Turvallisuus ennen kaikkea

Eevi Vallius
Eevi Vallius
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Eevi Vallius työskentelee Phillips-Medisizella EHS-asiantuntijana (EHS = Environment, Health, Safety).

– Lukion jälkeen hakeuduin avoimen amk:n kautta suorittamaan turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomiopintoja Laurea-ammattikorkeakouluun.

– Hain avoimen AMK:n erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi, kun olin suorittanut tarvittavan määrän opintopisteitä. Pääsin tutkinto-opiskelijaksi ja valmistuin keväällä 2023. Olin suorittanut Medisizella korkeakouluharjoittelua, jonka jatkoksi sain työpaikan.

Eevi kiinnostui työturvallisuudesta seuratessaan isänsä työuraa EHS-päällikkönä.

– Kotoa on peräisin tietynlainen safety first -periaate elämään. Lukiossa alkoi muodostua ajatus hakeutua opiskelemaan turvallisuuden ja riskienhallinnan alaa. Laurea-amk on ainoa oppilaitos Suomessa, jossa sitä voi opiskella. Siksi sinne on hankala päästä, hakijoita on paljon ja aloituspaikkoja vähän.

Eevi opiskeli tutkinnon monimuotona, mutta koronasta johtuen opinnot järjestettiin täysin etänä vuoden ajan.

– Ryhmätehtäviä oli paljon, sillä yrityksissä EHS-tehtäviä hoitaa yleensä usean henkilön tiimi tai osasto.

Oikea tilannekuva ja tekemisen kehittäminen

EHS-spesialistin työpäivät eivät toistu samanlaisina.

– Vaikka päivittäin on sähköpostien läpikäyntiä, Excel-tiedostojen pyöritystä ja muuta sellaista, tehtävien rytmityksen saa päättää itse. Olen tykännyt siitä, kun oman työpäivän kulkua voi itse muokata.

– Toinen työssä motivoiva asia on se, kun näkee, että saa vaikuttaa asioihin ja viedä niitä eteenpäin.

Eevi Valliuksen mukaan turvallisuuden ja riskienhallinnan tehtävissä täytyy olla jatkuvaa kehittämisen ja kehittymisen halua.

– Ei ole hyvä sitoutua iäksi niihin vanhoihin kaavoihin, joiden mukaan on toimittu aina ennenkin. Ajan tasalla pysyminen ja asioiden jatkuva parantaminen on kaiken A ja O.

Eevi tuntee valinneensa itselleen oikean alan.

– Tavoitteenani on suorittaa turvallisuusalan ylempi amk-tutkinto. Työelämässä pitää olla pari vuotta, ennen kuin sinne voi hakea.

Kielitaito on eduksi

Medisizella on tarjolla hyvin monenlaisia työtehtäviä monilta ammattialoilta. Työtä on niin ammatillisesti koulutetuille kuin korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisäksi Medisizella on tehtäviä, joihin muualta hankittua pohjakoulutusta ei tarvita, vaan Medisize kouluttaa työhön itse.

– Meillä käy myös paljon opiskelijoita harjoittelujaksoilla, ja tänne tehdään runsaasti opinnäytetöitä.

Medisizella tarvitaan monissa tehtävissä englannin kielen taitoa.

– On hyvä, kun kielitaitoa voi jatkuvasti käyttää. Minulla kielitaito rapistuisi, ellen sitä käyttäisi, Eevi sanoo.

– Itseluottamus ja oman alan sanavarasto ovat kasvaneet huimasti, ja olen oppinut keskustelemaan amerikkalaisten kanssa ihan sujuvasti. Englannin ei tarvitse olla kieliopillisesti täydellistä. Riittää, kun ymmärtää ja tulee ymmärretyksi.

Viestinä oman alan valintaa miettiville Eevi korostaa sitä, että omista kiinnostuksen kohteista kannattaa pitää kiinni, mutta ei ole ollenkaan harvinaista, jos vielä 9. luokan jälkeen se oma kiinnostuksen kohde ei ole hahmottunut.

– Peruskoulun jälkeen lähdin lukioon, koska ammatillisen koulutuksen puolella ei ollut minua kiinnostaneita tutkintoja. Lukio on mielestäni hyvä vaihtoehto, jos tarvitsee miettimisaikaa oman alan valintaan. Lukiosta kyllä selviää, vaikkei olisi huippuoppilas.

Lukion jälkeen avoin ammattikorkeakoulu ja avoin yliopisto tarjoavat oivallisia mahdollisuuksia tutustua kiinnostaviin aloihin.

– Kun kurssille ilmoittautuu mukaan, sen edetessä voi selvitä, onko tämä oikeasti minun juttu, Eevi vinkkaa.

www.phillipsmedisize.fi

Lue laajempi Opintomaailman Medisize-artikkeli tästä:
yritma.fi/uutiset/koulutus-ja-opiskelu/phillips-medisize-huippuluokan-terveysteknologiaa-ita-suomesta

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia