Mari kouluttautui koneistajaksi Premetecille – uusi ammatti motivoi

Mari Astoriano
Mari Astoriano
27.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Premetecillä koneistajana työskentelevä Mari Astoriano valmistui ammattiinsa lokakuussa 2023 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveriasta.

– Olin Premetecillä oppisopimuksella ja valmistuttuani sain paikan täysipäiväisenä työntekijänä, mistä olen kovin kiitollinen.

– Suomalainen aviomieheni työskentelee Premetecillä, ja minäkin pääsin tänne ensin osa-aikaiseksi siivoojaksi. Myöhemmin työskentelin myös kokoonpanijana. Fyysisen työn tekeminen omin käsin oli oikein mukavaa, sillä halusin tehdä muutakin kuin istua kotona TE-toimiston verkkokurssilla opettelemassa suomea.

Filippiineiltä kotoisin oleva Mari kertoo huomanneensa työskentelyn konepajalla sopivan hänelle hyvin.

– Huomasin, että haluan tehdä sitä myös tulevaisuudessa. Työ metalliteollisuudessa oli mahdollisuus, joka tuli eteeni. Siihen halusin tarttua.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä koneistuksesta ennen kuin tulin Premetecille. Täällä pääsin ajamaan CNC- sorvia ja CNC-jyrsintä, mikä olikin hyvin kiinnostavaa. Filippiineillä tein toimistotöitä, joten olen tehnyt melkoisen urakäännöksen.

Marin mukaan oppisopimus on hyvä tapa hankkia ammatillinen koulutus.

– Sen lisäksi, että siinä sitä kautta saa opetella ja työskennellä tutussa paikassa, maksetaan oppisopimusajalta myös palkkaa.

Työvuoron aikana Mari ajaa yleensä CNC-sorvia tai -jyrsintä. Koneet ovat täysin automatisoituja ja tietokoneohjattuja.

– Työ on sopivan vaihtelevaa. Kun yksi sarja on valmis, siirrytään tekemään seuraavaa. Työskentelemme kahdessa vuorossa.

Premetec kehittää työntekijöidensä osaamista esimerkiksi kouluttamalla heitä työstökoneiden ohjelmointiin.

– Haluan kehittyä työssäni yhä paremmaksi, oppia tekemään koneille asetuksia ja operoimaan niitä. Olen erittäin motivoitunut ja omistautunut työskentelemään tässä ammatissa.

– Minulle tästä työstä tekee erityisen merkityksellistä se, että saan tehdä tätä naisena ilman minkäänlaista syrjintää. Sanonnan mukaan ”kaiken, mitä mies voi tehdä, myös nainen voi tehdä – ehkä jopa paremmin”. Olen samaa mieltä.

– Toivottavasti ulkomaalaiset voivat hakeutua töihin suomalaisen metalliteollisuuden pariin nykyistä enemmän. Onhan esimerkiksi Premetec kansainvälinen maailmanmarkkinoilla toimiva yritys. Nykypäivän työelämässä kielitaito on tärkeä, englantia olisi kaikkien hyvä osata edes jonkin verran.

Premeteciä Mari luonnehtii menestyväksi, luotettavaksi ja tarvittaessa myös joustavaksi työnantajaksi.

– Premetec tarjoaa korkealaatuista tuotantoa, jolle on kysyntää nyt ja tulevaisuudessa. Ala kehittyy jatkuvasti. Tulee uudenlaisia, innovatiivisia koneita ja ratkaisuja, jotka tekevät työskentelystä työstä aina vain tehokkaampaa.

– Työympäristö on ensiluokkainen. Tehtaassa on puhdasta ja turvallista. Työturvallisuudesta huolehditaan erityisen tarkasti.

– On ilo saada työskennellä täällä joka päivä. Työkaverit ovat tukeneet ja opastaneet minua upeasti, he ovat todella mukavia.

Oman ammatin valintaa miettiville Mari haluaa korostaa, että motivaatio ja työlle omistautuminen ovat hänen mielestään menestyksen avaimia.

– Töitä täytyy tehdä kovasti.

www.premetec.fi | LinkedIn | Facebook

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia