin kaivostoiminnassa. Pyrimme toimimaan asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Eurofins Labtium Oy voi räätälöidä palvelut asiakkaan tarpeiden, hankkeen strategisen vaiheen ja tutkittavan mineralisaation ominaisuuksien mukaan

– Osaamme auttaa asiakasta määritysrajoiltaan ja liuotusteholtaan parhaiten tarpeeseen sopivan menetelmän valinnassa, mainitsee Sanna Junttila.

– Jos tarvitaan erityisen tarkkaa analyysia, se onnistuu Eurofinsin ympäristötestauksen divisioonaan kuuluvassa laboratoriossa Oulussa, jonne näytteet saadaan Sodankylästä yhdessä päivässä.

Sodankyläläistä osaamista

Sodankylässä laboratoriotoiminta on alkanut v. 1996 GTK:n laboratoriona. Toiminta yhtiöitettiin Labtium Oy:ksi 2007, ja vuodesta 2018 yhtiö on ollut osa Eurofins-konsernia.

Eurofins-konserni on viime vuosina kohdentanut ja vahvistanut tytäryhtiöidensä toimintoja siten, että esimerkiksi Eurofins Labtium Oy keskittyy täysin malminetsinnän ja kaivosteollisuuden palveluihin.

– Uutta on sekin, että Eurofins Labtium Oy on tätä nykyä sodankyläläinen yritys. Olemme paikallisesti merkittävä työnantaja: meillä on yli 30 vakituista työntekijää, joista lähes kaikki sodankyläläisiä.

Sodankylään Poikajuntin teollisuusalueelle on syntymässä malminetsintää palveleva yrityskeskittymä, kun Eurofins Labtiumin naapuriksi on tulossa Palsatech Oy ja Rupert Finland Oy.

– Yritysten palvelut tukevat hyvin toisiaan. Omaa toimintaamme pyrimme jatkuvasti tehostamaan, Sanna Junttila toteaa.

www.eurofins.fi/ymparisto-ja-teollisuus/malminetsintae-ja-kaivostoiminta/

Eurofins Labtium Oy:n palveluita:

  • Jalometallianalyysi FireAssay-menetelmällä (Au, Pd, Pt)
  • Perusmetallianalyysejä eri tarkoituksiin:
    • Totaalipitoisuuksia
    • Osittaisliuotuksia
    • Mineraalispesifisiä heikkouuttoja
  • Analyysejä sivu- ja jätekivelle:
    • Neutralointipotentiaali
    • Happontuottopotentiaali
    • Liuokoisuustestausta

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä