Pyydä tarjous

TETRA Chemicals on kalsiumkloridin asiantuntija

CC road® on tehokas, turvallinen ja luotettava ratkaisu sekä sorateiden että katujen pölynsidontaan ja liukkaudentorjuntaan.
CC road® on tehokas, turvallinen ja luotettava ratkaisu sekä sorateiden että katujen pölynsidontaan ja liukkaudentorjuntaan.
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

TETRA Chemicals Europe Oy:n kalsiumkloriditehdas Kokkolassa on lajissaan Euroopan suurin. Se on osa Yhdysvaltalaista TETRA Technologies Inc. chemicals-divisioonaa, joka on maailman johtava kalsiumkloridin tuottaja ja toimittaja. Maailmanlaajuisesti konserni työllistää viidellä mantereella noin 2 400 henkilöä, joista Euroopassa noin 70.

– Kalsiumkloridin käyttömahdollisuudet ovat laajat. Kokkolan tehtaan tuotannosta menee tällä hetkellä vientiin yli 60 %. Tuotteitamme on neljää eri laatua: CC road® teiden hoitoon, CC tech® teolliseen käyttöön ja kosteudenpoistoon, CC food® elintarvikkeiden tuotantoon sekä CC farm® maatalouden tarpeisiin, kertoo käyttöpäällikkö Juha Pulkkinen.

Monipuolisia ominaisuuksia erilaisiin tarpeisiin

CC road® on tehokas, turvallinen ja luotettava ratkaisu sekä sorateiden että katujen pölynsidontaan ja liukkaudentorjuntaan.

– Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tienhoito on merkittävin kalsiumkloridin applikaatio. Kalsiumkloridi on hygroskooppinen aine, joka imee ilmasta kosteutta. Ilmastomme takia tuote onkin erinomainen ylläpitämään katujemme kuntoa. Se myös tuottaa lämpöä yhdessä veden kanssa, sanoo Pulkkinen.

Toinen suosittu kalsiumkloridin käyttötapa on ns. kuivapallot, joita sijoitetaan esimerkiksi kellariin, veneeseen, asuntoautoon tai -vaunuun poistamaan kosteutta.

– Merkittäviä kuivapallojen valmistajia on paljon muun muassa Espanjassa ja Ranskassa ja näihin maihin meiltä menee paljon teknistä laatua eli CC techiä®.

CC tech® on suunniteltu vaativiin teollisiin sovelluksiin. Se on korkea- ja tasalaatuinen tuote, jota käytetään laajasti teollisuudessa, esimerkiksi paperin pinnoituksessa, teollisessa vedenpuhdistuksessa sekä öljyteollisuudessa. Sitä käytetään myös jäähallien kylmäaineena.

Kalsiumkloridi on suola, jota tarvitaan myös elintarviketeollisuudessa. Sitä käytetään esimerkiksi juustojen ja oluiden valmistuksessa. TETRA Chemicals Europe Oy:n vahvuutena on CC food®-tuotteen laatu ja puhtaus.

- Kalsiumkloridimme on niin puhdasta, että se kelpaa elintarviketeollisuuden käyttöön. CC foodia® löytyy sekä kirkkaana liuoksena että valkoisina hiutaleina, mikä on elintarviketeollisuuden kannalta oleellista, jatkaa Pulkkinen.

Myös maataloudessa kalsiumkloridin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. CC farm® on hedelmille ja kasviksille erinomainen kalsiumin lähde parantaen niiden pintarakennetta, vastustuskykyä ja säilyvyyttä. CC farmia® voidaan käyttää myös rehun proteiinipitoisuuden parantamiseen, lietelannan typen sitomiseen, lannoitusarvon parantamiseen sekä estämään ammoniakin haihtumista.

Euroopan suurin kalsiumkloriditehdas toimii Kokkolassa.

Perinteitä ja ympäristöystävällistä kiertotaloutta

Kokkolassa on tuotettu kalsiumkloridia 1960-luvulta alkaen. TETRA Chemicals Europe Oy:n valttikortti onkin kotimaisuus ja Pohjoismaisilla markkinoilla ympäristöystävälliset lyhyet kuljetusetäisyydet. Lisäksi yritys korostaa toiminnassaan kiertotaloutta.

– Meidän sivutuotteemme on hiilidioksidi eli CO2-raakakaasu. Emme päästä sitä ilmakehään vaan otamme sen talteen ja myymme eteenpäin Air Liquide Finland Oy:lle ja Oy Woikoski Ab:lle, jotka hyödyntävät sitä omissa tuotteissaan. Myös meidän käyttämämme kalsiumkloridin pääraaka-aine suolahappo on sekin sivutuote. Suolahappo tulee meille naapurista Yaran Kokkolan tehtaalta. Toinen pääraaka-aineemme kalkkikivi tulee Gotlannista, toteaa Pulkkinen.

Kalsiumkloridi on suola, jota käytetään mm. juustojen ja oluiden valmistuksessa.

Tulevaisuuden työpaikkoja

Kokkolan tehtaassa työskentelee pääosa Euroopan henkilöstöstä, joita on tällä hetkellä noin 50. Henkilöstötilanne vaihtelee hieman kausittain. TETRA Chemicals Europe Oy:n pääkonttori sijaitsee Ruotsissa Helsingborgissa.

- TETRA Technologies osti vuonna 2004 silloisen Kemiran kalsiumkloridituotannon, mukaan lukien Kokkolan yksikön. Euroopan mittakaavassa TETRA Chemicals on pieni ja tehokas yhtiö, jonka laatutuotteet ovat hyvin brändättyjä.

– Meidän tulevaisuus näyttää hyvältä. Kalsiumkloridin kysyntä ja myynti on vakaata. Kokkolan tehtaassa kaikki menee mitä tehdään. Lisäksi meillä on erinomainen työviihtyvyys. Se onkin suuri voimavaramme. Työntekijämme ovat moniosaajia, joita on koulutettu moneen eri vakanssiin.

Lähivuosien aikana, vanhempi sukupolvi on vaihtumassa uusiin osaajiin. Tarvitsemme varmasti nuoria, alasta kiinnostuneita. Meillä on ollut harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä, joista muutamat ovat jääneet taloomme alan opintojen jälkeen, toteaa lopuksi Pulkkinen.

Lisätietoa meistä ja toiminnastamme löytyy kotisivuiltamme: www.tetrachemicals.fi

Tetra Chemicals Europe Oy
Kemirantie 1, PL 551, 67701 Kokkola
Puhelin: +358 20 7212 500
[email protected]

Muita uutisia