Työ Yaralla on työtä paremman maailman hyväksi

Yara Siilinjärvi on osa kotimaista elintarvikeketjua ja ruokaturvaa. Siilinjärvellä tehdään puhtaita kotimaisia lannoitteita suomalaiseen peltoon ja metsään. 
Yara Siilinjärvi on osa kotimaista elintarvikeketjua ja ruokaturvaa. Siilinjärvellä tehdään puhtaita kotimaisia lannoitteita suomalaiseen peltoon ja metsään. 
10.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

Yara on maailmanlaajuinen lannoitteiden, ympäristönsuojelutuotteiden ja teollisuuskemikaalien tuottaja. Yaran toimintaan vaikuttavat globaalit haasteet, kuten väestönkasvu, ruokaturva, luonnonvarojen niukkuus sekä ilmastonmuutos. Yaran matalan hiilijalanjäljen lannoitteilla ja viljelyratkaisuilla on tärkeä rooli kestävän maatalouden kehittämisessä.

Yara Siilinjärvi esittäytyi EtäTETissä

Talous ja nuoret TAT järjesti marraskuussa maailman suurimman EtäTET-viikon, jossa oli mukana viisi toimialaa ja sekä alojen yrityksiä. EtäTETissä 8.- ja 9-luokkalaiset sekä toisen asteen opiskelijat ympäri Suomen saivat katsauksen tämän päivän uramahdollisuuksiin ja työelämään.

Etäyhteyksien avulla toteutettu TET-jakso tarjosi tulevaisuuden tekijöille hienoja kokemuksia ja auttoi tunnistamaan omia vahvuuksia. EtäTET-viikolla kemianteollisuuden päivä oli keskiviikko 24.11. Kemian alan teemana EtäTETissä oli "Maailmaa muuttava työelämä". Alaa edustivat Kiilto Oy sekä Yara Siilinjärvi.


EtäTETin lähetykseen studiossa valmistautumassa Antti Pasanen (Yara Siilinjärvi), Auli Piiparinen (Kemianteollisuus ry) ja Lilli Puntti (Kiilto Oy).

Tietoa kemianteollisuudesta

– Kaikille ovat tuttuja esimerkiksi kaupan tai terveydenhoidon alat, mutta harva tietää, mitä kaikkea kemianteollisuuden alalla oikeasti tehdään. Korona on aiheuttanut esteitä nuorten tutustumiselle työelämään, ja alaikäisten pääsy työskentelemään Yara Siilinjärven tehtaille on normaalistikin monen mutkan takana. Näistä syistä EtäTET oli meille todella hieno esittäytymismahdollisuus, Yara Siilinjärven Production Competence Specialist Antti Pasanen kertoo.

Antti Pasasen ja HR Manager Pia Nykvist-Lindströmin mukaan oli tärkeää päästä kertomaan nuorille, millaisissa kiertotalouden ratkaisuissa Yara on mukana ja millaisia eväitä maailman pelastamiseen kemianteollisuus tarjoaa esimerkiksi hiilineutraaliuden lisäämisessä ja ilmastonmuutoksen torjumisessa.

– EtäTETissä nuoret pääsivät tutustumaan työelämään kemianteollisuudessa. Samalla me saimme näkyväksi omaa toimintaamme. Näytimme, miten valtavan paljon erilaisia työmahdollisuuksia tällä alalla on, millaisia ammattilaisia meillä työskentelee ja mitä he itse asiassa tekevät.


Pia Nykvist-Lindström

Creating Impact – From Earth To Table

Yara vastaa ruoantuotannon ja ympäristön haasteisiin tutkituilla ja puhtailla tuotteilla, viljelyosaamisella sekä innovatiivisilla ratkaisuilla. Ne turvaavat ruoan ja luonnonvarojen riittävyyttä maailmassa ja auttavat vastaamaan ympäristöön liittyviin haasteisiin. Tavoitteena on kehittää ratkaisuja kestävään ja tehokkaaseen ruoantuotantoon maailman kasvavalle väestölle, huolehtia rajallisista resursseista ja vähentää ympäristöpäästöjä. Yaran ympäristöratkaisut parantavat ilmanlaatua sekä vähentävät teollisuuden ja liikenteen päästöjä. Yaran valmistamia teollisuustuotteita käytetään raaka-aineina useilla eri aloilla.

Puhdas suomalainen ruoka

Yaran Siilinjärven toimipaikka on yksi yhtiön monipuolisimmista yksiköistä. Yara Siilinjärven päätuotteita ovat lannoitteet, fosforihappo ja apatiitti. Tehdasalueella sijaitsee myös Länsi-Euroopan ainoa toiminnassa oleva fosfaattikaivos, josta louhittava puhdas apatiittimalmi turvaa kasveille tärkeää fosforin saantia. Niinpä yhtiön vanha sanonta "Kivestä leipää" pitää Siilinjärvellä enemmän kuin paikkansa. Yaran matalan hiilijalanjäljen lannoitteilla on laatutakuu.

Action Africa

Nälänhätä vaivaa maailman monia alueita. YK:n mukaan pelkästään koronapandemian vuoksi 265 miljoonan ihmisen ruoansaanti on käynyt epävarmaksi. Yaran Action Africa -kampanjaan kuului 40 000 tonnin lannoitelahjoitus Itä-Afrikkaan. Lahjoituksen ansiosta maanviljelijät pystyvät kolminkertaistamaan alueen maissintuotannon.

Action African avulla 250 000 maanviljelijää voi nyt tarjota ruokaa miljoonalle ihmiselle Itä-Afrikassa yhden vuoden ajan, ja miljoonat viljelijät ovat yhteydessä lannoitusneuvontaan Yaran digitaalisen alustan kautta.

Hukkalämpö hyötykäyttöön

Yara Siilinjärven Production Competence Specialist Antti Pasanen muistuttaa, että Yara Siilinjärven rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämistalkoissa on paikallisesti merkittävä.

– Prosesseissamme syntyy hyvin paljon hukkalämpöä, jota emme itse tarvitse. Hukkaan lämpö ei suinkaan mene, sillä se ohjataan Siilinjärven kunnan kaukolämpöverkostoon. Tänä vuonna Siilinjärven kaukolämmöstä melkein 100 % tulee meiltä.

Mitä Yara Siilinjärvellä tehdään?

Siilinjärven toimipaikalla on kaivoksen ja sen rikastamon lisäksi neljä eri tuotantolaitosta: lannoite-, fosforihappo-, typpihappo- ja rikkihappotehdas. Siilinjärven toimipaikan tuotantolaitokset kytkeytyvät toisiinsa raaka-ainevirtojen myötä. Kaivoksen avolouhoksesta saatavasta malmista rikastettu apatiittirikaste käytetään pääasiassa fosforihappotehtaalla fosforihapon valmistukseen. Fosforihapon tuotannossa tarvittava rikkihappo saadaan omalta rikkihappotehtaalta, joka kierrättää raaka-aineenaan Pyhäsalmen kaivoksen sivutuotteena syntyvää pyriittiä ja Fortumin öljynjalostuksen sivutuotteena syntyvää sularikkiä.

Fosforin lisäksi lannoitteiden pääraaka-aineet ovat typpi ja kalium. Lannoitteiden valmistuksessa tarvittava typpihappo valmistetaan omalla typpihappotehtaalla. Kalisuola tuodaan Venäjältä. Siilinjärvellä valmistetut lannoitteet käytetään pääosin kotimaan peltoviljelyssä ja metsien lannoituksessa.

Maasta, merestä ja ilmasta

Maasta saadun fosforin lisäksi lannoiteraaka-aineiden typpi saadaan ilmasta ja kalium muinaisten merien suolasta. Kyse on luonnon peruselementtien yhdistämisestä ja ne muodostavat Yaran mineraalilannoitteen luonnolliset raaka-aineet.


Laborantti Sirpa Salmela työskentelee Yaran Siilinjärven tehtailla.

Yara tarvitsee tulevaisuuden osaajia

Yara on hiilineutraaliuden edelläkävijöitä maailmassa. HR Manager Pia Nykvist-Lindström toteaa, että yhtiö tarvitsemme riveihinsä nuoria osaajia, jotka hallitsevat laajoja kokonaisuuksia ja ymmärtävät ympäristölliset, tekniset ja taloudelliset näkökulmat.

– Luonnontieteiden osaaminen on aina tärkeää. Myös viestinnän, myynnin ja markkinoinnin osaamiselle on tarvetta. Lisäksi nostaisin vielä esiin data-analytiikan osaamisen. Datan analysointi korostuu aina vain voimakkaammin meidänkin toiminnassamme.

– Paikallisesti ajateltuna toivomme, että ammattilaiset asuisivat täällä Pohjois-Savossa, mikä auttaisi pitämään koko seutua elinvoimaisena. Elinvoimainen Siilinjärvi sijaitsee ison ja kasvavan Kuopion kaupungin kupeessa. Maakuntana Pohjois-Savo on vireä ja vetävä, huomauttaa puolestaan Antti Pasanen.

Oppilaitosyhteistyö toimii hyvin

– Yara Siilinjärvi on lisännyt yhteistyötä niiden tahojen kanssa, jotka ovat meille läheisiä, tai joiden toimintaan me vaikutamme, tai jotka vaikuttavat meidän toimintaamme. Esimerkiksi oppilaitosten kanssa toimimme tiiviisti. Lähimpiä kumppaneitamme ovat Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto sekä Helsingin yliopisto, kertovat Nykvist-Lindström ja Pasanen.

– Oppilaitokset tietävät, millaisia osaajia me tarvitsemme, ja me tiedämme, millaisia koulutusratkaisuja oppilaitokset voivat tarjota.

Pia Nykvist-Lindström kertoo, että Yara Siilinjärvellä on ollut perinteisesti hyvää yhteistyötä koulumaailman kanssa tuotannon tehtäviin liittyen, mutta viime vuosina yhteyksiä on vahvistettu mm. laboratorioalan ja logistiikan koulutuksiin.

– Harjoittelujaksoilla ja kesätöissä meillä on paljon eri alojen opiskelijoita. Olemme työllistäneet myös oppisopimusopiskelijoita. Kyseessä on win-win tilanne: opiskelijat pääsevät tutustumaan työelämään ja saavat hyvää kokemusta, ja me pääsemme tutustumaan tulevaisuuden osaajiin.

– Yhtenä tavoitteenamme on naisten osuuden lisääminen kemianteollisuuden ja kaivosteollisuuden töissä. Erilaisia työtehtäviä on tarjolla hyvin paljon.

Monipuolisia mahdollisuuksia

Yaran ammattilaiset ympäri maailmaa muodostavat verkoston, jossa vaihdetaan parhaita käytäntöjä omassa toiminnassa hyödynnettäväksi. Yara tarjoaa mahdollisuuden kehittyä monipuolisissa ja mielenkiintoisissa prosessi- ja kaivosteollisuuden tehtävissä.

Yara työllistää globaalisti noin 17 000 henkilöä yli 60 maassa. Suomessa Yaralla työskentelee yli 900 eri alojen ammattilaista. Suomessa on kolme tehdastoimipaikkaa: Siilinjärvellä, Uudessakaupungissa ja Kokkolassa. Yara Suomen myyntikonttori on Espoossa ja Vihdissä sijaitsee viljelyratkaisuihin keskittynyt Kotkaniemen tutkimusasema.

Siilinjärven toimipaikalla työskentelee noin 400 yaralaista sekä lomakauden aikana n. 50 kesätyöntekijää. Urakoitsijat mukaan lukien toimipaikalla työskentelee päivittäin yli 700 henkilöä.

Yaran Siilinjärven toimipaikka on koko viisikymmenvuotisen toimintansa ajan ollut merkittävä työllistäjä ja haluttu työnantaja. Toimipaikalla erilaisten ammattien kirjo on moninainen.

– Kun koronan vuoksi opiskelijoiden harjoittelumahdollisuudet vähenivät ja nuorten tutustumiskäyntejä peruttiin, keksimme kertoa lyhyillä videoilla, mitä meillä täällä porttien sisällä tapahtuu. Kannattaa käydä katsomassa Yara Suomen YouTube-kanavalta, Pia Nykvist-Lindström vinkkaa.


Yaran ammattilaiset ympäri maailmaa muodostavat verkoston, jossa vaihdetaan parhaita käytäntöjä omassa toiminnassa hyödynnettäväksi.
Yara tarjoaa mahdollisuuden kehittyä monipuolisissa ja mielenkiintoisissa prosessi- ja kaivosteollisuuden tehtävissä.

Uteliaat ja rohkeat

Pia Nykvist-Lindström suosittelee tutustumaan sellaisiin toimialoihin, jotka eivät ole ennestään tuttuja.

– Suoritetun tutkinnon ei välttämättä tarvitse tiukasti liittyä niihin tehtäviin, joiden parista töitä hakee. Olipa koulutustausta millainen tahansa, eteen saattaa elämässä tulla yllättäviäkin polkuja. Ennakkoluuloton asenne ja motivaatio kantavat eteenpäin.

Antti Pasanen muistuttaa, että yksi Yaran arvoista on uteliaisuus.

– On hyvä, jos nuori ihminen on utelias opiskeluun, elämään ja vähän kaikkeen. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet vaihtaa työtehtäviä Yaran sisällä ja edetä työuralla, oikeastaan kannustamme henkilöstöämme sellaiseen. Sehän on hienoa, jos ihminen haluaa kehittää osaamistaan.

Vastuullisuus saa kiitosta

Nykvist-Lindström ja Pasanen kertovat, että Yara on vastuullinen työnantaja.

– Työturvallisuus on ykkösasia, siihen panostetaan todella paljon. Yara on myös työelämän tasapainon ja työhyvinvoinnin edelläkävijä. Meillä esimerkiksi tuli äskettäin voimaan kuukauden isyysvapaa ja peräti kuuden kuukauden palkallinen äitiysvapaa. Meillä pääsee käsiksi vastuullisiin ja vaativiin työtehtäviin, mahdollisuuksien kirjo on hyvin laaja.

– Lannoitteet mahdollistavat tehokkaan ruoantuotannon ja siten pelastavat ihmishenkiä. Työ on myös kansantaloudellisesti tärkeää, sillä valtaosa koko Yara Suomen tuotteista menee vientiin. Kemianteollisuus on vakaa toimiala, ja alan yritykset ovat kauan toimineita, luotettavia työnantajia, Pia Nykvist-Lindström korostaa.

– Pyrimme siihen, että uusi työntekijä otetaan osaksi työyhteisöä ja hänelle annetaan kunnollinen perehdytys työtehtäviin. Meille on helppoa tulla töihin ja meillä on mukavaa olla töissä. Olemme kysyneet kesätyöntekijöiltä palautetta siitä, miten Yara on onnistunut työnantajana. Palaute on ollut järkyttävän hyvää, ihan kuplille ovat nuoret meitä kehuneet, hämmästelee Antti Pasanen.

yara.fi

Facebook YaraSiilinjärvi 

Facebook YaraSuomi

Instagram YaraSuomi

youtube.com/user/YaraSuomi soittolistat Yara Siilinjärvi ja Uratarinat


EtäTET -päivänä saattoi toimipaikan nähdä uudessa valossa. Innovoimme kipsinläjitysalueen valomaisemointia osana Kotikulmat valoissa -tapahtumaa. Luovuutta vastuullisen ympäristön hallinnan ohella.

Yara Siilinjärvi lukuina  

  • Apatiitti 1 000 000 t  
  • Rikkihappo 800 000 t  
  • Fosforihappo 300 000 t  
  • Typpihappo 150 000 t  
  • Lannoitteet 500 000 t  
  • Työllisyys: n. 700 henkilöä päivittäiset urakoitsijat mukaan lukien 
  • Investoinnit Siilinjärvellä 2008–2021 n. 850 milj. €.  
  • Maanomistus: Yara omistaa Siilinjärvellä maata n. 3 800 ha, eli n. 7 % Siilinjärven pinta-alasta.  
  • Toimitukset: Lannoitteiden lisäksi Yara toimittaa lähes 100 % Siilinjärven taajaman kaukolämmöstä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä