Älykäs työvuorosuunnittelu tuo helpotusta hoitajapulaan – ja hoitajien elämään

Facebook
08.12.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Yhä paheneva puute osaavista ammattilaisista on ajanut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä umpikujaan. Hoitajapulan takia toimintoja on sopeutettu ja asiakaspaikkoja vähennetty. Yhtenä keinona tilanteen helpottamiseen on työvuorosuunnittelun tehostaminen. Suomalaisten hoitoalalla työskennelleiden ammattilaisten kehittämä ohjelmisto suunnittelee keskikokoisen osaston työvuorot minuuteissa. Uusinta tekniikkaa hyödyntävästä ohjelmistosta on hyötyä myös työntekijöille, sillä sen avulla pystytään aiempaa paremmin ottamaan huomioon jokaisen yksilölliset toiveet.

Lisää aikaa käytännön hoitotyöhön

SuomalainenPlain Complex Oy on tuonut markkinoille syväoppivaa tekoälyä hyödyntävän Vuorox-työvuorosuunnitteluohjelmiston. Se voi omalta osaltaan auttaa myös hoitajapulan ratkaisussa.

Työvuorosuunnittelu on työläs ja aikaa vievä, jatkuvasti toistuva työtehtävä kolmivuorotyön hallinnassa.

- Kolmen viikon työvuorojakson suunnittelu vie yhden henkilön työaikaa yhdestä päivästä jopa seitsemään työpäivään. Näiden työtuntien vapauttaminen hoitotyöhön on mahdollista Vuorox-työvuorosuunnittelijan avulla, kertoo Plain Complex Oy:n toimitusjohtaja Sasu Liuhanen.

Hän huomauttaa, että työvuorosuunnittelu on terveydenhuollossa lähes aina koulutetun ja kokeneen henkilöstön vastuulla. Aika, joka suunnitteluun päivittäin käytetään, on pois muusta hoitotyöstä ja johtamisesta.

- Työvuorojen suunnitteluprosessi voidaan ohjelmiston avulla kutistaa vain muutamaan minuuttiin. Silloin työntekijöiden aikaa jää kaikkein tärkeimpiin asioihin. Lisäksi tekoäly huomioi työntekijöiden toiveet perinteistä suunnittelua paremmin. Mallissa voittavat niin organisaatio kuin työntekijät, Liuhanen jatkaa.

Yksilöllinen ja tasapuolinen työvuorosuunnittelija

Aikaisemmat työvuorosuunnitteluohjelmistot ovat perustuneet matematiikkaan ja ohjelmointiin. Hoitohenkilökunnalla voi olla huonoja kokemuksia vanhemmista ohjelmistoista.

- Vuorox toimii ihan uudella periaatteella. Sen käyttämä syväoppiva tekoäly pystyy ottamaan huomioon hoitajien yksilölliset toiveet niin pitkällä aikavälillä kuin yhden työvuorolistan suhteen, vakuuttaa Tuomo Peltola, joka on toinen Plain Complexin perustajista.

Molemmilla yrityksen perustajista on kokemusta terveydenhuoltoalalta. Toimitusjohtaja Sasu Liuhanen on koulutukseltaan anestesialääkäri ja tietojenkäsittelytieteilijä. Peltola on suorittanut sekä sairaanhoitajan että MBA-tutkinnon. Järjestelmää on alusta asti kehitetty tiiviissä yhteistyössä tulevien käyttäjien kanssa.

Vuorox-ohjelmistoa on testattu laajasti ja sen avulla on tähän mennessä suunniteltu jo tuhansia työvuoroja. Palaute käyttäjiltä on ollut positiivista. Ohjelmisto kykenee luomaan työvuorosuunnitelmia, joissa kolmivuorotyö on mahdollista yhdistää henkilökohtaisen elämän kanssa oleellisesti aiempaa paremmin. Niin työntekijät kuin kokeneet listasuunnittelijat ovat kiitelleet työvuorolistojen laatua ja olleet samalla aidosti hämmästyneitä siitä nopeudesta, johon edistyksellinen järjestelmä kykenee.

Autonomista työvuorosuunnittelua automaattisesti

Monissa sosiaali- ja terveydenhoitoalan yksiköissä työvuoroja suunnitellaan autonomisesti eli työntekijät valitsevat avoimista työvuoroista itselleen sopivimmat ja sovittelevat niitä yhteen toisten toiveiden kanssa. Työntekijöillä on tunne siitä, että he pääsevät vaikuttamaan työvuoroihinsa. Usein kuitenkin päädytään ratkaisuun, jossa kaikkien toiveita ei pystytä ottamaan huomioon tasapuolisesti ja joustoja joudutaan tekemään paljon. Autonominen työvuorosuunnittelu vaatii aikaa sekä työntekijältä että lopulliselta listojen hyväksyjältä. Vuorox yhdistää autonomisen suunnittelun hyvät puolet nykyaikaiseen tekniikkaan.

- Vuoroxin avulla työntekijöiden työvuorotoiveet ja henkilökohtaiset mieltymykset pystytään toteuttamaan usein jopa 100-prosenttisesti. Meidän tavoitteenamme on antaa työntekijöille sellaisia työvuoroja, joita he ansaitsevat, Tuomo Peltola sanoo.

plaincomplex.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä