Turun kaupunkiseudulle käynnistetään merkittäviä hankkeita
20.11.2024 | Yrityselämässä tapahtuu
Turun kaupunkiseudulle on yhdessä valtion kanssa saavutettu neuvottelutulos maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksesta vuosille 2024–2035. MAL-sopimus sisältää tavoitteet ja kehityspolut vuoteen 2035 saakka ja toimenpiteet vuosille 2024–2027.
Turun MAL-kaupunkiseudun kasvu tukeutuu olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen ja kestävään liikennejärjestelmään. Kauden 2024–2027 aikana tullaan päivittämään vuonna 2012 laadittu rakennemalli uudeksi kaupunkiseutusuunnitelmaksi. Kaupunkiseutusuunnitelma on vapaaehtoinen, MAL-kaupunkiseudun yhteistyönä laadittava strateginen suunnitelma kaupunkiseudun kehittämisestä.
Tavoitteena mahdollistaa 14 000 asunnon rakentaminen vuosina 2024–2027
MAL-sopimuksen myötä kuntien tavoitteena on mahdollistaa vuosina 2024–2027 yhteensä noin 14 000 uuden asunnon rakentaminen rakentamisen suhdannetilanne huomioiden. Erityistä huomiota kiinnitetään sosiaalisesti kestävään kaupunkikehitykseen, jossa huomioidaan mm. muuttoliikkeen, väestön ikääntymisen, yksinasuvien määrän lisääntymisen sekä asunnottomuuden vaikutukset. Tavoitteena on, että laadukkaiden viheralueiden saavutettavuus paranee.
Seudun elinvoimaa parannetaan tie- ja raidehankkeilla
Seudullisesti ja valtakunnallisesti tärkeät hankkeet, E18 Turun kehätien kehittäminen Raision keskustassa sekä maantie 180 kehittäminen välillä Kurkela-Kuusisto, käynnistyvät. Valtio rahoittaa hankkeita osin MAL-sopimuksen rahoituksella ja osin osana hallitusohjelman investointiohjelmaa.
Valtio ja Turun kaupunki toteuttavat yhteishankkeena uuden henkilöraiteen satamaan sopimuskauden 2024–2027 aikana. Valtio osallistuu Satamaraiteen siirtämiseen 11 miljoonan euron osuudella ja Turku 7 miljoonan. Lisäksi valtio osallistuu Turun raitiotien joukkoliikennekäytävän toteuttamista edistäviin rakennuskustannuksiin maksimissaan 10 miljoonalla eurolla. Kohteet tulee olla määritetty vuoden 2025 loppuun mennessä.
– Turun raitiotiehanke on merkittävä kaupunkikehityshanke voimakkaasti kasvavalla kaupunkiseudullamme ja se on nyt sidottu MAL-sopimuskauden tavoitteisiin ja rahoitukseen, sanoo Turun pormestari Minna Arve.
Sopimusluonnokseen on sisällytetty valtion sitoutuminen raitiotien rahoitukseen tulevalla MAL-sopimuskaudella samalla prosentilla kuin muihinkin kansallisiin raitiotiehankkeisiin.
– Lisäksi tällä MAL-kaudella raitiotien edellyttämän joukkoliikenneväylän rakentamiseen saadaan valtion rahoitusta 10 miljoonaa, joka yhdessä kaupungin rahoituksen kanssa vastaa yli 30 miljoonan kokonaisinvestointia, sanoo Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen.
Valtio osallistuu myös Itäharjun ja Kupittaan yhdistävän Kupittaan kärjen joukkoliikenneyhteyden ja liityntäpysäköinnin toteuttamiseen enintään 10 miljoonalla eurolla
Neuvottelutulos on Turun MAL-kaupunkiseudun näkökulmasta kompromissi
– Lopputulos on alueen kuntien näkökulmista kompromissi, eikä täysin alueen tavoitteiden mukainen. Tärkeää kuitenkin on, että nyt saadaan MAL-sopimuksen myötä koko seudun näkökulmasta tärkeät hankkeet liikkeelle. Lisäksi sopimus varmistaa valtion rahoituksen seudun joukkoliikenteelle, sanoo Turun MAL-kaupunkiseudun ohjausryhmän puheenjohtaja Jyrki Lappi.
Alueen kunnista mm. Kaarina on tyytyväinen saavutettuun neuvottelutulokseen, vaikka se edellyttääkin Kaarinalta aiemmin sovittua suurempaa osuutta investointiin.
– Kaarina pitää tärkeänä, että sopimuksen myötä pitkään suunniteltu seudun matkailua, rakennusteollisuuden logistiikkaa, työpaikkaliikennettä ja asumista kehittävä hanke käynnistyy, sanoo Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta.
MAL-sopimus on maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) sopimus, jonka valtio solmii Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutujen kanssa.
Lähde Turun kaupunki
Haluatko oman yrityksen esille tähän?