
Pohjoisen kasvu vaatii toimivaa liikennejärjestelmää

Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja Mari Viirelä.
13.03.2025 | Yrityselämässä tapahtuu
Kansallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma on ollut juuri lausuntokierroksella. Lausuntoluonnos hahmottaa visiota vuoteen 2050 asti ja linjaukset määrittävät muun muassa Väyläviraston investointiohjelman sisältöjä.
Pohjoisen Suomen liikennejärjestelmän kehittäminen vaatii pitkäjänteistä, aluelähtöistä suunnittelua sekä nopeampaa suunnitteluprosessia. Toteutus edellyttää sitoutunutta rahoitusta kansallisella tasolla ja aktiivista vuoropuhelua paikallisten toimijoiden kanssa.
Strategiset linjaukset ja alueelliset painotukset
Liikenne 12 -suunnitelman strategiset linjaukset ovat lähtökohtaisesti hyviä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kehittämisen kannalta. Suunnitelman kolme päätavoitetta — toimivuus, turvallisuus ja kestävyys — vastaavat alueen tarpeita, mutta niiden käytännön toteutusta on vahvistettava.
Alueellisen kehityksen varmistamiseksi suunnitelman linjausten tulee näkyä konkreettisesti valtion väyläverkon investointiohjelmassa. Pohjois-Suomen osalta liikennejärjestelmän kehittäminen on elintärkeää teollisuuden, viennin ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen kannalta.
Liikennejärjestelmän keskeiset kehittämistarpeet
Päärata ja valtatie 4: Suunnitelmavalmiuden nostaminen ja kapasiteetin parantaminen ovat ensisijaisia tavoitteita.
Itä-Suomen raideliikenne: Karjalan ja Savon ratojen kuljetuskapasiteetin lisääminen parantaa logistiikan joustavuutta koko maassa.
Satamayhteydet: Oulun ja Kemin satamien kehittäminen sekä niiden kytkentä pääväyliin tukee vientiteollisuuden kilpailukykyä.
Lentoliikenne ja saavutettavuus: Lentoliikenteen merkitys harvaan asutun alueen saavutettavuudelle on kriittinen. Lentoliikenteelle pitääkin laatia pitkän aikavälin strategia, joka huomioi elinkeinoelämän tarpeet ja tukee alueiden kansainvälistä yhteyksien ylläpitoa.
Perusväylänpidon ja väylien kehittämisen rahoitus
Perusväylänpidon rahoituksen nosto on tervetullut, mutta korjausvelan purkaminen on aloitettava viipymättä, eikä vasta vuodesta 2029 alkaen. Tieverkoston ja siltojen kunnolla on suora vaikutus alueen yritysten kuljetusketjuihin ja vientimahdollisuuksiin.
Kehittämiseen kohdistuva rahoitus on suunnitelmaluonnoksessa tasoltaan todella vaatimatonta, mikä uhkaa pohjoisen taloudellisen kasvun potentiaalia. Teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeiden huomiointi pitää näkyä kehittämishankkeiden rahoituksesta päätettäessä.
Kestävä kehitys ja ympäristövaikutukset
Suunnitelman ympäristötavoitteet ovat kannatettavia. Pohjois-Suomessa tämä tarkoittaa käytännössä vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon laajentamista, rautateiden sähköistyksen edistämistä ja kestävien kuljetusratkaisujen integrointia teollisuuden logistiikkaan
Teksti: Mari Viirelä, Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Talouden kasvuloikka vaatii rohkeita uudistuksia
EK:n ja Perheyritysten liiton yrittäjävaltuuskunnilta tulee tukea Risto Murron kasvuryhmän linjauksille.
Yrityselämässä tapahtuu

Logistiikkakustannusten kasvu huolettaa yrityksiä – väylämaksujen korottaminen on askel väärään suuntaan
Keskuskauppakamarin kyselyn perusteella lähes kaksi kolmasosaa yrityksistä arvioi kasvaneiden kuljetuskustannusten heikentäneen logistista kilpailukykyään.
Yrityselämässä tapahtuu