TAKK kouluttaa sähköverkkoalan osaajia

Facebook
13.10.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) sähköverkkoalan oppimisympäristö on tällä hetkellä täysillä opetuskäytössä. Vuosina 2018–2020 rakennetussa oppimisympäristössä on mahdollista harjoitella aidoissa mutta samalla turvallisissa puitteissa.

– Yhtä laajaa ja monipuolista oppimisympäristöä ei muualla Suomessa tai Pohjoismaissa ole, toteaa kouluttaja Jaana Harju.

Ammattitaitoa yrityksiin

TAKK:n sähköverkkoalan koulutus tekee laajaa yhteistyötä yritysten kanssa.

– Esimerkiksi voimajohtoasentajia olemme vähän aikaa sitten kouluttaneet kahdelle yritykselle. Järjestämme yritysten tarpeisiin sähköalan pätevyyskoulutuksia, kuten alle tuhannen voltin jännitetyökoulutusta. 20 kV:n jännitetyökoulutuksessa yhteistyökumppanimme on HeadPower Oy. Sähköasemapuolelle tarjoamme Tukesin hyväksymää pätevöitymiskoulutusta SF6-kaasun käsittelyyn, Harju kertoo.

– Ammatillisen osaamista varmentamista voimme tarjota esim. sähköverkkoasentajille, joiden olisi hyvä varautua pelastamaan työkavereita alaslaskuharjoituksilla, jos sattuu vaikka sairauskohtaus.

Perus- ja ammattitutkintokoulutusta

Sähköverkkoalan oppimisympäristössä harjoittelevat sekä perus- että ammattitutkinto-opiskelijat. Perustutkintokoulutuksen ohella käynnissä on parhaillaan mm. energia-alan ammattitutkintokoulutus, jossa sähköverkkoasentajaksi opiskelee 28 henkilöä.

– Käytännönläheisen koulutuksen mahdollistava oppimisympäristö on lisännyt kiinnostusta. Energia-alan erikoisammattitutkintokoulutus työnjohdollisiin tehtäviin on myös menossa, siinä opiskelijoita on kahdeksan.

– Yksi vinkki yrityksille voisi olla osatutkintojen nykyistä parempi hyödyntäminen henkilöstön ammattitaidon kehittämisessä. Esimerkiksi energia-alan ammattitutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnonosuus ja kolme valinnaista. Jokainen osuus on periaatteessa valmis koulutuspaketti, Harju sanoo.

Koulutussisällöt ajan hermolla

TAKK kehittää jatkuvasti sähköverkkoalan koulutussisisältöjä ja oppimisympäristön laitekantaa. Uusinta tekniikkaa edustavat Fingridin IoT-laitteet, joiden mekaanisia ominaisuuksia kentällä testataan.

– Internet of Things eli IoT on nousussa. Siinä pitää hallita sekä uusi teknologia että perinteinen sähkömekaniikka. Uusiutuvien kytkennät verkkoon, maasulkuvirran kompensoinnit ja muut uudet asiat otetaan koulutukseen mukaan. Sähkökentän laitteisto on ajan tasalla, joten voimme opettaa uudetkin asiat käytännössä. Nopean reagoinnin mahdollistaa yhteistyö yritysten kanssa. Esimerkiksi Carunalta saimme käyttöön shunt-reaktorin, jossa kompensointia voidaan tehdä, Jaana Harju kuvailee.

Tulevaisuuden haasteet

TAKK ottaa mielellään vastaan yrityksiltä impulsseja siitä, mihin suuntaan alan ammattilaiset toivoisivat koulutusta kehitettävän. Yrityksille syntyy koko ajan uudenlaisia koulutuksellisia tarpeita, joihin TAKK pystyy vastaamaan. Esimerkiksi EU:n ilmastotavoitteiden lakipaketti Fit for 55 edellyttää energiatehokkuutta ja sähkönkulutuksen pienentämistä varsin nopealla aikataululla.

– TAKK yhteistyökumppaneineen muodostaa yhteisön, jossa voidaan miettiä, millaista osaamista asentajat tarvitsevat. Tarjoamme alustan, jolla pätevöityä ja kehittää osaamista tulevaisuuden haasteisiin.

– Meillä on hyviä kokemuksia toimintatavasta, jossa yritykset tuovat omaa tietämystään koulutuksiin esimerkiksi lyhyiden tietoiskujen muodossa. Tällaiset ekstrat ovat tervetulleita ja ne avaavat opiskelijoille uusia näkökulmia.

Tutustu oppimisympäristöön digitaalisesti

TAKK:n sähköverkkoalan oppimisympäristöstä on olemassa myös digitaalinen aineisto, joka sisältää mm. 360°-kuvaa ja laitetietoa eri kohteista. Digitaalinen aineisto on avoin kaikille, linkki sinne löytyy sivulta takk.fi/fi/koulutukset/ammattialat/sahkoala/. Virtuaaliympäristön tekemisessä TAKK:n yhteistyökumppanina oli Rejlers Oy.

– Jos herää kiinnostus osaamisen kehittämiseen TAKK:n avulla tai vaikka tutustumiskäyntiin, niin kannattaa ottaa yhteyttä, Jaana Harju rohkaisee.

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus
Vaihde 03 2361 111
takk.fi/fi/koulutukset/ammattialat/sahkoala/
Facebook
LinkedIn
Twitter
Instagram
YouTube

Tampereen Vera Oy arvostaa yhteistyötä TAKK:n kanssa

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus ja Tampereen Vera Oy ovat jo vuosia tehneet hyvää yhteistyötä.

TAKK:sta valmistuneista opiskelijoista monet ovat työllistyneet Tampereen Veralle, useat ovat suorittaneet ensin perustutkinnon ja jatkaneet sitten ammattitutkintoon. Myös pätevöitymiskoulutuksissa on ollut paljon Tampereen Veran asentajia.

– Meillä on toistakymmentä asentajaa rekrytoitu TAKK:ssa perustutkinnon suorittaneina aikuisopiskelijoina, jotka ovat halunneet alanvaihtajina tulla sähköasentajiksi, kertoo Tampereen Veran sähköverkkopalveluiden yksikönpäällikkö Juha Jokinen.

– Asentajiamme on koulutettu TAKK:ssa ammattitutkintoihin. Juuri äskettäin on TAKK:ssa alkanut sähköverkkoasentajien ammattitutkintokoulutus, josta meiltä on mukana yhdeksän henkilöä. Koulutuksen sisältöä on säädetty meille käypäiseksi, ja koulutuksen ajankohtakin on kannaltamme sopiva.

– Perus- ja ammattitutkintojen lisäksi olemme tehneet muutakin koulutusyhteistyötä ja auttaneet toisiamme puolin ja toisin. 

Juha Jokinen korostaa, että yrityksen kannalta henkilöstön koulutuksen on oltava laadukasta, jotta siitä olisi hyötyä.

– TAKK:ssa on ammattitaitoiset opettajat ja tasokkaat koulutussisällöt. TAKK:ssa myös ymmärretään urakointimaailman vaatimukset. Näyttöjen ajankohdat järjestyvät joustavasti ja tarvittaessa viime hetken muutoksiinkin suhtaudutaan ymmärtäväisesti. Lisäksi koulutusten logistiikka hoituu helposti, koska TAKK sijaitsee sopivan lähellä.

– TAKK:n oppimisympäristö on ehdoton vahvuus, varsinkin kun se sisältää myös sähköasemakokonaisuuden. Esimerkiksi perustutkinto-opiskelijat pääsevät siellä käsiksi oikeankaltaiseen verkkoon, johon pystytään tekemään keskeytyksiä.

Juha Jokisen mukaan Tampereen Vera Oy on vuokrannut TAKK:n sähkökenttää myös omiin koulutuksiinsa.

– Jännitteettömässä mutta muuten autenttisessa verkossa on hyvä tehdä esimerkiksi puunkaato- ja alaslaskukoulutuksia. 

– Kaiken kaikkiaan yhteistyö TAKK:n kanssa on ollut sujuvaa ja tuloksekasta. Asiakkaat odottavat meiltä laadukasta työnjälkeä, jonka tekemiseen tarvitaan monipuolista osaamista. Sitä TAKK tarjoaa.

TAKK:n sähkökentän varustelu:

  • Sähköasema ulkokytkinkenttä 110 kV/20 kV
  • 110 kV releet ABB, Siemens ja kaukokäyttö Netcontrol
  • 110 kV pylväitä 3 kpl (ristikko-, putki- ja puupylväs)
  • 110 kV johdot Duck ja ukkosjohtimet Sustrong sekä OPGW
  • Muuntaja 16 MVA (110 kV/20 kV)
  • 20 kV kojeisto VEO VEKE 24, suojareleet Vamp ja ABB
  • Puistomuuntamoita 2 kpl Elkamo
  • Pylväsmuuntamoita 3 kpl
  • Kaukokäytettävä erotinasema Elkamo Netcontrol-järjestelmä
  • 1 kV/0,4 kV muuntaja
  • Jakokaappeja: ABB MJS, ABB Kabeldon, Ensto, Jauda, Emiter ja Elkamo
  • Mittauskeskuksia useampia
  • 20 kV ja 0,4 kV maakaapeleita
  • 20 kV ja 0,4 kV ilmajohtoja ja pylväitä
  • Harjoituspuupylväitä

Artikkeli on julkaistu Tampereen seudun Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä