Laserpinnoituksen edelläkävijä Kokkola LCC Oy tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä

Facebook
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Kokkola LCC Oy on laserpinnoituksen asiantuntija. Laserpinnoitus on edistyksellinen ja kustannustehokas menetelmä, jota voidaan käyttää sekä kunnossapidossa että uustuotannossa. Laserpinnoitus pidentää metallikomponenttien elinkaarta.

Laserpinnoituksessa lasersäteeseen tuodaan lisäainetta, jonka laser hitsaa käsiteltävän tuotteen pintaan. Menetelmää käytetään komponenteissa, joissa tarvitaan korroosion, kulutuksen ja lämmön kovaa kestoa tai hyviä liukuominaisuuksia. Laserpinnoituksella voidaan käsitellä sellaisiakin osia, joita perinteisin menetelmin ei pystytä kunnostamaan.

Kokkola LCC:llä on kaksi laserlaitteistoa, koneistuskeskus ja erilaisia sorveja. Yritys on viime vuosina investoinut merkittävästi laitekantaan.

Kokkola LCC:n laserpinnoituspalveluja käyttävät konepaja-, metalli-, energia-, meri-, kaivos-, maansiirto- ja prosessiteollisuuden asiakkaat Suomessa ja useissa Euroopan maissa.

Niko Haapasalo (vas.) ja Henri Haasala kertovat, että Kokkola LCC Oy tarvitsee osaavia työntekijöitä tulevaisuudessakin.

Työkappaleiden vaihtelevuus motivoi Niko Haapasaloa

Niko Haapasalo on ammatiltaan sorvaaja/koneistaja. Sorvin lisäksi Niko hallitsee muidenkin koneiden käytön, mutta eniten hän työskentelee isolla manuaalisorvilla.

– Sillä voi nopeasti ryhtyä työhön ilman työkappaletta varten tehtävää ohjelmointia. Joskus tietenkin on kappaleita, jotka on tehtävä tietokoneohjatulla CNC-sorvilla.

– Suoritin koneistajan tutkinnon 2013–2016. Kavereittenkin kanssa opiskelupaikan valintaa pohdittiin, ja koneistus oli minulle ykkösvaihtoehto. Ala oli ennalta jonkin verran tuttu muutaman sukulaismiehen kautta. Kokkola LCC:llä olin opiskeluaikana työharjoittelussa ja sitä kautta sain täältä myös kesätöitä. Armeijan jälkeen pääsin Kokkola LCC:lle työsuhteeseen.

Niko Haapasalo kertoo, että Kokkola LCC:lle tulee hyvinkin erilaisia kappaleita korjattavaksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työkappaleet vaihtelevat.

– Työ pysyy mielenkiintoisena ja mieli virkeänä, kun kappaleet eivät ole aina samanlaisia.

Laserpinnoituksella korjataan yleensä kappaleen yhtä pintaa, mutta kuitenkin työssä on huomioitava kappaleen kaikki pinnat. Sen vuoksi korjaaminen on haastavampaa kuin raakamateriaalista uuden kappaleen valmistaminen.

– Työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, Haapasalo korostaa.

Kokkola LCC on sopivan kokoinen yritys, jossa työntekijät tuntevat toisensa. Niko Haapasalon mukaan yhteishenki on hieno, joten siltäkin osin töihin on mukava tulla.

– Työtilanne on hyvä ja töitä näyttää riittävän tulevaisuudessakin. En tiedä, onko ihmisillä ihan oikea käsitys nykypäivän metallialan työstä. Ala on kehittynyt huimasti menneiltä vuosikymmeniltä, työolot ovat nykyisin hyvät.

Opiskelupaikan ja oman alan valintaa miettiville Niko Haapasalo antaa yleisohjeen, että jos jokin asia askarruttaa, aina kannattaa kysyä – sekä koulussa että työpaikalla.

Oppisopimus oli onnistunut ratkaisu Henri Haasalalle

Henri Haasala aloitti koneistajaksi opiskelun ammattikoulussa vuonna 2006, ja kolmantena opiskeluvuonna hän siirtyi opiskelemaan oppisopimuksella Kokkola LCC:llä töiden lomassa. Koneistajaksi Henri valmistui v. 2009.

– Oppisopimus oli erinomainen vaihtoehto, sillä Kokkola LCC:llä on sellaisia työtehtäviä, materiaaleja ja menetelmiä, joita ei koulussa opeteta. Ammattikoulusta sain hyvät perusteet. Oppisopimuksen hyvä puoli on sekin, että sen ajalta opiskelija saa palkkaa.

Henri Haasalan työhön sisältyy pääasiassa koneistamista, eli hänet löytää yleensä CNC-sorvin ääreltä.

– Välillä teen koneiden kunnossapitoa ja muita metallipajan yleisiä töitä. Pajan puolella meitä on viisi tai kuusi henkilöä vuorossa kerrallaan. Jokainen työskentelee omalla koneellaan, mutta tarvittaessa autamme toinen toisiamme.

Kokkola LCC:llä työtehtäviä oppii itse tekemällä ja kokeneempien ohjauksessa.

– Ensimmäisen kerran tulimme kaverin kanssa Kokkola LCC:lle kesätöihin ammattikoulun ensimmäisen vuoden jälkeen. Tiesin yrityksen ennestään, sillä täällä työskenteli yksi sukulainen ja muita tuttuja. Toisen vuoden harjoittelujaksot minä ja kaverini teimme Kokkola LCC:llä, ja olimme täällä töissä myös koulun loma-aikoina. Työympäristö ja -kaverit tulivat tutuiksi, ja vähitellen kirkastui, että tänne olisi mukava työllistyä myös opintojen jälkeen.

Henri Haasalalla oli ammatinvalintaa miettiessään neljä vaihtoehtoa: metalli-, auto-, rakennus- tai LVI-ala.

– Valitsin lopulta metallialan. Yhtenä syynä oli se, että muiden alojen töitä voi kotioloissakin tehdä ja harrastaa, mutta metalliteollisuuden koneita harvalla on kotona. Metallialan koulutuksessa pääsin oppimaan asioita, joihin muuten en olisi päässyt tutustumaan.

Henri Haasalaa motivoi työssä sen haasteellisuus.

– Välillä saamme korjattavaksi sellaisia työkappaleita, joiden suhteen muut ovat luovuttaneet. Siitä tulee sellaista näyttämisen halua, että katsokaapa vain, meiltä kyllä onnistuu. Meillä on kokemusta ja monipuolista osaamista. Kun lyömme viisaat päämme yhteen, ratkaisu yleensä löytyy.

Haasala kertoo, että Kokkola LCC on erittäin hyvä työnantaja. Työjärjestelyistä sopiminen onnistuu, kun joustavuutta löytyy puolin ja toisin. Modernissa metallipajassa on valoisaa, ilmanvaihto toimii ja paikat pidetään siistinä. Työturvallisuusasiat ovat kunnossa ja työterveyttä seurataan tarkasti.

– Työ ei ole mielestäni fyysisesti erityisen kuormittavaa. Raskaan fyysisen työn tarve vähenee automaation ansiosta. Ihmisten tekemä työ painottuu operaattorina olemiseen ja ohjelmointiin. Kone tekee, mitä käsketään, mutta jonkunhan se on koneelle kerrottava, mitä sen täytyy tehdä.

Kokkola LCC:n asiakkaina on menestyviä yrityksiä, jotka tarvitsevat yrityksen palveluita myös tulevaisuudessa. Kokkola LCC on vuosi vuodelta mennyt eteenpäin hyvää tahtia, ja Henri Haasalan mukaan töitä riittää tulevinakin vuosina.

– Niin kauan kun maailmassa tuotteita valmistetaan, tarvitaan teknisten osien tekijöitä ja korjaajia.

– Omaa alaa valitessa työllistymisnäkymät ja palkkaus ovat nekin tärkeitä, mutta koulussa ja työssä viihtymisen kannalta olisi hyvä lähteä liikkeelle omista mielenkiinnon kohteista. Jos tykkää tehdä asioita omin käsin ja nähdä työnsä jäljen, niin metalliala on kyllä hyvä valinta, Henri Haasala rohkaisee.

Kokkola LCC Oy
Ahjokuja 8, 67800 Kokkola
[email protected]
+358 46 922 4770

lcc.fi
LinkedIn
YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia