YSAOn infra-alan koulutus vastaa alan tarpeisiin

Facebook
08.06.2023 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen, Koulutus ja opiskelu

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO kouluttaa Liperin Ylämyllyllä infra-alan ammattilaisia. YSAO on järjestänyt koulutuksia Pohjois-Karjalassa jo vuodesta 1999. Infra-alan koulutusta YSAOlla on myös Iisalmessa ja Siilinjärvellä.

YSAO tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet etäopiskeluun verkon kautta. Opiskelijoita on kautta maan.

– Itslearning-oppimisympäristön kalenterista opiskelija pääsee osallistumaan opettajan vetämään live-koulutukseen mobiililaitteensa välityksellä. Luokkatilassa meillä on uusi iso 86"-näyttö ja Teams Rooms -laite, jonka kautta opiskelija näkee opettajan luokkatyöskentelyn, kuvailee opettaja Peter Torn.

– Annetut tehtävät palautetaan oppimisympäristöön, jossa on myös tallenteita opetustilanteista katsottavaksi milloin ja missä tahansa. Etänä pystyy suorittamaan myös turvallisuuskorttikoulutuksia. Kaikki tarvittavat kortit sisältyvät meillä koulutuksiin. Opiskelijamme saavat myös käyttöoikeuden InfraRYL-verkkopalveluun, joka sisältää infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset, Torn kertoo.

86-tuumaisen näytön äärellä opettaja Peter Torn ja YSAOn Liperin toimipisteen vuokranantaja kuljetusyrittäjä Jouko Mutanen, joka on aktiivisesti mukana koulutusedellytysten kehittämisessä. "Esimerkiksi uuden, huippunopean valokuituyhteyden saimme Joukon myötävaikutuksella rakennettua tänne", kertoo Torn.

Yksi harvoista verkostorakentamisen kouluttajista Suomessa

YSAOn Liperin yksikkö on määrätietoisesti kehittänyt infra-alan koulutusta ja siten profiloitunut verkostorakentajien aikuiskouluttajaksi ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla.

Maarakennusalan ammattitutkinto (oppisopimus) verkostorakentamisen osaamisalalla on suunnattu infra-alan ja kunnallisteknisten töiden ammattilaisille. Tutkinnon suorittanut hallitsee työhönsä liittyvät piirustukset ja mittaukset sekä osaa tehdä kaivu-, täyttö-, tasaus- ja tiivistystyöt sekä erilaiset kaivanto- ja putkiasennustyöt.

YSAO on yksi harvoista verkostorakentamisen koulutuksen tarjoajista koko maassa. Koulutuskonseptilla on vahva pohja. Koulutus sisältää mm. putkihitsaajan ammattipätevyyden.

– OPH:n ohjaama työelämätoimikunta on ilmoittanut YSAO:n olevan päätuottaja verkostorakentamisen osaamisalan ammattitutkintoihin, kertoo infra-alan opettaja Kari Pitkänen, joka on kehittänyt alan opetusta ja näyttötutkintoja 12 vuotta Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Kainuussa ja myös Helsingissä.

Digiosaamista tarvitaan maarakennuksessa

Maarakennusalan ammattitutkinto oppisopimuksella on mahdollista suorittaa YSAOn Liperin yksikössä myös muilla osaamisaloilla kuin verkostorakentamisessa, esim. maarakennuskoneiden käytössä.

– Konepuolella digitaalisten ratkaisujen käyttötaito on hyvin tärkeää. 3D-koneohjaus on tätä päivää kaikissa työkoneissa. Tivoli ei pyöri, jos ei ole ammattitaitoista kaivinkonekuskia, joka hallitsee koneen käsittelyn, digitaaliset järjestelmät ja mittaamisen, opettaja Jarmo Vänttinen toteaa.

– Olemme hankkineet 3D-GPS-mittasauvan, ja meillä on mahdollisuus kenttäolosuhteissa harjoitella kadunrakentamiseen liittyvää mittausta.

Jarmo Vänttisen mukaan verkostorakentamisen korjausvelka on tällä hetkellä yli 3 miljardia euroa. Laadukkaaseen ja tehokkaaseen rakentamiseen tarvitaan ammattilaisia.

– Kunnat ja kaupungit vaativat, että ammattitutkinto on suoritettuna niillä, jotka työtä tulevat tekemään, olipa kyse sitten koneenkuljettajista tai verkostorakentamisen työntekijöistä. Antamamme koulutus vastaa oivallisesti juuri tähän tarpeeseen.

YSAOn opettajat Kari Pitkänen ja Jarmo Vänttinen.

Oppisopimus on toimiva ratkaisu

Ammattitutkinnot suoritetaan oppisopimuksella tai yrittäjän oppisopimuksella. Yrittäjän oppisopimukseen tarvitaan toinen, kokenut yrittäjä mentoriksi ohjaamaan oppisopimuksella opiskelevaa yrittäjää. Mentori saa työstään korvausta.

– Oppisopimus on erinomainen tapa lisätä ja kehittää infra-alan ammatillista osaamista, kustannustehokkuutta, laadun tuntemista, mittausteknologiaa ja niin edelleen. Lisänä voi olla myös koneenkuljettajan C- tai CE-ajokorttikorotus ammattipätevyyskoulutuksena, Peter Torn kertoo.

Luontevana jatkumona ammattitutkinnolle YSAO tarjoaa maanrakennusalan erikoisammattitutkintokoulutuksen (oppisopimus).

Lisäksi on infra-alan työnjohtajakoulutus, joka vahvistaa yrittäjyyttä ja työnjohdollista osaamista kadunrakennusurakointiin. Seuraava työnjohtajakoulutus alkaa 11.12.2023. Sisällöltään Suomessa ainutlaatuisen ammatillisen koulutuksen hinta on varsin edullinen, 250 € per henkilö.

Rekry- ja TäsmäKoulutuksissa yrityksen kustannusosuus on pieni

YSAO on hyväksytty ELY-keskuksen dynaamiseen kouluttajarekisteriin, joten oppilaitos toteuttaa myös ns. yhteishankintakoulutuksia (RekryKoulutus, TäsmäKoulutus), joissa ELY-keskus maksaa huomattavan osuuden koulutuksen kustannuksista (koulutusmallista riippuen 50–70 %).

– Tällä hetkellä ELYn rekisteröimiä infra-alan koulutuksia ovat meillä työnjohtajakoulutus RekryKoulutuksena, eli uusien työntekijöiden kouluttamisena yritykseen, ja TäsmäKoulutuksena, eli nykyisten työntekijöiden osaamisen kehittämisenä. Lisäksi meillä on verkostorakentamisen ns. moniosaaja-lisäkoulutus TäsmäKoulutuksena, Peter Torn mainitsee.

Yhdessä yritysten kanssa

YSAOn Liperin yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Yksikön opiskelijoita on hyvin monissa yrityksissä Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Mukana koulutuksissa on kaiken kaikkiaan n. 300 yritystä. Koulutus on työelämälähtöistä, esimerkiksi työnjohtajien koulutuksessa oppimateriaalit perustuvat todellisiin urakoihin.

– Käytännönläheiset aineistot ovat hyvän yritysyhteistyön hedelmiä. Opettajat jalkautuvat ketterästi kentälle opettamaan kädestä pitäen, Peter Torn kertoo.

– Haluamme opettaa asioita, jotka ovat tätä päivää ja tulevaisuutta. Olemme asiantuntijaorganisaatio, joka kouluttaa kustannustehokkaasti. Olemme saavuttaneet yritysten luottamuksen omalla osaamisellamme. Tavoitteena on tuottaa yrityksille lisäarvoa koulutuksen kautta, Torn korostaa.

Buustia sekä yritykselle että työntekijälle

YSAO on saanut yrityksiltä erinomaista palautetta. Jarmo Jarmo Vänttisen kertoo, kuinka esimerkiksi erään keskisuomalaisen maarakennusfirman yrittäjä kertoi huomanneensa, että YSAOn kouluttamat henkilöt saivat selkeän nosteen ja itseluottamuksen, mikä vaikuttaa positiivisesti yrityksen toimintaan.

– Käymme yrityksen kanssa yhdessä läpi, millaisia osaamisen kehittämisen tarpeita yrityksessä on. Jos yrityksellä on tiedossa ns. ”hyvä tyyppi”, motivoitunut henkilö, voimme lähteä kouluttamaan häntä oppisopimuksella.

– Samalla koulutusvaihe toimii työntekijän sitouttamisena yritykseen, ja luo vahvaa siltaa työnantajan ja työntekijän välille. Maarakennusalan palkkausjärjestelmä on sellainen, että mikäli työntekijällä on motivaatiota ja osaamista, niin palkkakin on kyllä kohdallaan, Jarmo Vänttinen jatkaa.

Infrarakentamisen sisältöosaamisen ohella YSAO pystyy tarjoamaan näkemyksiä koko yrityksen toiminnan kehittämiseen esimerkiksi työnjohdon, kustannustehokkuuden ja prosessien sujuvuuden osalta.

– Laadukkaassa kokonaisurakoinnissa yritys osaa laskea urakan kustannukset oikein ja toteuttaa sen laadukkaasti. Työnjohto on osaavaa ja työntekijät ammattitaitoisia ja sitoutuneita. Digitalisaatiota osataan hyödyntää urakan kaikissa vaiheissa ja kaikilla tasoilla. Sertifikaatit ja referenssit ovat kunnossa, ja aikataulut pitävät. Näillä eväillä homma toimii ja osapuolet ovat tyytyväisiä, Torn ja Vänttinen kiteyttävät.

Palkkatukea oppisopimusopiskelijalle

Peter Torn muistuttaa, että palkkatuki on yrityksille hyvä mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää.

– Jos oppisopimusopiskelijasta tulee uusi työntekijä yritykseen, ja jos hän on ennen opiskelujen aloittamista ollut työtön työnhakija, niin TE-toimistosta on mahdollista hakea palkkatukea koko opiskelun ajaksi. Palkkatuen määrä on tällä hetkellä 40 % palkkamenoista.

Ketterä kouluttaja

YSAO on joustava koulutuksen toteuttaja. Peter Torn antaa kuvaavan esimerkin:

– Eräs yrittäjä soitti ja kertoi, että rataturvakoulutukselle on ilmennyt tarvetta, kun ratarakentamisen työmaita on tulossa. Kilpailutimme ripeästi koulutuksen opettajan, ja koulutus saatiin järjestymään tänne meidän luokkaamme. Koulutukseen osallistui 34 yritystä.

– Pystymme tarvittaessa kouluttamaan vaikka lauantaisin, jolloin koulutus ei sotke yrityksen arkityötä. Pyrimme luomaan puitteet, joissa yrityksen on mahdollisimman helppoa vastaanottaa koulutusta, tiivistää Jarmo Vänttinen.

– Opettajamme ovat yrityshenkisiä ja yrityselämää ymmärtäviä. Yksikkömme toimii varsin itsenäisesti, ja olemme saavuttaneet hyviä tuloksia. Jos infra-alan yritys tarvitsee koulutuspalveluita, niin meihin voi ottaa rohkeasti yhteyttä. Tulemme mielellämme paikan päälle tutustumaan yritykseen ja keskustelemaan ratkaisuista, Torn ja Vänttinen sanovat.

ysao.fi/meista/liperi/

Opettaja Peter Torn, 0400 792 825
Opettaja Kari Pitkänen, 0400 799 839
Tuntiopettaja Jarmo Vänttinen, 040 593 1290

Sähköpostit: [email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä