Ledistys Oy – valaistussaneeraus sekä säästää että tuottaa

Facebook
10.02.2023 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Nykyinen maailmantilanne vaikuttaa energian sekä raaka-ainehintojen nousuun. Suomen energiaomavaraisuuden näkökulmasta nyt olisi lisättävä omaa energiantuotantoa ja vähennettävä energiankulutusta. Yksi hyvä tapa vähentää energiankulutusta on päivittää ledivalaistukseen, joka on yritykselle nyt yksi kannattavimmista investoinneista. Valaistussaneeraus tuottaa yritykselle taloudellista hyötyä välittömästi.

– Energian- ja sähkönkulutusta voidaan vähentää monella tavalla, mutta jos puhutaan vanhan valaistuksen uusimisesta ledivalaistuksella, se on tällä hetkellä yksi kustannustehokkaimpia energiainvestointeja. Siinä saadaan paras hyöty suhteessa investoinnin kokoon nähden, mutta myös parhaat säästöt, Ledistyksen myyntijohtaja Ari-Pekka Jokitalo toteaa.

Ledistys toteutti Kalajoen Sataman valaistussaneerauksen

Kalajoen Satama alkoi miettimään energiatehottomien ja keltaista valoa antavien suurpainenatriumlamppujen vaihtoa LED-valaisimiin loppusyksystä 2018. Neuvottelut saatiin loppuun 2019 helmikuussa ja uusia valaisimia asennettiin halleihin jo maaliskuun alussa. Ledistys toimitti valaisimet halleihin, jonka jälkeen sähköurakoitsija asensi ne vanhoihin valaisinripustuskiskoihin. Kohteessa käytettiin PRL1602 valaisimia (282W / n. 37000 lm).

– Työskentelykorkeudella valomäärä kasvoi ja työskentelyolosuhteet paranivat huomattavasti. Värientoiston parantuessa myös työviihtyvyys kasvoi. Energiansäästö oli myös huomattava, noin 250 MWh vuodessa, Jokitalo kertoo.

Kalajoen Satama edustaa Ledistykselle hyvin tyypillistä teollisuuskohdetta, jossa valaisimet ovat päällä suurimman osan vuorokaudesta. Kohteen vanhat valaisimet kuluttivat suuren määrän sähköä ja olivat epäkäytännöllisiä, koska suurpainenatriumvalaisinten syttyminen vie aikaa ja kuluttaa paljon energiaa. Suurpainenatriumvalaisimia ei voi myöskään sytyttää heti uudestaan, vaan niiden täytyy antaa ensin jäähtyä, mikä on hankalaa esim. sähkökatkojen yhteydessä.

Saavutetut säästöt ovat huipputasoa

– Tämän hetkisellä keskimääräisellä sähkön hinnalla ja hankkeen aikaisella investointihinnalla (2019) laskettuna, sisältäen asennuksen, puhutaan puolentoista vuoden takaisinmaksuajasta.

Kalajoen sataman esimerkki on Jokitalon mukaan siinä mielessä hyvä, että vaikka valaisinvestointi on aina kannattava, se muuttuu sitä kannattavammaksi, mitä aikaisemmin sen tekee.

– Valaisinten hinnat nousevat vuosittain, johtuen raaka-aineiden hinnoista ja inflaatiosta, jolloin investoinnin suhteellinen tuottavuus, hankintakustannukseen peilattuna, paranee vuosi vuodelta. Investoinnin tuottavuutta peilataan investointihetken hintaan, viiden vuoden päästä hankintahinta voi olla jopa 20–30 % nykyistä kalliimpi. Asennustyönkin kustannukset ovat nousseet ja nousevat edelleen.

Kalajoen Sataman tapauksessa energiankulutus tippui 469 000 kilowatista 155 000 kilowattiin, joten prosentuaalista säästöä syntyi 67 %.

– Kalajoen Sataman valaistussaneeraus tehtiin juuri ennen poikkeusolosuhteita, koronapandemiaa ja Ukrainan sotaa, jolloin sähkön hinta oli suurkuluttajilla vielä edullista. Huolimatta alhaisesta energianhinnasta, valaisininvestointi oli jo silloinkin kannattava, mutta tämän hetken sähkön hinnoilla se on jo huippusijoitus. Kalajoen Satamassa puhutaan tämän päivän sähkönhinnalla kymmenien tuhansien eurojen vuotuisesta säästöstä.

Jokitalo painottaa, että mitä pidempiä aikoja valaisimet ovat päällä ja mitä isommasta asiakkaasta on kysymys, sitä suurempia säästöjä ledivalaistuksella voidaan saavuttaa.

Tarkat energiainvestoinnin kannattavuuslaskelmat

– Olemme pystyneet pitämään toimitusaikamme normaaleina, vaikka kysyntä onkin ollut kasvussa. Piilevää kysyntää on kuitenkin vielä paljon näkyvää kysyntää enemmän. On asiakkaita, jotka tiedostavat investoinnin tarpeellisuuden, mutta eivät vielä toistaiseksi tee mitään sen edistämiseksi. Tehtävämme on olla yhteydessä heihin ja kertoa investoinnin kannattavuudesta.

Jokitalo kertoo, että Ledistys tarjoaa markkinoiden yhden tarkimmista energiainvestoinnin kannattavuuslaskelmista. Kyseessä on Ledistyksen itsensä kehittämä laskelmapohja.

– Laskemme todellisen takaisinmaksuajan, jossa huomioitu myös investoinnin kirjanpidolliset seikat. Otamme nämä seikat vähän laajemmin huomioon meidän laskelmissa, jolloin yrityksen taloushallintokin voi käyttää laskelmia investointisuosituksen tai -päätöksen tukena.

Jokitalon mukaan toinen huomioitava asia liittyy valaisinten ylläpitoon.

– Kun vaihdoimme Kalajoen satamassa suurpainenatriumvalaisimet ledivalaisimiin, valaisinkohtainen energiankulutus tippui noin 30–40 %, mutta sen lisäksi riittävään valaistukseen tarvittavien valaisinten määrä puolittui. Investoinnin kannattavuuslaskelmissa on huomioitava myöskin nykyisten valaisinten vuosittaiset huoltokustannukset. Suurpainenatriumvalaisimen korjaaminen korkeassa teollisuustilassa hyvin merkittävä kustannus, polttimoineen ja vaihtotöineen. Uudessa ledivalaistuksessa tällaisia huoltokustannuksia ei juurikaan ole.

Leasing-rahoitusmalli tekee investoinnista entistäkin helpompaa

– Valaisinsaneerauksen hankkiminen leasingilla on tällä hetkellä suosituin rahoitusmuoto. Kyseessä on investointi, joka maksaa itsensä takaisin jopa alle kahdessa vuodessa, joten sille voidaan saada jopa yli 50 % laskennallinen korkotuotto. Jos rahoituksen korko on alhaisempi kuin investoinnin korkotuotto, valaisinsaneeraus kannattaa tehdä rahoituksella. Leasingin etuihin kuuluu sopimuskauden kustannusten ennustettavuus, koska kaikki kulut on tiedossa jo etukäteen.

Jokitalo kertoo todellisen esimerkin, jossa valaistussaneerauksella saavutetaan 4300 euron kuukausisäästö, ja samalla viisi vuotta jatkuvan leasing-rahoituksen kuukausierä on 1200 euroa. Investoinnin kassavirta on siis yli 3000 euroa kuukaudessa plussan puolella.

– Investointi maksaa itsensä takaisin ja tuo lisäksi konkreettisia säästöjä, eikä yhtiön tarvitse käyttää omia kassavarojaan investointiin. Korkean sähkön hinnan ja korkojen nousun vuoksi, leasing on todella järkevä, vaivaton ja huoleton ratkaisu rahoittaa valaisininvestointi, rasittamatta yrityksen tasetta. Kyseessä on vuokrauskalusto, jonka yritys voi sopimuskauden päätteeksi lunastaa itselleen. Lähes kaikissa nyt tehtävissä laskelmissa valaisinsaneerauksen kuukausittainen säästö on suurempi kuin kuukausittainen menovaikutus.

Jokitalon mukaan Ledistyksen asiakkaita harmittaa investointipäätöstä tehdessään ainoastaan päätöksen pitkittäminen.

Nyt on oikea aika tehdä valaistusinvestointi

– Lyhyen ja pidemmän aikavälin ennusteissa, inflaatio on nostamassa raaka-ainehintoja myös meidän alalla. Puhutaan hyvin merkittävistä muutoksista, seuraavan puolentoista kahden vuoden aikana, esimerkiksi alumiinin hinta voi tuplaantua, sillä energian hinnan nousu vaikuttaa mm. rahtikustannusten nousun kautta raaka-ainehintoihin. Hankintahinta on nyt alimmillaan, joten investointipäätös kannattaa tehdä heti. Kokemus on osoittanut, että kalleinta tässä hommassa on investoinnin miettiminen ja päätöksen pitkittäminen, Jokitalo painottaa.

Valaistuksen ohjaus kasvattaa ledivalaistuksen hyötyjä entisestään

Jokitalo kertoo, että ledivalaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa entisestään DALI-ohjattavilla valaisimilla, joka mahdollistaa valaistustason pudottamisen, ilman että työolosuhteet kärsivät.

Hiilineutraaliutta ja kotimaista tuotantoa

– Jo pelkkä energiankulutuksen vähentäminen tiputtaa hiilipäästöjä, mutta lisäksi meidän valaisimet kasataan ja testataan suomalaisella työvoimalla. Kaikki valaisinten komponentit tulevat Suomesta, piiri- ja ledikortteja lukuun ottamatta, jotka tulevat Phillipsin tehtaalta Euroopasta, hiilineutraalilla sähköllä tuotettuina, Jokitalo esittelee.

Kotimainen valaisinvalmistaja, Ledistys Oy, toimittaa valaistusjärjestelmänsä asennettuina, koko Suomen kattavan sähköurakoitsijaverkostonsa avustamana.

www.ledistys.fi
Instagram
LinkedIn
YouTube
Facebook

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä