Pyydä tarjous

Wilo tarjoaa ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen

Digipalvelut
03.05.2023 | Teollisuus

Wilon älykkäät pumppausratkaisut tarkoittavat yhtiön kehittämää NEXOS-älyä, joka on integroitu niin ikään yhtiön omaan Rexa SOLID Q-pumppuun. Pumpussa on digitaalinen rajapinta, joten se osaa säätää itseään tarpeiden mukaan. Pumppu kerää myös tietoa toiminnastaan ja lähettää sitä pilvipalveluun, mistä pumpun toimintaa voidaan monitoroida etänä.

– Pumppujen säätöjä voidaan tehdä Wilon web-serverin kautta ja sitä kautta nähdään myös pumpun keräämät tiedot. Wilon älykkäitä pumppausratkaisuita hyödynnetään pääasiassa jätevedenpumppauksessa, sadevesialtaissa sekä jätevedenpuhdistuslaitoksilla, Wilo Nordicin vesihuollon asiantuntija Toni Nuutinen kertoo.

Älykkäät pumput osaavat toimia itsenäisesti tai ryhmässä

Nuutinen kertoo esimerkin pumppaamosta, jossa on käytössä Wilon älykäs pumppausratkaisu. Pumpulle opetetaan, millainen pumppukaivo on, joten erillisille antureille ei välttämättä ole tarvetta.

– Kaikki tiedot tulevat yhtä nettipiuhaa pitkin, joten Wilon älykäs pumppu ei tarvitse suurta määrää antureita ja kaapeleita toimiakseen, Nuutinen mainitsee.

Jos halutaan että pumput toimivat itsenäisesti, ja kaivossa on useampi pumppu, toimii yksi pumppu master-pumppuna ja muut slave-pumppuina. Master-pumppu säätää itseään ja muita pumppuja tilanteen mukaan, optimoiden kuitenkin pumppujen pyörimisnopeudet ja pumppausajat. Jos joku pumpuista vikaantuu tai sen teho alenee, muita pumppuja säädetään kompensoimaan tilannetta.

Mikäli pumppuun tulee tukos, älykäs järjestelmä reagoi siihen pyörittämällä pumppua väärään suuntaan, jolloin tukos todennäköisesti aukeaa.

Tulvimista voidaan ehkäistä automaattisella ennakoinnilla

Nuutinen kertoo, että mikäli NEXOS-älylle viedään esim. säädataa, se olisi yksi mahdollisista tavoista parantaa ennakointia ja integroitavuutta lähitulevaisuudessa. Näin pumppu osaisi ennakoida tulevat kaatosateet ja tyhjentää säiliön etukäteen, jolloin sinne mahtuisi maksimimäärä sadevettä katujen tulvimisen välttämiseksi.

– Vielä se ei ole ohjelmallisesti mahdollista, mutta tulevaisuudessa yksi potentiaalisista laajennuksista pumpun toimintaa ajatellen.

Nuutisen mukaan järjestelmää voidaan käyttää virtauksen optimointiin useiden pumppaamoiden järjestelmissä, missä monet pumppaamot tyhjennetään yhteisten purkuputkien kautta. Näin saadaan optimoitua kaivojen tyhjeneminen ja putkistossa kulkeva vesimäärä kun kaikki pumput eivät pumppaa täydellä teholla samaan aikaan, ne huomioivat jo yhteisessä putkessa olevan virtaaman ja muiden kaivojen pumppaustarpeet. Kun pumppujen tehoa voidaan säätää pienemmäksi, säästyy energiaa. Samalla yhteisessä putkessa virtausnopeus pysyy kohtuullisena eivätkä painehäviöt nouse turhan korkealle.

Järjestelmä skaalautuu tarpeen mukaan

NEXOS-järjestelmää voidaan käyttää jopa kymmenien pumppuasemien monitorointiin.

Kaikkia pumppuja voidaan etämonitoroida ja mahdolliset ongelmat huomataan heti.

– Järjestelmä tunnistaa automaattisesti putkiston tukokset tai ongelmat, joten huollon ei tarvitse mennä aina toteamaan tilannetta paikan päälle, Nuutinen mainitsee.

Wilon pumput laskevat automaattisesti energiatehokkaimman pyörimisnopeuden, jolloin se säästää energiaa. Pumppua on saatavilla myös IE5-luokan kestomagneettimoottorilla.

– Keskimäärin näillä tuotteilla voidaan säästää 20 % energiassa. Kustannuksissa voidaan säästää myös monitoroimalla pumpun toimintaan suoraan netistä. Tukkeutumattomuutensa ansiosta pumppua ei tarvitse nostaa ja puhdistaa, sillä pumppu puhdistaa itse itsensä, jos se havaitsee tukkeutumisriskin.

Nuutinen kertoo, että pumpun voi asentaa kuiva- tai märkäasennuksena ja sen käyttöalue on pikkuvirtaamista reiluun 400 kuutioon tunnissa. Pumppuihin on saatavilla myös suojaava Ceram-pinnoite.

Ympäristövastuullista toimintaa

Ecovadis on nostanut 150-vuotiaan Wilo-konsernin kestävän kehityksen platinatasolle. Yhtiön Dortmundin päätehdas on hiilineutraali ja yhtiö kiinnittää todella paljon huomiota kestäviin ratkaisuihin. Yhtiön palveluksessa on globaalisti 8000 työntekijää.

www.wilo.com

Facebook

YouTube