Granlundin rakennuttamispalveluilla lisäarvoa tilaajille

Granlund Joensuun aluejohtaja Anssi Pesonen kertoo, että rakennuttamisen osaaminen on Joensuun toimipisteessä vahvaa.
Granlund Joensuun aluejohtaja Anssi Pesonen kertoo, että rakennuttamisen osaaminen on Joensuun toimipisteessä vahvaa.
30.08.2024 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Granlund on rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni, joka tuottaa laadukkaita ja kokonaisvaltaisia suunnittelun, rakennuttamisen ja ylläpidon palveluita kiinteistöjen koko elinkaaren ajalle.

Rakennuttaminen on kuulunut Granlundin palveluvalikoimaan Joensuussa vuoden 2020 alusta. Rakennuttamisen resursseja on jatkuvasti vahvistettu.

– Joensuun toimipisteessä meillä on "iso orkesteri" rakennuttamisen palveluissa, kertoo Granlund Joensuun aluejohtaja Anssi Pesonen.

Rakennuttamisryhmämme hoitaa rakennuttamis- ja valvontatehtäviä sekä kustannussuunnittelua. Yli kymmenhenkisessä tiimissä on talotekniikan asiantuntijoita LVI:stä, sähköstä ja automaatiosta. He ovat menestyksekkäästi toteuttaneet isoja hankkeita.

Pesonen mainitsee, että Joensuussa rakennuttamisen liiketoiminnasta vastaavana henkilönä aloittaa syyskuun 2024 alussa Toni Oikarinen, kokenut Granlund-ammattilainen.

Toni Oikarinen

– Rakennuttamisessa toteutamme pääosin korjausrakentamisen kohteita talotekniikkaan painottuen, mutta vedämme myös uudisrakentamista.

– Esimerkiksi Joensuun Hoiva- ja Palveluyhdistys ry:lle olemme rakennuttaneet Ruoritien Helmi -palveluyksikön, joka valmistui keväällä 2024. Kyseessä on muunneltavuudeltaan, energiatehokkuudeltaan ja terveysteknologian käyttömahdollisuuksiltaan edistyksellinen kohde. Vastasimme Ruoritien Helmen taloteknisestä suunnittelusta, rakennuttamisesta ja valvonnasta.

4D-palvelu yhdistää aikataulun mallintamiseen

Rakennuttamisen uudenlaiseksi, innovatiiviseksi välineeksi Granlund on kehittänyt digitaalisen 4D-hankepalvelun.

– Ajatuksena on, että otetaan 3D-mallinnus hieman rikastettuna ja lisätään siihen neljäntenä dimensiona aika, Anssi Pesonen kuvailee.

4D-palvelu tarjoaa mahdollisuuden suunnitella, varmentaa ja optimoida hankkeen ajankäyttö monipuoliseen mallinnukseen liitettynä.

– 4D havainnollistaa aikataulun vaiheet mallinnuksessa selkeän visuaalisesti. 4D-palvelun avulla voidaan helposti valvoa ja ohjata aikataulun toteutumista. Palvelu on jo laajalti käytössä.

Aikataulun visualisoinnin ohella 4D-palvelussa erityistä on se, että aikataulun laatii nimenomaan rakennuttaja tiiviissä yhteistyössä kaikkien osapuolten kesken.

– Rakennuttajan osallistava ja sitouttava ote on avainasemassa. Tavallisesti rakennushankkeissa aikatauluvastuussa on pääurakoitsija, mikä voi johtaa esimerkiksi talotekniikan aliurakoitsijoiden edellytysten jäämiseen vähälle huomiolle. Kovin läpinäkyvääkään se ei ole, Pesonen sanoo.

– Kun rakennuttaja laatii aikataulun asiantuntevasti ja hyvillä työkaluilla, saadaan aikaan paras lähtökohta kaikkien osapuolten hoitaa oma leiviskänsä. Realistisesti laadittu aikataulu on rakennushankkeissa korvaamattoman tärkeä.

Kustannuslaskennalla pätevät perusteet toteuttamiseen

Rakennushanke ajautuu vaikeuksiin, jos suunnitellut ratkaisut eivät mahdu rakennuttajan kustannusraamiin. Jotta niin ei kävisi, tarvitaan dialogia toiminnallisista tavoitteista.

Anssi Pesosen mukaan suunnittelijan on tarvittaessa osattava perustella rakennuttajalle, miksi kalliimpi investointi on toiminnallisesti tai käyttöiän kannalta järkevä.

– Yksi vahvuuksistamme on talotekniikkapainotteisten rakennushankkeiden kustannusohjaus. Olemme kehittäneet talotekniikan kustannuslaskentaan omia työkalujamme ja pystymme hyödyntämään vahvaa kustannustietouttamme.

Vuonna 2022 Granlund vahvisti yrityskaupan myötä talotekniikan laskentapalveluitaan LVI-määrä- ja kustannuslaskennassa.

– Kustannuslaskenta on erikoisosaamista, jota perinteisesti ei ole suunnittelutoimistoilta löytynyt, Pesonen huomauttaa.

Granlund pyrkii kytkemään kustannuslaskennan osaamisensa tietomalleihin ja suunnittelun ohjelmistoihin, mikä lisää suunnittelun tehokkuutta ja kokonaisvaltaisuutta.

Granlundilla on käynnissä sisäinen kehityshanke, jonka tavoitteena on saattaa yhtiön omien suunnittelijoiden ja rakennuttajien kustannustietoisuus parhaalle mahdolliselle tasolle.

– Väitän, että me täällä Joensuussa olemme jo erittäin kustannustietoisia, Anssi Pesonen toteaa.

Joensuun Kauppakatu 40:n virastotalon peruskorjaushankkeen käyttöönottovaiheen koordinoinnissa hyödynnettiin Granlundin toimintamallia hyvin tuloksin.

Sujuvuutta käyttöönottovaiheeseen

Uuden tai saneeratun rakennuksen käyttöönotto on aina intensiivinen periodi. Granlund on kehittänyt yhdessä asiakkaidensa kanssa rakennusten käyttöönottovaiheeseen tarkoitettua systemaattista toimintamallia.

– Käytännössä kyse on koordinoinnista. Urakoitsijat ovat toteuttajia, joiden tulisi hoitaa myös käyttöönotto omatarkastuksineen ja testauksineen. Tämä on kriittinen kohta, jonka onnistumiselle haluamme luoda hyvät edellytykset ohjeilla ja muilla asiakirjoilla sekä valvonnalla. Tarkoitus on varmistaa, että tilaajan vaatimat toimet tulevat tehdyiksi.

Anssi Pesonen kertoo, että käyttöönottovaiheen yksityiskohdat muodostavat yleensä niin laajan kokonaisuuden, että kukaan henkilö ei yksin pysty niitä hallitsemaan, mutta Granlundin luoman mallin ja ohjeistuksen avulla käyttöönotto on koordinoitavissa.

– Samalla toimenpiteiden tulkinnanvaraisuudet vähenevät, jolloin käsitellyiksi tulevat juuri ne asiat, joita tilaaja tai rakennuttaja haluaa.

Toimintamallista on Joensuussa kokemuksia esimerkiksi Kauppakatu 40:n virastotalon peruskorjaushankkeesta, jossa uusittiin koko kiinteistön talotekniikka ja parannettiin mm. akustiikkaa, äänieristystä ja lämpöolosuhteita. Peruskorjauksessa tilat muutettiin usean valtion viraston moderniksi yhteiseksi työympäristöksi.

– Hankkeen LVIAS-, turvatekniikka- ja elinkaarisuunnittelun lisäksi olimme koordinoimassa vastaanottomenettelyä ja käyttöönottoa tilaajalle. Kaikki sujui todella hyvin, Anssi Pesonen kertoo.

Hanke palkittiin Workplace Awards 2023 kilpailun fyysisen työympäristön kehittäminen -kategoriassa. Uusiin tiloihin muuttaneista työntekijöistä yli 90 % ilmoitti kokevansa fyysiset toimistotilat viihtyisiksi ja toimiviksi.

Se vastuullisin rakennuttaja

Vastuullisuus ja vähähiilisyys ovat nopeasti muuttumassa kiinteistöliiketoiminnan edellytykseksi. Granlund Oy on kiinteistö- ja rakennusalan johtava vastuullisuustoimija.

– Granlundilla on valtavasti ympäristöosaamista. Vastuullisuus on tätä nykyä yksi Granlundin palvelusektoreista, Anssi Pesonen huomauttaa.

Rakennusten ja rakentamisen energiatehokkuus on ollut tärkeä periaate jo jonkin aikaa, mutta kestävän kehityksen mukaisessa suunnittelussa on nykyisin huomioitava myös mm. kierrätettävyys ja elinkaariajattelu. Granlundin palveluilla on aito vaikutus asiakkaan vastuullisuuteen, kyse ei ole ns. viherpesusta.

– Asiakkaamme arvostavat Granlundin pyrkimystä pitkäaikaiseen ja luottamukselliseen kumppanuuteen. Me Granlundilla vastaamme työmme tuloksista terveellä ammattiylpeydellä, Anssi Pesonen kertoo.

– Haluamme olla kumppaneillemme se vastuullisin rakennuttaja.

www.granlund.fi/sijainti/joensuu/
Joensuu puh. 010 759 2770

www.granlund.fi
Facebook | Instagram | LinkedIn | YouTube | X


Faktoja Granlundista

  • Granlund Joensuu on Pohjois-Karjalan johtava talotekniikka- ja teollisuussuunnittelun, rakennuttamisen ja kiinteistöjen ylläpidon asiantuntija.
  • Granlund Joensuu on Granlund Oy:n Joensuun aluetoimisto. Granlundin alueelliset tytäryhtiöt sulautuivat Granlund Oy:hyn 31.10.2023. Joensuussa Granlund on toiminut vuodesta 2009 lähtien.
  • Joensuun toimistossa työskentelee lähes 60 ammattilaista: LVI-, sähkö- ja rakennusautomaatiosuunnittelijoita, energialaskennan, kiinteistöjen ylläpidon konsultoinnin sekä rakennuttamisen osaajia.
  • Suurena käynnissä olevana hankkeena Granlund Joensuulla on Pohjois-Karjalan keskussairaalan E-siiven peruskorjaus ja laajennus, jonka 1. vaihe valmistui kesällä 2024. Toisen vaiheen on tarkoitus valmistua keväällä 2026. Peruskorjattavaa rakennusalaa on yli 20 000 m². Granlund Joensuu vastaa hankkeen, LVI-, rakennusautomaatio-, sprinkleri- ja sähkösuunnittelusta sekä talotekniikan pääsuunnittelusta.
  • Granlund-konsernissa työskentelee n. 1 500 asiantuntijaa. Granlundilla on Suomessa 27 toimipistettä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä