Pyydä tarjous

REIM Joensuu Oy isännöi nykyaikaisella ammattitaidolla

REIM Joensuun toimitusjohtaja, isännöitsijä Ulla Hiltunen sekä isännöitsijät Vesa Marttinen ja Eero Väänänen.  
REIM Joensuun toimitusjohtaja, isännöitsijä Ulla Hiltunen sekä isännöitsijät Vesa Marttinen ja Eero Väänänen.  
08.06.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

REIM Joensuu Oy on yksityinen ja riippumaton isännöitsijätoimisto, joka hoitaa taloyhtiöiden isännöintiä ja edunvalvontaa osakkaiden parhaaksi. REIM Joensuu Oy kuuluu itsenäisenä osakeyhtiönä valtakunnalliseen REIM Groupiin. ISA-auktorisoituja isännöintiyhtiöitä Joensuussa on kaksi, joista REIM Joensuu on toinen.

Kustannustason nousu heijastuu vastikkeisiin

REIM Joensuun toimitusjohtaja, isännöitsijä Ulla Hiltunen ja isännöitsijä Eero Väänänen kertovat, että vastikkeita on jouduttu tarkistamaan ylöspäin yleisen kustannustason nousun vuoksi.

– Kaikki kulut ovat nousseet ja nousevat. Sähkön hinta tosin on laskenut huippulukemista. Kaikissa muissa kuluryhmissä on nousua sellaiset 4–15 %. Esimerkiksi Puhas on nostanut jätemaksuja 12–14 %. Myös lainojen korot ovat nousseet paljon, yhden prosentin tasolta jopa viiteen prosenttiin. Jos lainasumma on puoli miljoonaa, niin koronnousun vaikutus on iso. Vuosittainen lisäkustannus voi olla 10 000 €.

– Jos viitekorkona on 12 kk euribor, sen nousu tulee viiveellä ja alkaa näkyä vasta nyt. Jonkin verran taloyhtiöt ovat tiedustelleet lainoilleen lyhyemmän aikavälin viitekorkoja, mutta nekin alkavat lähentyä 12 kk viitekorkoa, ja lisäksi tulisivat järjestelypalkkiot, joiden kuittaamiseen menisi käytännössä ensimmäisen vuoden hyöty. Pankitkaan eivät mielellään halua korkoja kohtuullistaa.

– Monet osakkaat ovat olleet hyvin perillä tilanteesta ja valmistautuneetkin siihen, mutta totta kai omakohtainen tilanne on aina ihmistä lähinnä ja voi aiheuttaa huolta, Ulla Hiltunen mainitsee.

– Jotkut taloyhtiöt ovat halunneet nostaa vastiketta yli isännöitsijän laskeman pohjatason varautuakseen korkojen ja hintojen jatkuvaan nousuun, Eero Väänänen lisää.

Rahoituksen saaminen tiukentunut

Putki- ja viemäriremontteja tehdään edelleen paljon, vaikka rahoitustilanne on muuttunut osin huonompaan suuntaan.

– Alueelliset erot näkyvät. Jos mennään vähänkin syrjemmälle Joensuun kantakaupungista, on rahoituksen saaminen vaikeampaa, ja taloyhtiön omaa osuutta on oltava huomattavasti enemmän kuin ennen. Joensuun ympäristökunnissa osa taloyhtiöistä on vaikeuksissa, ja suuntaus jatkunee, kuvailee Hiltunen.

– Niin kauan kuin voidaan mennä pelkillä hoitokuluilla, tilanne on hallinnassa, mutta ongelma tulee eteen, kun täytyy tehdä isompaa remonttia. Ennakkosäästäminenkin on hankalaa, koska lainsäädäntö ei oikein sellaista tue. Isännöintitodistuksesta ei ilmene, paljonko kunkin huoneiston säästöosuus on. Asunnon myyntiä suunnittelevat eivät halua jättää niin sanotusti rahaa taakseen, Väänänen lisää.

Isännöitsijät pohtivat, että kenties jonkinlainen valtion takausjärjestelmä olisi paikallaan, koska tällä hetkellä pankit päättävät, missä osissa Suomea asuminen on mahdollista.

– Toki väestö vähenee, mutta se vähenee vähitellen, eikä yhden talon taloyhtiöissä voida järjestellä tai keskittää asumista tilanteen mukaan.

Taloyhtiöiden jätteiden lajitteluvelvoite kiristyy 1.7.2023

Heinäkuusta 2023 alkaen taloyhtiöissä edellytetään sekä bio- että pakkausjätteiden lajittelua. Pakkausjätteille on oltava metallin, kartongin, lasin ja muovin keräysastiat.

– Monessa taloyhtiössä ne ovat jo olemassa, mutta 1.7. järjestely tulee pakolliseksi. Saa nähdä, millainen savotta tulee astioiden järjestelyistä ja tarroituksista Puhaksen tarroilla. Puhaksella on oma työnsä kerätä tiedot kaikista uusista astioista ja niiden tyhjennysväleistä, Ulla Hiltunen pohtii.

Eero Väänäsen mukaan jäteasiat ovat taloyhtiöissä kestopuheenaihe.

– Pahvien litistämiseen jos joku keksisi pätevän ratkaisun, olisi yksi yleinen keskustelunaihe vähemmän.

– Lajittelu ei kaikilta näytä onnistuvan. Materiaaleja tungetaan vääriin astioihin, ja esimerkiksi huonekalujen kuljettamisesta pois jätekatoksista kertyy vuosittain iso summa. Lisäksi erityisesti Joensuun keskusta-alueella tavaraa saattaa kertyä taloyhtiön ulkopuolelta sivullisten tuomana, koska jätepisteitä on olemassa rajallinen määrä, ja astiat eivät ole lukittuja.

Sähköisen osakerekisterin loppukiri

Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään kuluvan vuoden loppuun mennessä.

– Kun kevätkiireet ovat ohi, ryhdymme tarkastamaan aineistoa. Se pitää saada virheettömäksi. Ohjeistus on sellainen, että lokakuun loppuun mennessä siirron tulisi olla valmis. Tiedot siirretään talo kerrallaan, sanoo Ulla Hiltunen.

– Olemme odottaneet, että tietojärjestelmiin on saatu sujuvan tietojensiirron mahdollistava toiminnallisuus, ettei kaikkea tarvitse kopioida ja liittää manuaalisesti. Rajapinnan täytyy toimia molempiin suuntiin: ei riitä, että aineiston siirtäminen onnistuu Maanmittauslaitoksen järjestelmään, vaan meidänkin täytyy voida hakea tietoja omaan käyttöömme. Siirtymävaiheessa tiedot ovat hajautuneet, mikä aiheuttaa lisätyötä meille. Osakkaille uudistuksesta tulee lisäkustannuksia, sillä Maanmittauslaitos ottaa palvelustaan maksun, Eero Väänänen kertoo.

– Pääosin perustiedot ovat hyvin ajan tasalla ja siirrettävissä, mutta joukossa voi olla esimerkiksi kuolinpesiä tai ulkomaalaisia osakkeenomistajia, joita ei voida tavoittaa. Todennäköisesti Maanmittauslaitokselle tulee käsittelyyn ruuhkaa, kun tietoa tulee kerralla paljon.

Hallitusten jäsenten sidonnaisuudet selville

Ns. tehostettu asiakkaan tuntemisvelvoite on laajennettu koskemaan myös isännöintialaa, joten taloyhtiöiden hallitusten jäsenille täytyy myös REIM Joensuun teettää tuntemistietokysely, jolla selvitetään, onko hallitusten jäseninä poliittisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä, eli ns. PEP-henkilöitä (Politically Exposed Person), tai kansainvälisillä pakotelistoilla olevia henkilöitä.

– Kyselyn tekeminen on ulkoistettu eräälle yritykselle, joten menoeränä se on jälleen yksi lisää. Aikaisemmin pankit ovat suorittaneet yksittäisiä tuntemistietokyselyitä meille päin, mutta nyt isännöintitoimistojen on selvitettävä hallitusten jäsenten sidonnaisuudet kootusti. Kysymyksiä varmasti herää ja yhteydenottoja tulee, että mistä on kyse, Ulla Hiltunen ennakoi.

– Tuskinpa kuitenkaan isännöimissämme taloyhtiöissä hallitusten jäseninä on entisiä pääministereitä tai pakotelistoilla olevia, mutta selvitys on tehtävä, Eero Väänänen toteaa.

Vahinko on aina ikävä yllätys

Ulla Hiltunen ja Eero Väänänen muistuttavat, että melko yleisiä, mutta silti aina taloyhtiölle yllättäviä tekijöitä ovat erilaiset vahingot.

– Nykyisin talvet ovat haastavia, voi tulla vesisadetta tammikuussa ja pakkasta päälle. Kohtuullisen hyväkuntoisetkin katot saattavat vuotaa, eivätkä vakuutukset korvaa vahinkoja; Ulla Hiltunen kertoo.

– Silmämääräisesti ei vuotokohtia välttämättä edes löydy, mutta katolle tuleva jääkerros aiheuttaa kosteuden tunkeutumisen ulkokaton alle kapillaarisesti ja kondensoitumalla. Nykyisin kattoihin laitetaan aluskate, joka estää veden pääsyn rakenteisiin, mutta aikaisemmin on rakennettu ilman aluskatteita. Tällaisten kosteusvahinkojen vuoksi on jouduttu pika-aikataululla käynnistämään kattoremontteja, toteaa puolestaan Eero Väänänen.

Sähköautojen latauspisteet yleistyvät

Ulla Hiltunen ja Eero Väänänen kertovat, että sähköautojen latausmahdollisuuksien tiedusteleminen on viime aikoina aktivoitunut. Lataustarpeiden kartoitukset ovat yleistyneet ja muutostöitäkin on tehty.

– Esimerkiksi eräässä taloyhtiössä kaikki lämmityspistokkeet vaihdettiin lataus- ja lämmityspistoke -yhdistelmiin, joiden toimintaa voidaan hallita kännykkäsovelluksella. Joissakin kohteissa on vaihdettu tai vaihdetaan sähkökapasiteetin mukaan muutamia pistokkeita.

– Pikalatausteknologia näyttää kehittyvän nopeasti. Voi olla, että pian sähköauton voi ladata yleisillä latausasemilla melkein samassa ajassa kuin mitä tankkaaminen nykyisin kestää.

REIM mittaa asiakastyytyväisyyttä

REIM Joensuun palvelut pyörivät entiseen tapaan ja tutulla ammattitaidolla.

Korona-ajan aikaansaamat etäkokoukset ovat osittain jääneet elämään, mutta Eero Väänäsen mukaan on nähtävissä, että ihmiset tykkäävät kohdata aidosti kasvokkain.

– Isännöitsijälle tulee tuplatyö, jos kokouksessa on sekä etäosallistujia että paikan päällä olevia. Valmistautumisessa ja kokouksen aikana täytyy huomioida molemmat ryhmät ja pysyä tilanteen tasalla, mikä vaatii melkoisia jonglöörin taitoja.

– Muutostöitä on tarkoitus alkaa valvoa hieman aiempaa tarkemmin, sillä vakuutukset saattavat evääntyä pienistäkin asioista, Väänänen mainitsee.

– Lisäksi tänä vuonna teemme asiakastyytyväisyyskyselyn. Sen toteuttaa ulkopuolinen toimija koko konsernin laajuisesti, Ulla Hiltunen kertoo.

REIM Joensuu Oy
Niskakatu 4 (2. krs.)
0207 438 460
[email protected]
reim.fi/toimipisteet/reim-joensuu-oy/