Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK – monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä jo 60 vuoden ajan

Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen konetekniikan ja logistiikan koulutuspäälliköt Jari Hietanen ja Tomi Hakkarainen.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen konetekniikan ja logistiikan koulutuspäälliköt Jari Hietanen ja Tomi Hakkarainen.
15.09.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Koulutus ja opiskelu

Tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävässä Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa, TAKKissa opiskelee vuosittain yli 11 000 aikuista. Monialainen ammatillinen oppilaitos tarjoaa koulutusta 80 eri tutkintoon, ja lisäksi valikoimissa on lisä- ja täydennyskoulutusta. TAKKin erikoisuutena ovat erilaiset rekrytoivat koulutukset, joita toteutetaan joustavasti yhdessä työnantajien kanssa. Työelämän nopean muutoksen ymmärtäminen ja tarpeita vastaavan koulutuksen järjestäminen ovatkin TAKKin tekemisen ytimessä. Ratkaisuja työelämän tarpeisiin etsitään eri keinoin.

TAKKin kautta valmistuu ja valmentautuu vuosittain tuhansia opiskelijoita. Työvoimakoulutus on ollut pitkään toiminnan vankka kivijalka, nykyisin rinnalle ovat kirineet myös muut koulutusmuodot kuten oppisopimuskoulutus ja omaehtoinen koulutus.

- Haluamme tarjota yrityksille ja organisaatioille liiketoiminnan ja henkilöstön osaamisen kehittämispalvelut räätälöidysti ja joustavasti. Koko TAKKin monipuolinen osaaminen on yritysten käytössä, korostavat Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen konetekniikan ja logistiikan koulutuspäälliköt Jari Hietanen ja Tomi Hakkarainen.

Logistiikan simulaattoriharjoitus.

Työelämäyhteys merkittävässä asemassa

Vuosikymmeninen ajan TAKKilla on ollut tiivis yhteys elinkeinoelämään, ja opetuksessa on korostunut työn kautta oppiminen sekä henkilökohtainen opetus ja ohjaus. Opiskelut on voinut aloittaa joustavasti ympäri vuoden, ja koulutuksia on toteutettu ja toteutetaan yhteistyössä yritysten ja muiden työnantajien kanssa. Erityisesti viime vuodet ovat olleet vauhdikkaan kasvun aikaa yrityskohtaisissa koulutusten täsmätoteutuksissa, ns. rekrykoulutuksissa sekä pätevyyskoulutuksissa.

Konetekniikka puolen koulutuspäällikkö Jari Hietanen kertoo, että räätälöitävissä olevien koulutusten kesto vaihtelee yleensä muutamasta kuukaudesta reiluun vuoteen.

- Maailma on muuttunut ja tehtävät ovat erilaisia kuin joskus aikoinaan. Kovaa osaamista vaaditaan henkilöstöiltä. Perusvalmiudet ovat pysyneet samana mutta me haluamme yhdessä yritysten kanssa katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Rakennamme joustavia opintopolkuja näille aloille tuleville opiskelijoille, jotta heillä olisi valmiudet vastata yritysten asettamiin uusiin työhaasteisiin. Sparraamme myös yritysten henkilöstöä muutoksessa, toteaa Hietanen.

Koneistajan koulutusta.

Konetekniikan puolella koulutetaan koneistus-, levy-, kone ja kunnossapidon puolen ammattilaisia. Koulutuksiin on jatkuva haku.

- Varsinkin hitsauspuolelle on hakeutunut tänä syksynä paljon uusia opiskelijoita. Koneistus puolelle olemme saaneet uusia opintomalleja yhteistyössä yritysten kanssa. Nämä liittyvät tiivisti oppisopimuskoulutukseen. Esimerkkinä TAKKin tekemästä yritysyhteistyöstä ovat muun muassa Pirkanmaalla toimivat AGCO Power, Järvensivun konepaja, Sacometal sekä ATA Gears.

- Pyrimme rakentamaan ns. neuvottelukuntia, foorumeja, joissa yhteistuumin pystymme katsomaan mitä pitäisi muuttaa tai kehittää. Aktiivinen ja tiivis yhteistyö yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa tukee opiskelijoidemme työllistymistä ja varmistaa, että koulutuksemme vastaavat työelämän tarpeita.

- Me olemme asiakkaita varten. Toivomme, että yritykset lähestyisivät meitä pienellä kynnyksellä, sanoo Jari Hietanen.

Raskaskalustoasentaja tietokoneella.

Yritysten apuna vahvasti myös logistiikan puolella

Kouluttautuminen on aina investointi opiskelijaan itseensä mutta myös yritykseen. Oman ammattitaidon ylläpitäminen ja päivittäminen on monille työyhteisöille toiminnan kannalta elintärkeää. Lisärekrytoinnit ja osaavan työvoiman saatavuus voivat myös tuottaa suuriakin haasteita.

Tomi Hakkarainen, Logistiikan koulutuspäällikkö kertoo seuraavasti:

- Me pystymme kartoittamaan henkilöstön osaamisen ja koulutustarpeen, jonka pohjalta teemme koulutussuunnitelman. Olemme yksityinen säätiö, jolla on erinomaiset valmiudet reagoida yritysten tarpeisiin nopealla aikataululla.

- Nykypäivänä logistiikan koulutuslinja käsittää autonkuljettajat, yhdistelmä ja linja-autonkuljettajat sekä varastomiehet. Lisänä tähän myös raskaankaluston ajoneuvoasentajat sekä maanrakennusalan kuljettajat. Me tuotamme esimerkiksi kuljetussektorille noin 100 autonkuljettajaa vuosittain, niin henkilö- kuin tavaraliikenteen puolelle. Silti lisää tarvitaan, koska alan työntekijöistä on huutava pula. Siinä me pyrimme tarjoamaan yrityksille apua. Jos he löytävät hyvän tyypin, jolta puuttuu koulutus, olemme oiva ja paras yhteistyökumppani, miettien yhdessä miten saadaan perusosaaminen haltuun tai ammattiosaamista kasvatettua. Pimara Oy on hyvä esimerkki meidän kuljetusalan yritysyhteistyöstä, korjaamopuolella raskaankaluston valtakunnallinen korjaamoketju Raskone Oy.

- Täysin valmiita työntekijöitä on haastava löytää, siitä syystä olemmekin yritysten apuna. Pystymme kohdentamaan johonkin erikoisosaamiseen. Me teemme rekrykoulutusta yrityksiin, perustasoista alalle tulokoulutusta, joka toteutetaan joko työvoima poliittisena koulutuksena, omaehtoisena koulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena. Olemassa olevan ammattitaidon kasvattamiseen on tarjolla erilaisia ammattitutkintoja, ns. pätevyyskoulutuksia. Näitä tehdään yrityslähtöisesti tai työntekijälähtöisesti. Kysyttäjä ovat myös osatutkinnot, joita täydennetään kahden tai kolmen vuoden kuluessa, saaden valmiiksi kokotutkinnon, kertoo Tomi Hakkarainen.

Lisätietoa koulutus vaihtoehdoista:

www.takk.fi
Facebook
LinkedIn
Twitter
Instagram
YouTube

Vaihde puh. 03 2361 111
[email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä