
Tamperelaista siruosaamista esittelevä Chip Fusion Hub -tila avattiin Tampereen yliopiston Kampusareenalla

Lavalla symbolisen sirun paketoivat Pasi Pylväs FiCCC:stä ja Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen (etualalla) sekä Juha Tulonen (Nokia Technology Center), Joonas Mikkilä (Teknologiateollisuus) ja Tampereen pormestari Kalervo Kummola. Kuvaaja: Petri Kangas / Business Tampere
08.05.2025 | Yrityselämässä tapahtuu
Uusi toukokuun alussa avattu Chip Fusion-vierailukeskus esittelee Tampereen alueella tehtävää sirukehitystyötä ja aiheen ympärille syntyneitä yrityksiä ja toimijoita.
Uuden keskuksen tarkoituksena on koota yhteen yrityksiä ja muita toimijoita, jotka työskentelevät sirukehitystyössä. Hervannan kampuksella on luonnontieteiden, tekniikan, arkkitehtuurin ja terveysteknologian tutkimusta ja opetusta. Lisäksi Yliopiston naapurustosta löytyvät Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä lukuisia teknologia-alan yrityksiä. Tavoitteena on, että Chip Fusion -tila esittelee kokonaisvaltaisesti alueen sirukehitystyötä.
Tampereen yliopisto on saanut merkittävän rahoituksen osana Euroopan komission EU Chips Act -säädöksen täytäntöönpanoa. Euroopan komissio kertoo verkkosivuillaan, että Euroopan siruasetus vahvistaa kilpailukykyä ja kestävyyttä puolijohdeteknologioissa ja niiden sovelluksissa sekä tukee sekä digitaalista että vihreää siirtymää.
Vierailukeskuksessa pääsee tutustumaan Tampereen yliopistossa tehtävään merkittävään sirututkimukseen ja -kehitykseen: esillä ovat miljoonarahoituksen saanut SiPFAB-pilottilinja, järjestelmäpiiriosaajien SoC HuB sekä optoelektroniikan (ORC) ja tulevaisuuden elektroniikan (LFE) laboratoriot.
Yritysten, tutkijoiden ja alueen yhdistäjä
Tampereen yliopisto on luonteva sijainti tilalle, joka yhdistää eri toimijoita. Avajaisiin osallistunut Vexlum ja sen toimitusjohtaja Jussi-Pekka Penttinen ovat käytännön esimerkki suoraan alenevasta polvesta. Tamperelaisia puolijohdelasereita tekevä Vexlum edustaa kuuminta kvanttiteknologiaosaamista alueellamme. Vuonna 2017 perustettu Vexlum on Tampereen yliopistosta syntynyt yritys.
– Meinasin hakea Aaltoon, mutta Tampereen yliopiston yrittäjämahdollisuudet saivat minut pyrkimään tänne. Tohtoreitakin tarvitaan, mutta on hyvä, että yliopistot tarjoavat monenlaisia polkuja, muistelee Penttinen uransa alkua.
Suomesta näkyvä tuotekehittäjä
Vastikään keväällä 2025 Tampereen yliopiston sirujen paketointipilottilinjan (SiPFAB) johtajaksi nimetty Tuomas Lahtinen odottaa innolla, että pääsee edistämään Tampereen mainetta teknologian keskuksena sekä houkuttelemaan alueelle uutta osaamista ja yrityksiä. Sirulinjan kevään ohjelmisto koostuu tilojen hakemisesta, työntekijöiden palkkaamisesta ja yhteistyökuvioiden pitämisestä vireänä.
– Itse tulen pääkaupunkiseudulta, ja huomaan selkeän eron, että Tampereen yliopistolla on hyvin vahvat siteet yritysmaailmaan, Lahtinen kiittelee.
Yliopistolle rakennetaan sirujen paketointiin pilottilinja, jolla rohkaistaan yrityksiä hyödyntämään uutta huipputeknologiaa ja edistetään yhteistyötä yliopiston ja yritysten välillä. Uusi EU:n Chips Act -aloitteen rahoittama SiPFAB-pilotointilinja madaltaa yritysten kynnystä kehittää omaa sirutuotantoaan yliopiston tukemana.
Chip Fusionista tulee sulatusuuni
– Tuntuu hyvältä, olemme saavuttaneet välietapin. Chip Fusion yhdistää kaiken tekemisen, mitä Tampereella on, sanoo Petri Räsänen. Hän on Business Tampereen sirualan johtaja.
Tulevaisuudessa Räsänen näkee yhteistyön laajenevan entisestään. Hän kertoo, että vastaisuudessa verkosto laajenee ammattikorkeakouluun ja ammatillisen koulutuksen puolelle. Siruosaamista on valtakunnallisesti.
– Kansallisesti teemme edelleen hyvää yhteistyötä Teknologiateollisuuden, Business Finlandin, työ- ja elinkeinoministeriön ja VTT:n kanssa, hän kertoo.
Lähde ja lisätietoja: Business Tampere
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Tampereen kaupunkiseutu aikoo jatkossakin olla uuden edellä
Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia ”Uuden edellä” vuosille 2026–2030 julkaistiin.
Yrityselämässä tapahtuu

Tampereen Asta-messuilla asumisen kestävää tulevaisuutta
Vuoden 2023 Astassa puhututtavat rakentaminen, remontointi ja sisustaminen. Messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.–5. helmikuuta.
Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu