"Nyt on rakennusinvestointien aika", kannustaa Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö

Kimmo Anttonen. Kuva: Salla Seeslahti
Kimmo Anttonen. Kuva: Salla Seeslahti
15.02.2024 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

– Viestini yrityskentälle on, että rakentamisen investointeja miettivien kannattaa nyt ryhtyä tuumasta toimeen. Aikoihin ei ole ollut näin otollinen ajankohta investoinneille, eikä tämän jälkeen varmaankaan ihan pian tule, korostaa Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

– Huippusuhdanteessa voi olla vaikeampi saada tarjouksia. Nykyisessä kovassa kilpailutilanteessa rakentajilla on halua löytää innovatiivisia ratkaisuja ja olla erityisen kustannustehokkaita.

Investoijien tulee saada euroilleen mahdollisimman hyvää vastinetta ja kannattavuutta. Anttonen muistuttaa, että rakentamisen paras kustannusosaaminen on rakennusliikkeissä.

– Euroja ei saa haaskata. Kustannusrakenne on muuttunut ja muuttuu edelleen, mutta rakennusliikkeillä on kykyä mukauttaa omaa toimintaansa toteuttaakseen uudenlaisia ja haastavia kokonaisuuksia.

Rakennusyrityksiin on kertynyt vilkkaina vuosina kosolti osaamista, jota nyt kannattaa hyödyntää.

– Mitä aikaisemmin rakentaja pääsee mukaan prosessiin, sitä parempi on lopputuloksen laatu. Tarkoitushan on yhteistuumin tehdä laadukasta rakennettua ympäristöä meille kaikille.

Markkinavuoropuhelulla yhteistyöhön

Kilpailun vastapainona toisessa vaakakupissa on yhteistyö. Hyviä tuloksia on helpompi saavuttaa yhdessä, kun suurin piirtein tiedetään, mitä kukin osaa ja toisaalta tarvitsee.

Kimmo Anttonen huomauttaa, että laki julkisista hankinnoista mahdollistaa markkinavuoropuhelun yritysten ja hankintayksiköiden kesken.

– Markkinavuoropuhelu on yhteistyötä, joka kuitenkin turvaa kilpailun ja kustannustehokkuuden.

– Huippukiireisinä aikoina ei jäänyt resursseja yhteistyölle ja toiminnan kehittämiseen. Nyt on yhdessä kehittämisen aika. Maailma muuttuu jatkuvasti, muutospaineita on sekä investoijilla että rakennusyrityksillä. Yhdessä niistä selvitään.

– Tämän ajan viesti on se, että liikkukaamme toisiamme kohti. Siinä piilee myös ratkaisu talousvaikeuksiin, Anttonen näkee.

– Valitettavasti vielä on olemassa tietynlaista luottamuksen haastetta, joka luo turhaa vastakkainasettelua. Toivoisin, että täällä Itä-Suomessa voisimme kuunnella toisiamme ja luottaa toisiimme yritysten, toimialojen, kuntien ja maakuntien kesken.

Noususuhdanteen lähtölaskenta

Kimmo Anttosen mukaan odote on sellainen, että suhdanne kääntyy noin vuoden kuluttua siitä, kun Euroopan Keskuspankki laskee korkoja ensimmäistä kertaa.

– Sen verran menee aikaa, ennen kuin rakennusalan toimeliaisuus saadaan taas liikkeelle.

– Nykyinen korkotaso pitää investointeja odotuskannalla. Vaikka inflaatio jo laskee, niin keskuspankit Yhdysvalloissa ja Euroopassa kilvan toppuuttelevat koronlaskuja. Inflaation peikko on melkoinen.

– Rakentamisen suhdanteen odotetaan kääntyvän mahdollisesti kesällä 2025, joten sillä perusteella tässä on reilu vuosi aikaa investoineille.

Rakennusala valokeilaan

Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen näkisi mielellään oman alansa avautuvan voimakkaammin ulospäin ja tekevän itsensä kunnolla näkyväksi.

– Meidän pitäisi kertoa projekteistamme enemmän ja avoimemmin.

– Asuntorakentamisen kriisi leimaa koko toimialaa, vaikka tälläkin hetkellä mm. Pohjois-Savossa on käynnissä paljon hyviä hankkeita. Hiljaisuuden sijaan olisi paikallaan viestittää ilolla jokaisesta tekeillä olevasta projektista. Se loisi uskoa investointeihin ja niiden osaavaan toteuttamiseen. Talouden rattaat pyörivät koko ajan.

Anttonen mainitsee hyvänä esimerkkinä sujuvasti aikataulussaan etenevän Siilinjärven kahden elinkaarikoulun rakennushankkeen, josta on tulossa tiedotustilaisuus helmikuun lopulla.

– Avoimuus parantaisi myös alan imagoa ja vetovoimaa. Kun avoimesti sanomme, että rakennustyömaamme ovat siistejä, turvallisia ja laadukkaita, niin samalla se luo paineen toimia sanotulla tavalla. Piilossa rakentaminen sen sijaan mahdollistaa "eihän tämä nyt ole niin justiinsa" -mentaliteetin.

rt.fi | Instagram | LinkedIn | Facebook | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä