Turvalasituotteita valmistava Kimmelux näkee PIA ry:n jäsenyydessä paljon etuja

14.06.2023 | Teollisuus, Rakentaminen

Kimmelux-turvalasituotteita valmistava Sa-Ta-Hy Oy on hyväksytty Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n jäsenyritykseksi.

– Haimme jäseneksi siitä syystä, että PIA on meille oikea instanssi olla mukana vaikuttamassa asioihin ja saada tietoa siitä, mitä puolustus- ja turvallisuusalalla tapahtuu, kertoo toimitusjohtaja Jarkko Tarnanen.

– Jäsenyydestä on toivottavasti hyötyä myös verkostoitumismielessä, sillä jäsenyrityksissä on nykyisiä ja potentiaalisia asiakkaita. PIA:n kautta tavoitamme ihmisiä, jotka voivat avata meille kanavia suuntaan jos toiseenkin.

Myös Suomen Nato-jäsenyys lisää mahdollisuuksia Kimmelux-turvalasituotteiden viennille.

– Tuotteemme ovat Naton standardien mukaisia. PIA-jäsenyys on tässäkin suhteessa hyödyllinen tiedonsaannin ja kontaktien luomisen kannalta, Tarnanen huomauttaa.

Maailmalla kaivataan turvallisuutta

Kimmelux valmistaa turvalasituotteita, joita käytetään mm. henkilösuojaamiseen ajoneuvoissa. Murron- ja luodinsuojalasit sopivat hyvin myös teollisuuden ja rakentamisen tarpeisiin.

– Ukrainassa käytävä sota on aiheuttanut sen, että kaikkialla kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota henkilöiden turvallisuuteen merkittävissä kohteissa ja muissa kiinteistöissä. Hallintorakennukset, päättäjien asuinrakennukset, lähetystöt ja muut vastaavat kohteet halutaan rakentaa sellaisiksi, ettei niitä vastaan pääse helpolla hyökkäämään. Suojaushaaste on tänä päivänä paljon kovempi kuin ennen vanhaan, kuvailee Jarkko Tarnanen.

Kimmeluxin turva- ja murronsuojalaseja menee kotimaassa tällä hetkellä lähinnä Puolustusvoimien tarpeisiin ja julkishallinnon rakentamiskohteisiin. Kansainvälisesti asiakaskuntaa ovat myös yritykset ja yksityisen sektorin rakentaminen.

– Nykyinen maailmantilanne lisää kysyntää, Tarnanen toteaa.

– Kansainvälistyminen on meille seuraava askel, markkinat maailmalla ovat valtavat. Suomi on hyvä kotipesä, suomalaista teknologiaa ja korkeatasoista osaamista arvostetaan ympäri maailmaa. Haemme kasvua, mutta etenemme kuitenkin askel kerrallaan ja järkevässä mittakaavassa.

"Kimmelux panostaa vahvasti kehittämistyöhön seuraavien 2–3 vuoden aikana", kertoo Jarkko Tarnanen. Kuvaaja: Jarno Artika

Joustava toteutus kaikenlaisiin rakennuksiin

Kimmeluxin repertuaariin kuuluvat myös sähkömagneettisen aaltoliikkeen suodattavat EM-suojalasit. Tässäkin tuoteryhmässä kysyntä on kasvussa.

– Olemme löytäneet hyviä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa kehitämme EM-suojatuotteitamme vastaamaan mm. viranomaisten tarpeisiin. PIA-jäsenyyden kautta voimme entisestään vahvistaa osaamistamme tälläkin saralla.

Jarkko Tarnanen kertoo, että Kimmelux pystyy toimittamaan kiinteistöihin eristelasien lisäksi pintalaseja, joissa on tarpeen mukaan luodinkestoa, murtosuojaa ja EM-häiriön suojaa.

– Arkkitehtuurin ja rakennussuunnittelun kannalta toteutus voi olla oikeastaan minkälainen tahansa. Turvatuotteiden ulkonäkö muistuttaa tavallista ikkunalasia.

Satsaus tuotekehitykseen

Jarkko Tarnasen mukaan Kimmelux panostaa kehittämistyöhön todella voimakkaasti seuraavien 2–3 vuoden aikana.

– Meillä on käynnissä EU:n ja ELY-keskuksen osarahoittama tuotekehityshanke. Se jatkuu vuoden 2025 loppuun. Tarkoituksemme on saada kehitys- ja testaustyöt tehtyä vuosina 2023–24, ja uskoakseni tietyt tuotteet saamme sertifioitua ja myyntiin jo vuoden 2024 aikana.

– Kehityshankkeen myötä uusimme omaa konekantaa ja kalustoa. Lisäksi meillä on erinomainen yhteistyökumppani, jolla on maailman parhaat laitteet. Meidän ei ole järkevää investoida laitteisiin, jotka kumppanillamme jo on.

– Kimmeluxilta tulee tuotesuunnittelun osaaminen, kumppanilla on valmistuskyky, ja lisäksi myyntiverkosto toimii sujuvasti, Tarnanen tiivistää.

Osaava henkilöstö on menestyksen avaintekijä

Yrityksen osaaminen on vankalla pohjalla. Taustalla on yli 20-vuotinen historia, ja henkilökunta on pitkäjänteisesti sitoutunutta, osaavaa ja turvallisuustietoista.

– Henkilökunta on ykkösjuttu. Kun töissä on ammattilaisia 10–20-vuoden kokemuksella, on asioita hyvä viedä yhdessä eteenpäin, korostaa Jarkko Tarnanen.

Lasialalle ei löydy tekijöitä koulun penkiltä, joten Kimmeluxilla koulutetaan uusia ammattilaisia mestari-kisälli-periaatteella.

– Nuorin työntekijämme on 17-vuotias, ja hänen isänsäkin työskentelee meillä, Tarnanen kertoo esimerkin.

– Kun motivoitunut nuori saa koulutusta työn saloihin kädestä pitäen, tulokset ovat hyviä. Kukaan ei ole mestari syntyessään, mutta jokainen kyllä oppii, jos haluaa. Lasi on rakennusmateriaali siinä missä vaikkapa puu, mutta lasi ei toisaalta anna paljoa anteeksi.

Kovat vaatimukset yritysturvallisuudelle

Turvallisuusalalla toimivan yrityksen on huolehdittava tarkoin kulunvalvonnastaan ja kyberturvallisuudestaan. Vastaavasti myös seula päästä näkemään asiakkaiden sensitiivistä tietoa on tiukka.

– Siinä on pitkät turvaselvitykset, jotka meidän täytyy käydä läpi, että toimituksen kannalta tarpeellisiin papereihin päästään käsiksi. Esimerkiksi tarjouspyynnöissä on usein halutut rakenteet esitetty, mutta ei ole kerrottu kohteita, mihin rakenne tulisi. Se selviää sitten, jos tilaus toteutuu.

– Tietoturva on meillä korkealla tasolla, ja kehitämme sitä määrätietoisesti eteenpäin. Salaisen tai luottamuksellisen tiedon käsittely on meillä isossa roolissa koko ajan, kun toimimme Patrian ja Millogin kaltaisten asiakkaiden kanssa.

Äärimmäisen kestäviä ja testattuja huipputuotteita

Miksi turvalasiasioissa kannattaisi kääntyä nimenomaan Kimmeluxin puoleen?

– Kiertelemättä voin todeta, että meillä on parhaat tuotteet. Ne on testattu ja sertifioitu erittäin vahvasti. Tuotteemme kestävät sen, mitä niiden luvataan kestävän. Lisäksi olemme kotimainen yritys, vastaa Jarkko Tarnanen.

– Sertifiointi on jatkuvaa kehittämistyötä, josta ei voi hellittää. Kilpailu on kovaa. PIA:n jäsenyyden kautta saamme tietoa sekä alan ja tuotteiden kehityksestä että asiakkaiden tarpeista ja toiveista. Turvalaseissa pyritään koko ajan kohti kevyempiä ja ohuempia ratkaisuja. Tuotteen sertifiointi maksaa 25–40 tuhatta euroa, joten on syytä olla selvillä siitä, onko sertifioitavalla tuotteella varmasti kysyntää.

Esimerkiksi Kimmelux-murronsuojalasit valmistetaan yhdistämällä lasi- ja polykarbonaattilevyjä yhteen uniikilla Panstor-yhdisteellä. Lopputuloksena on korkeimman tason mekaanisen suojan takaava tuote, joka paitsi täyttää SFS-EN 356 -standardin iskunkestävyysvaatimukset, myös kestää paljon standardivaatimuksia enemmän.

– Tuotekehityksessä emme pyri menemään siitä, mistä aita on matalin, vaan huomioimme aina jokaiseen luokitukseen pahimmat mahdolliset uhkakuvat, Tarnanen sanoo.

Mitä lasista tarvitaan, sitä Kimmeluxilta saa

Kimmelux on tunnettu pohjoiskarjalainen tuotemerkki jo yli 20 vuoden ajalta. Uuden alun brändi sai vuonna 2021, kun Mika Saarelaisen, Jarkko Tarnasen ja Anssi Hyttisen perustama Sa-Ta-Hy Oy osti Kimmeluxin liiketoiminnan.

– Kimmeluxin aiempi yrittäjä konsultoi meitä tiiviisti oman yrityksensä kautta, joten hänen tietotaitonsa on edelleen käytettävissämme, Tarnanen mainitsee.

Kimmeluxin tuotevalikoima on hyvin laaja. Rakennuslasituksissa asiakkaita ovat rakennusliikkeet ja yksityishenkilöt. Täyden palvelun lasiasiantuntijana Kimmelux tarjoaa kaikki rakennuslasituksiin liittyvät tuotteet sekä mittaus- ja asennuspalvelun. Ajoneuvojen tuulilaseihin liittyvät toiminnot on eriytetty itsenäiseksi yritykseksi, jolla on oma vetäjä.

– Lasi on luonnon materiaali, jonka suosio rakentamisessa kasvaa jatkuvasti. Tuotantoprosesseissa pyrimme mahdollisimman vähäiseen ympäristörasitukseen, kertoo Jarkko Tarnanen.

– Vaikka turvallisuusalalla toimimmekin, niin meihin voi toki ottaa yhteyttä muitta mutkitta. Kerromme mielellämme turvalasituotteista, niiden käyttökohteista ja soveltuvuudesta erilaisiin arkkitehtonisiin ratkaisuihin.

kimmelux.fi

Facebook | LinkedIn | Instagram

013 263 2200 | [email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä