Nisula N6 on uuden sukupolven harvennushakkuukone

Facebook
23.03.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Yli kymmenen vuotta markkinoilla ollut Nisulan N-sarjan harvennushakkuukone on uudistettu kauttaaltaan vastaamaan entistä paremmin nimenomaan harvennushakkuiden tarpeita.

Nisula Forest Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Mattsson kertoo, että suunnittelun punaisena lankana oli kehittää mahdollisimman tarkoituksenmukainen harvennushakkuukone valtavirran koneiden alapuolelle.

- Uusi Nisula N6 soveltuu loistavasti ensiharvennuksille sekä viimeisille väljennyksille. Kuusipyöräisen puolitelakoneen pintapaine metsäpohjaa kohtaan on mukavan alhainen, jolloin työtä voidaan tehdä kesälläkin. Palautteen perusteella monet metsänomistajat ovatkin toivottaneet Nisulan kuusipyöräisen harvennushakkuukoneen tervetulleeksi turvepohjaisten leimikoidensa harvennuksiin, myös kesällä. Uusi N6 on todellinen harvennushakkuukone niin ominaisuuksiensa kuin fyysisen kokonsa ja painonsa puolesta, Mattsson määrittelee.

Mattsson kertoo, että Nisula N6 harvennushakkuukoneen työnäytöksiä järjestettiin 11 paikkakunnalla helmi-maaliskuun aikana.

- N6 sai yrittäjiltä erinomaisen vastaanoton ja kone sai erityistä kiitosta hydrauliikan, moottorin ja hakkuupään toiminnasta. Kiertueen aikana viesti yrittäjiltä oli selkeä - nyt on pakko saada kustannuksia alas harvennushakkuilla.

Edelläkävijä laadukkaiden, innovatiivisten ja kustannustehokkaiden metsävarusteiden valmistuksessa harvennuksille

Nisula Forestin tehtaalla Hallissa tiedetään, että laadukkaan tuotteen takana on aina tarkkaa harkintaa, järjestelmällistä suunnittelua, kovaa testaamista ja ennen kaikkea kokonaisuuden ymmärtämistä.

Vuonna 1978 perustetulla Nisula Forestilla on käytännön kokemusta tuotekehityksen ja suunnittelun tueksi on kertynyt kymmenien vuosien ajalta. Yritys on kehittänyt metsäkoneita ja niiden lisälaitteita yrityksen alkutaipaleelta asti. Oman jälleenmyyntiverkoston rakentuminen alkoi vuonna 2005.

Tänä päivänä Nisula on vahva teollinen yritys, jonka päätuotteiksi on muodostunut energia-, hakkuu- ja yhdistelmäkourat sekä liikeratakuormaimet. Myös ajokoneiden varustelu yhdistelmäkäyttöön, traktoreiden metsävarustelu sekä tela-alustaisten kaivinkoneiden metsävarustelun kehittäminen kuuluvat ydin liiketoimintaan.

- Nisula Forest on edelläkävijä laadukkaiden, innovatiivisten ja kustannustehokkaiden metsävarusteiden valmistuksessa harvennuksille. Haluamme tarjota asiakkaille kustannustehokkaita ja ominaisuuksiltaan ainutlaatuisia vaihtoehtoja harvennushakkuille sekä erityiskohteille, joissa ”valtavirran yleiskoneilla” viivan alle on vaikea saada jäämään euroja, Mattsson toteaa ja jatkaa:

- Viime vuosina yrityksen kasvu on ollut tasaista. Kaupallisesti tilanne on tällä hetkellä ihan hyvä, joskin komponenttien saatavuushaasteet ovat meillä niin kuin monella muullakin alalla olleet isoja ja aiheuttaneet viivästyksiä kourien aikatauluihin.

- Toimintaa on viety eteenpäin ja uusia vientimaita avataan tasaiseen tahtiin. Yrityksen liikevaihdosta noin 60 % menee vientiin. Viemme Nisula -tuotteita yli 30 maahan. Muun muassa Brasilia on ollut monta vuotta yksi meidän tärkeimmistä vientimaista. Viime vuoden lopulla avasimme markkinat Kanadaan ja Venäjälle, jonne viemme 14-20 tonnisiin kaivinkoneisiin asennettavaa kahta suurinta hakkuupää-mallia, 555H ja 755X. Valitettavasti kaupankäynnin Venäjälle jouduimme toistaiseksi keskeyttämään poliittisen tilanteen vuoksi.

Mattsson kertoo, että maailmanlaajuisesti iso osa irtokourista menee kaivinkoneisiin.

- Suomeen verrattuna muualla maailmassa kaivinkone on edelleen erittäin yleinen peruskone hakkuupää.

Mattsson kertoo, että Nisula Forestilla on meneillään historian suurin investointi. Nisula laajentaa Jämsän hallissa sijaitsevaa tuotantolaitostaan. Samalla metsäkoneiden hakkuupäistään tunnetun yrityksen hakkuupään tuotantokapasiteetti tuplaantuu. Investoinnin suuruus on 2,5 miljoonaa euroa. Uusien tilojen lisäksi vanhat tilat saneerataan tämän vuoden aikana.

Kahdella eri kouravaihtoehdolla lisätuottoa

Mattson sanoo, että energiapuu on tänä päivänä erittäin kysytty tavaralaji.

- Tänä päivänä on hyvin tyypillistä, että koneita myydään kahdella kouralla. Esimerkiksi uutta N6 harvennushakkuukonetta myydään normaalilla hakkuupäällä ja Nisula 335E+ keräävällä energiakouralla. Kun koneessa on kaksi eri kouravaihtoehtoa, koneella saa lisätuottoa ja kone palvelee laajempaa kokonaisuutta. Asiakas pystyy vaihtamaan kouraa koneeseen työnkuvan, leimikon ja myös vuodenajan mukaan, Mattsson selvittää.

Huoltoystävällisyys suunnittelussa tärkeänä osatekijänä alusta loppuun

- Uudistukset ja päivitykset pyritään aina toteuttamaan niin, että ne olisi mahdollista tehdä myös vanhempaan malliin. Tämä toiminta pitää asiakastyytyväisyyden huipussaan. Myös varaosalogistiikassa saavutetaan etua, kun ei tarvitse pitää uutta ja vanhaa osaa varastossa uuden osan sopiessa myös vanhoihin laitteisiin. Nisulalla jokaista osaa mietitään tarkasti ennen valmistuksen aloittamista. Kun päätös valmistuksesta on tehty, valitaan raaka-aineeksi paras mahdollinen materiaali. Näin toimien tuote kestää äärimmäiset ja yllättävätkin rasitukset, joita kovassa savotoinnissa tulee eteen, Mattsson taustoittaa.

Tehtaalla on käytetty jo 25 vuotta suurlujuuksista Hardox-terästä. Se ei suinkaan ole helpoin materiaali koneiden valmistukseen. Luja ja kova Hardox vaatii työstämiseltä, taivuttamiselta ja myös hitsaamiselta omat erikoismenetelmänsä.

Oma osaaminen laadun takeena

- Nisulan koneiden ja laitteiden suunnittelu on pidetty täysin omissa käsissä, koska suunnittelu on toimivan tuotteen yksi tärkeimmistä osatekijöistä. Korkealaatuinen tuote voidaan omalla suunnittelulla saada mahdollisimman yksinkertaiseksi valmistaa ja olemassa olevaan tuotantolinjaan hyvin istuvaksi, Mattsson sanoo ja jatkaa:

- Komponenttien koneistus, hitsaus ja kokoonpano on kokonaan Nisulan ammattilaisten vastuulla. Myös huolto ja käyttökoulutus on pidetty omien asiantuntijoiden vastuulla. Jatkuva ja aukoton laaduntarkkailu niin omien kuin yhteistyökumppaneidenkin komponenttien osalta takaa sen, että tuote kootaan taatusti 100 prosenttisista osista.

Oikea asenne auttaa

Käytännön työn tuomaa kokemusta ja varmuutta sekä nuoruuden intoa ja kehittymisen halua. Näillä sanoilla voisi kuvata Nisula joukkuetta, joka asiakkaita palvelee.

- Kun henkilökunnan ajatus ja asenne ovat koko ajan kohdallaan, syntyy huipputuote. Suunnittelussa pyritään siihen, ettei vääriä asennuksia voisi tehdä. Osien olisi oltava toisistaan poikkeavia, jolloin virheiden mahdollisuus kokoonpanossa ja huollossa pienenee. Jatkuvuus on onnistuneen tuotteen ja toimintakykyisen yrityksen perusedellytys, Kalle Mattsson linjaa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä