Suomeen on syntynyt uuden tason luokkamaalari

Facebook
15.09.2023 | Teollisuus

Tamperelainen Linjateräs on nostamassa pulverimaalaustoimialan standardeja uusiin korkeuksiin. Aktiivisesti prosessejaan kehittävän yrityksen uusimpiin saavutuksiin kuuluvat mm. maalinvalmistaja Jotunin myöntämä sertifiointi, massiivinen halli-investointi sekä seitsemänvaiheisen esikäsittelylinjan robotisointihanke. Yhtiö luo proaktiivisella toimialansa kehittämistoiminnalla uutta kilpailukykyä myös suomalaiselle vientiteollisuudelle.

Linjateräksen marraskuun lopulla valmistuva halli-investointi tarjoaa koko maalaustoimialalle uudenlaisen palvelukonseptin, jossa asiakkaan puskurivarastoidut tuotteet maalataan kotiinkutsu -periaatteella. Uutta konseptia on jo ehditty koeajamaan ja nyt tätä samaa mahdollisuutta tarjotaan kaikille Linjateräksen asiakkaille.

– Nyt kun olemme nostaneet kyvykkyytemme jatkuvaan kolmeen vuoroon, olemme markkinoiden nopein toimija. Tämä mullistaa suomalaisia teollisia ja rakentamisen arvoketjuja, myyntijohtaja Ari Kesti kertoo.

Linjateräksen marraskuun lopulla valmistuva halli-investointi tarjoaa koko maalaustoimialalle uudenlaisen palvelukonseptin, jossa asiakkaan puskurivarastoidut tuotteet maalataan kotiinkutsu -periaatteella. Kuvassa Sini ja Tero Viitanen sekä Ari Kesti.

Linjateräksen panostukset toimivaan sisälogistiikkaan mahdollistavat entistä suurempien materiaalimäärien tehokkaan käsittelyn, joka tarjoaa yrityksen asiakkaille mahdollisuuden entistä joustavampiin toimituksiin omien asiakkaidensa suuntaan.

– Yhdellä asiakkaallamme oli yli 2000 hyllypaikan puskurivarastointitarve, joten nyt valmistuvan hallin kautta ennakoimme vastaavien tarpeiden aktivoituvan muillakin asiakkaillamme, toimitusjohtaja Tero Viitanen toteaa.

Poikkeavat värisävyt eivät enää vaikuta asiakkaan tuotteiden toimitusaikoihin, kuten aiemmin on usein ollut.

– Asiakkaamme halusi tuotteilleen maailman nopeimmat toimitusajat. Tämä oli mahdollista ainoastaan valmiiden hyllytuotteiden kautta, jotka pintakäsitellään asiakkaan tilauksesta, pakataan ja lähetetään loppuasiakkaille. Globaaleillakin toimijoilla nopea toimitusaika on yksi parhaista kilpailuvalteista.

Linjateräs voi toimittaa tuotteen haluttuun osoitteeseen lopputarkastettuna ja lopullisessa paketissa, jopa osakokoonpantuna, mikäli sellaiselle on tarvetta. Linjateräs huolehtii tarvittaessa myös maalattujen tuotteiden rahdista, vaikka niissä mennäänkin pääsääntöisesti asiakkaiden omilla rahtisopimuksilla.

Kilpailukykyinen vaihtoehto in-house-maalaamolle

Linjateräs haluaa haastaa enenevissä määrin isojen teollisten toimijoiden in-house-maalaamoita, tarjoamalla yrityksille laajan palvelukokonaisuuden sekä paremman kokonaistehokkuuden. Parhaassa tapauksessa teollisen yrityksen kannattaa ulkoistaa koko pinnoitus- ja maalausliiketoiminta Linjateräkselle, joka tekee pintakäsittelyä ja jauhemaalausta päätoimenaan. Globaalistikin tarkasteltuna Linjateräksen kyvykkyys on erittäin korkeatasoista.

– Jos yritys ulkoistaa koko pulverimaalausliiketoimintansa meille, myös pinnoituksiin liittyvä kokonaisvastuu siirtyy meille. Se on iso helpotus toimijoille, jotka eivät tee maalausta päätoimenaan. Meillä on jo muutama onnistuminen tällaisten toimintamallien osalta, Viitanen toteaa.

Linjateräs tarjoaa asiakkailleen tasokkaita laboratoriopalveluita, joihin liittyvät erittäin kattavat laadunvarmistusraportit. Kuvassa laboratorioteknikko Annika Ylinen.

Poikkeuksellisen korkeatasoiset laadunvarmistusraportit

Linjateräs tarjoaa asiakkailleen myös tasokkaita laboratoriopalveluita, joihin liittyvät erittäin kattavat laadunvarmistusraportit. Näiden kautta asiakas saa 100 % varmuuden pinnoitusprosessin onnistumisesta, jolloin maalipinta tulee myös pysymään suunnitellusti tuotteen pinnassa. Palvelu on toimialalle poikkeuksellisen kokonaisvaltaista.

Prosessiparametrit taltioituvat pilveen, mistä ne kaikki voidaan hakea aikaleimalla.

– Kaikki parametrit voidaan tulostaa samalle raportille, kuten myös kaikki GSB-standardin mukaiset mittaukset. Mekaaniset testaukset ja kiihdytetty suolasumutesti voidaan tarjota mukaan testipakettiin, joten asiakas tietää jatkossa täsmällisesti, millaista rasitusta hänelle toimitettu maalipinta kestää, Kesti mainitsee.

Harvinainen Jotun-sertifikaatti ensimmäisenä Suomessa

Maailman kolmanneksi suurin jauheen valmistaja, norjalainen Jotun, jonka liikevaihto on 2,2 miljardia euroa, on suorittanut sertifioinnin Linjateräksen pintakäsittely- ja maalausprosesseihin liittyen. Tämän seurauksena Linjateräs on saanut ensimmäisenä Suomessa Jotun-sertifikaatin mustan raudan ja alumiinin pinnoitusten osalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Linjateräksellä on kyvykkyys sertifioidusti maalata rakenneteräksiä rakennusteollisuuden käyttöön.

– Pinnoitusjärjestelmämme on Jotunin sertifioima ja auditoima, joten prosessimme tuottaa takuuvarmasti sitä mitä asiakas pinnoitukselta vaatii. Kun maalaamme rakenneteräksiä Jotunin toimittamilla jauheilla, voidaan kyseiselle maalaukselle myöntää tietyn mittainen takuu, jonka Jotun myöntää maalinvalmistajana, Kesti selventää.

Esikäsittelylinjastolle uutta teknologiaa

Yrityksen edustajisto on lähdössä tutustumaan yhteen maailmaan suurimpiin lukeutuvaan alumiinivannetehtaan maalauslinjaan, missä robotiikalla toteutettu esikäsittelyprosessi on poikkeuksellisen edistyksellinen. Puhutaan CAN-väyläohjatusta tiedonkäsittelystä, joka on tuttua mm paperikonemaailmasta.

– Jos koko järjestelmä otetaan käyttöön, jatkossa robotiikka valvoo ja tarvittaessa myös korjaa meidän kaikkia seitsemää esikäsittelyvaihetta automaattisesti, raportoiden operaattoreille kaiken tarvittavan prosessiin liittyvän informaation, mikäli arvot muuttuvat. Järjestelmä myös dataloggaa kaikki prosessin parametrit, joten mahdollisten virheiden jäljitettävyys on täysin aukotonta, Viitanen esittelee.

Linjateräs kaavailee järjestelmän hankintaa vielä tämän vuoden nimissä. Investoitava teknologia tulee Viitasen mukaan nostamaan yrityksen laadunvarmistuksen täysin uusiin ulottuvuuksiin.

– Asiakkaamme voivat olla jatkossa täysin varmoja siitä, että he saavat pinnoitusten osalta juuri sitä laatua mitä ovat tilanneet.

Suomalainen vientiteollisuus pääsee hyötymään luokkamaalauksista

Toimiala on Kestin mukaan muuttunut todella voimakkaasti, koska pelkästään vihreät arvot ovat tulleet tärkeäksi osaksi prosessia.

– On tärkeää tietää miten pinnoitteet oikeasti kestävät, jolloin ainoana vaihtoehtona on viedä prosessin mittarointia ja laadunvalvontaa riittävän korkealle tasolle. Tämän suhteen teemme Suomessa pioneerityötä ja asiakkaamme pääsevät nauttimaan näistä tarjoutuvista mahdollisuuksista. Puhumme kyvykkyyksistä, joita Suomessa ei ollut aiemmin tarjolla. Tämä on samalla tärkeä osa suomalaista vientiteollisuuden arvoketjua.

Viitanen mainitsee, että globaalit toimijat puhuvat luokkamaalauksista, joka on jauhemaalarille aika erikoinen termi, koska siinä mennään enemmän märkämaalausterminologiaan.

– Markkina on huomannut kyvykkyytemme, kun olemme luoneet laboratoriopalvelumme. Tätä puolta on hoitamassa meidän oma vesianalyytikkomme ja laboratorioteknikkomme. Tiettyjen materiaalien päälle maalattaessa voimme luvata niiden olevan C5H- tai C5VH-luokiteltuja, kun puhutaan ympäristörasitusluokituksista.

Linjateräs on Viitasen mukaan pystynyt tekemään jo mm. mustalle raudalle käsittelyn, jolla päästään jo C5H-luokitukseen. Asiakkaan tekemien testien osalta 4000 tuntia suolasumua on täynnä ja pinnoitus ei ole vieläkään pettänyt. Normaalisti pinta pettää 1080 tunnin kohdalla. Viitanen painottaa, että juuri musta rauta on kaikkein vaikein pinnoitettava.

– Alumiinin osalta olemme päässeet jo heittämällä C5VH-luokitukseen. Pintaa on tutkittu Saksassa, ulkopuolisen arvioijan toimesta.

Linjateräs sai viime marraskussa Great Place to Work -sertifikaatin. Reilussa kahdessa vuodessa yritys on palkannut 30 uutta työntekijää.

Uutta laatutasoa luomassa

– Luomme Suomeen kokonaan uutta laatutasoa. Paperilla on teoriassa tiedetty, että sinne pitäisi päästä, mutta nyt olemme päässeet testeissäkin siihen. Teimme testilevyt, jotka lähetettiin Jotunin Dubain laboratorioon. Saatujen tulosten osalta he eivät olleet nähneet aiemmin mitään vastaavaa, joten olemme saaneet kovan luokan tulokset aikaiseksi. Toki se on ollut monen vuoden puristus täällä päässä, kun olemme tutkineet ja kehittäneet asioita pitkäjänteisesti, Viitanen painottaa.

Panostukset ovat resonoineet myönteisesti sekä asiakaskentällä että työntekijöiden puolella. Reilussa kahdessa vuodessa Linjateräs on palkannut 30 uutta työntekijää.

– Saimme viime marraskuussa Great Place to Work -sertifikaatin, jossa olimme alle 50 henkilöä työllistävien sarjassa sijalla 17. Edellämme oli ainoastaan IT- ja suunnittelutoimistoja, Viitanen juhlii.

Yhtiön liikevaihtokin kasvaa mukavaa miljoonan euron vuosivauhtia. Vauhti jatkuu samanlaisena Kestin operoiman tilauskirjan mukaan myös kolme seuraavaa tilikautta.

Tamperelainen Linjateräs Oy on vuonna 1965 perustettu pulverimaalauksen edelläkävijä, joka toteuttaa kestävät ja näyttävät pintakäsittelyt tinkimättömällä ammattitaidolla.

www.linjateras.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä