Uusi Aalto2-museokeskus toteuttaa Alvar Aallon toiveen

Aalto2-museokeskus on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä.  Se avautuu toukokuussa 2023 Alvar Aalto 125-juhlavuoden kunniaksi. Sisähavainnekuva Aalto2-museokeskuksesta, Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy. 
Aalto2-museokeskus on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka Jyväskylässä.  Se avautuu toukokuussa 2023 Alvar Aalto 125-juhlavuoden kunniaksi. Sisähavainnekuva Aalto2-museokeskuksesta, Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy. 
04.04.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

"Mikään vanha ei synny uudestaan. Mutta se ei myöskään täydellisesti katoa. Ja se, mikä kerran on ollut, tulee aina uudestaan uudessa muodossa."

– Alvar Aalto (1921)


Jyväskylän Ruusupuistoon 27.5.2023 avautuva Aalto2-museokeskus yhdistää Alvar Aallon arkkitehtuurin ja muotoilun sekä keskisuomalaisen kulttuuriperinnön uudeksi kokonaisuudeksi. Aalto2:n laaja näyttelytarjonta, tapahtumat ja palvelut toteuttavat Alvar Aallon toiveen eri taiteenalojen yhteisestä foorumista.

Uusi kokonaisuus

Aalto2-museokeskus koostuu kahdestaAlvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta Alvar Aalto -museosta (1971–73, 2023), Keski-Suomen museosta (1956–61, 1991, 2019) sekä näiden välille valmistuvasta uudisosasta (2023). Nämä yhdessä muodostavat Aalto2-museokeskuksen hieman yli 5000 neliön tilat. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 16 M€, josta Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustus yhteensä 4,1 M€.

Peruskorjattu Alvar Aalto -museo avaa ovensa useamman vuoden tauon jälkeen. Museoon on tehty korjauksia rakenteisiin, talotekniikkaa on uusittu ja tiloihin on tehty muutoksia palvelemaan uudistuvaa Aalto2-kokonaisuutta.

Keski-Suomen museon ja Alvar Aalto -museon välisestä Aalto2:n nivelosasta vuonna 2015–2016 järjestetty kansainvälinen ideakilpailu oli ainutlaatuinen mahdollisuus luoda uutta kahden Alvar Aallon rakennuksen väliin. Kaikkien aikojen toiseksi suosituin suomalainen arkkitehtuurikilpailu sai lähes 700 ehdotusta ympäri maailman ja osoitti jälleen Aallon arkkitehtuurin kansainvälisen vetovoimaisuuden. Lopullinen uudisosa on Arkkitehtitoimisto A-Konsulttien suunnittelema. Toimisto on suunnitellut myös kummankin museon peruskorjaukset. 

Viihtyisä nivelosa vastaa asiakkaiden toiveisiin, parantaa museoiden saavutettavuutta ja yhteistyömahdollisuuksia. Yhteiset aulatilat, museokauppa ja kahvila muodostavat kokonaisuuden ja viihtyisän olohuoneen, joka madaltaa kynnystä tutustua museokeskukseen ja sen näyttelyihin. Aalto2:sen saavutettavuus ja esteettömyys sekä tilojen yhteiskäyttö mahdollistavat laajempien näyttely-, oheisohjelma- ja palvelukokonaisuuksien luomisen eri kohderyhmille.

– Uusi museokeskus profiloituu kulttuuriympäristöön, arkkitehtuuriin ja muotoiluun erikoistuneeksi monitoimitaloksi, jonka elämykselliset sisällöt houkuttelevat entistä laajempaa yleisöä, kertoo Jyväskylän kaupungin museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen Keski-Suomen museosta.

– Aalto2:sen arkkitehtuuri ja näyttelyt tarjoavat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua arkkitehti Alvar Aallon kasvuympäristöön, suunnitteluideoihin ja toteutuksiin autenttisessa ympäristössä, jatkaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Monikerroksellinen näyttelysisältö

Aalto2:ssa yhdistyvät luontevasti taide ja tiede, kulttuuriympäristö, arkkitehtuuri ja muotoilu. Museokeskus tarjoaa kiinnostavan ja monikerroksisen näyttelyohjelmiston sekä uutta tapahtumatarjontaa erilaisille kohderyhmille. Aalto2 inspiroi eri ikäisiä läheltä ja kaukaa. Aalto2:n sisältöjä tuottavat Alvar Aalto -museo, Keski-Suomen museo sekä niiden kansainväliset, valtakunnalliset ja paikalliset yhteistyökumppanit.

Lisätietoja: aalto2.museum

Tekstilähde: Alvar Aalto -säätiö

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä