JT-Export Oy suunnittelee ja toimittaa sähkönjakelujärjestelmät uusilla ja uusiolaitteilla

Kiskosillan liitäntä pääkeskukseen 
Kiskosillan liitäntä pääkeskukseen 
25.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Yli miljoona kiloa toimitettuja sähkönjakelun uusiolaitteita

JT-Export Oy suunnittelee, toimittaa ja ylläpitää teollisuuden ja erilaisten kiinteistöjen sähkönjakelujärjestelmiä muuntajilta pääkeskuksille. Kokonaistoimitukset erilaisiin sähkönjakelun saneerausprojekteihin ja sähkönjakelun ongelmien ratkominen ovat yrityksen ydinliiketoimintaa.

Yrityksen erikoisuutena on laaja uusiolaitevarasto, joka palvelee laitetoimituksissa, sekä kiiretapauksissa, joissa jokin sähkönjakelun laite on rikkoutunut yllättäen. Uusiolaitteiden käyttö on parasta kiertotaloutta, mutta vaatii erityistä asiantuntemusta laitteiden osalta, sekä suunnittelulta ja toteutukselta.

JT-Exportin asiakkaat hyötyvät ammattilaisten pitkästä kokemuksesta ja sen mukanaan tuomasta standardien, lakien ja sähkötekniikan hyvästä tuntemuksesta. Kiinnostus yritystä kohtaan on herännyt myös kilpailijoissa ja sijoittajissa.

Uusiolaitteiden käyttö sähkönjakelujärjestelmissä

Käytettäessä uusiolaitteita sopivien aihioiden löytäminen on välillä haasteellista, vaikka JT-Export Oy onkin hyvin tunnettu ostaja käytetyille sähkönjakelulaitteille.

Käytettyjä laitteita kannattaakin tarjota aina ostettavaksi, kun niitä vapautuu erilaisista kohteista. Esim. suurvirtaiset pääkeskukset, jakelumuuntajat, keskijännitekojeistot, puistomuuntamot ja kytkinasemat voidaan uusiokäyttää teknisten vaatimusten täyttyessä.

JT-Exportilla on parhaillaan työn alla useita projekteja ja laitetoimituksia teollisuuteen ja kiinteistöille, joihin sisältyy mm. uusiolaitteina toimitettavien sähköpääkeskusten uudelleen suunnittelu ja muokkaus asiakkaiden tarpeiden mukaisiksi uusiolaitteiksi. Myös suurempia hankkeita, joissa sähkönjakelulaitteet uusitaan täysin tai osittain, on suunnittelupöydällä ja toteutuksessa useampia yhtäaikaisesti.

Eri projekteissa uusiolaitteiden käyttömäärä vaihtelee, sillä kohteita toteutetaan paljon käyttäen sekä uusia, että käytettyjä laitteita rinnakkain. Samalla periaatteella toimitetaan myös Kotka Energiaverkot Oy:lle 5 kpl sähkönjakelukontteja, joista ensimmäinen kontti toimitettiin loppuvuodesta 2021 ja viides kontti lähtee toimitukseen maaliskuussa 2022.

Muuntamokontti valmiina toimitukseen

Sähkönjakelukontit Kotkan Energia Oy:n tytäryhtiö Kotkan Energiaverkot Oy:lle

Yhteen viidestä Varkaudessa valmistettavasta sähkönjakelukontista sovitettiin mm. 10 kV:n 5-kenttäinen MH-tyypin 1250 A kojeisto suojareleillä, akusto, vakiojännitevaraaja, dc-keskus ja omakäyttökeskus. Tällä kytkinlaitoskontilla syötetään 4 kpl muuntamokontteja. Kaikkiin muuntamokontteihin sijoitetaan tilaajan toimittamat 2000 kVA jakelumuuntajat, jotka ovat kuivamuuntajia 10/0,4 kV jännitteellä. Lisäksi kuhunkin konttiin asennetaan 400 V pääkeskukset 3150 A, joissa 3200 A pääkatkaisijat ja 1000 A lähtökatkaisijat.

Muuntamokonttien jäähdytys on mitoitettu n. 20 kW lämpötehon mukaan ja konttien varustukseen kuuluu jäähdytysautomatiikka, sekä suuret tuloilmanottoaukot suodattimilla.

Muokattuja uusiolaitteita käytettäessä laitteisiin lisätään myös muutoskilvet, lisäksi tilaajalle toimitetaan dokumentit muutoksista. Ennen asiakkaalle toimittamista kontit varmennustarkastutetaan ulkopuolisella valtuutetulla tarkastajalla. Lopullisella käyttöpaikalla Kotkassa asennuksen, kaapeloinnin ja käyttöönoton suorittaa Kotkan Energia Oy:n toinen tytäryhtiö KotkaTec Oy.

Toimitusjohtaja Kaj Lille Kotkan Energiaverkot Oy:ltä kertoo konttien syöttävän uuden verkkoasiakkaan väliaikaisesti sijoitettua datakeskusta.

– Kontit vuokrataan verkkoasiakkaalle keskijänniteverkon tarpeisiin. Konttiratkaisuun päädyttiin sen sijoittamis- ja asennushelppouden ja mahdollisen myöhemmän hyödyntämisen eri kohteessa ja käyttötarkoituksessa.

– Sähkönjakelu- ja muuntajakonttien asennus on parhaillaan menossa ja ne tullaan ottamaan käyttöön maaliskuun aikana vaiheittain, jatkaa Kaj Lille.

– JT-Export Oy:n uusiolaitteilla toteuttama kokonaistoimitusratkaisu vaikuttaa niin hyvältä, että uskon sille olevan markkinoita helpon siirrettävyyden ja asennusystävällisyyden takia. Tämä on myös taloudellisesti todella kilpailukykyinen ratkaisu uusiin kiinteisiin ratkaisuihin verrattuna, toteaa Kaj Lille lopuksi.

Kymmenen vuotta kiertotaloutta edistämässä

Työ sähkönjakelun ja kiertotalouden hyväksi jatkuu ja syksyllä vietetään JT-Export Oy:n kymmenvuotisjuhlia. Koko toiminnan ajan tärkeimmät ohjenuorat niin suunnittelun, toimitusten, kuin ylläpidonkin osalta on ollut varmistaa henkilö-, palo- ja ympäristöturvallisuus, käyttövarmuus ja taloudellisesti sekä ympäristöystävällisesti kestävimmät ratkaisut asiakkaille.

Vuoden 2022 tilauskirja on täyttynyt vinhaa vauhtia. JT-Export Oy:llä onkin avautunut säännöllisesti uusia työpaikkoja ja tätä artikkelia kirjoitettaessa avoinna ovat projekti-insinöörin ja sähkösuunnittelijan paikat.

JT-Export Oy
Jukka Sikanen
puh. 0400 673 285
[email protected]
www.jt-export.com

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä