Pyydä tarjous

Fagerhult valaisee kestävällä tavalla

Sairaala Nova. Kuva: Studio Juha Sarkkinen
Sairaala Nova. Kuva: Studio Juha Sarkkinen
27.01.2023 | Sosiaali- ja kuntatalous

Fagerhult kehittää, valmistaa ja markkinoi valaistusratkaisuja ammatillisiin ja julkisiin sisä- ja ulkotiloihin. Fagerhult tarjoaa kattavan valaistusvalikoiman myös sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon tiloihin.

– Esimerkiksi Jyväskylään valmistuneessa Sairaala Novassa olimme päävalaistustoimittaja, kertoo myyntijohtaja Ville Räsänen.

Mukautuva LED-teknologia

LED-valaisimilla voidaan toteuttaa sairaalatilojen käyttötarkoitusta vastaavia valaistuksia. Oikealla valaistuksella helpotetaan hoitohenkilökunnan työtä ja luodaan rauhallinen, viihtyisä tila.

Teholtaan, valovirraltaan ja värilämpötilaltaan erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Usein käytetään moduulikattoon upotettavia valaisimia, mutta valaisimet voivat olla myös muodoltaan vaihtelevia ja näyttävän näköisiä esimerkiksi aulatiloissa.

– Osastojen yleisistä tiloista ja potilashuoneista voidaan valaistuksen keinoin tehdä kodinomaisia. Toisaalta esimerkiksi psykiatrisilla osastoilla valaisinten on oltava iskunkestäviä mutta samalla turvallisia, Räsänen mainitsee.

– Leikkaussaleissa valaisimilta vaaditaan korkeaa IP-luokitusta pölyn ja kosteuden sietoon sekä pintojen hyvää puhdistettavuutta. Uutta on RGBW-valaistus, joka helpottaa tähystysleikkausta monitorin välityksellä tekevän kirurgin työtä, kun kontrasti monitorin ja tilan valaistuksen välillä on optimaalinen. Valkoinen valo voidaan kohdistaa vain leikkauspöydälle, jolloin muutokset potilaan kehossa ja ihossa on helpompi havaita.

Leikkaussali, Uppsalan yliopistollinen sairaala (Akademiska sjukhuset).

Selvää säästöä

Oleellinen ominaisuus modernissa LED-valaistuksessa on energiansäästö.

– Keskiverto LED-paneeli on teholtaan 30 W, kun taas vanha loistelamppu saattoi viedä 70 W. Siirtymällä nykyajan teknologiaan energiankulutus puolittuu ja valaisinten elinikä moninkertaistuu. Jos lisäksi hyödynnetään valaistuksen älykästä ohjattavuutta esimerkiksi liikkeen ja päivänvalon tunnistimilla, on säästö vielä suurempi, Ville Räsänen korostaa.

– Fagerhultin valttina on tuotteiden pitkä elinkaari. Puhumme sadantuhannen tunnin tuotteista, mikä 4 000 tunnin vuosikäytöllä tarkoittaa 25 vuoden elinikää. Lisäksi toimittamamme valaisimet ovat käytännössä huoltovapaita. Fagerhult-tuotemerkin valaisimilla on viiden vuoden takuu.

Loisteputket poistuvat tänä vuonna

Elohopeaa sisältävät loisteputkilamput poistuvat vuoden 2023 aikana markkinoilta EU-säädösten mukaisesti. Muutos on merkittävä ja aiheuttaa päänvaivaa sote-sektorillakin.

– Korvaavia vaihtoehtoja ovat valaisinten uusinta LED-teknologiaan, jos entiset ovat jo elinkaarensa päässä, tai Fagerhultin Re:Furbish-kiertotalouskonsepti, jossa entisiin runkoihin asennetaan moderni tekniikka, Ville Räsänen toteaa.

Suuntana kestävä kehitys

Ville Räsänen on tyytyväinen siihen, että kestävän kehityksen periaate on alkanut aidosti toteutua rakentamishankkeissa.

– Sitä jopa edellytetään rahoittajien puolelta. Kestävä kehitys kulkee Fagerhultin strategian kärjessä. Hyvä esimerkki on Discovery-valaisimen uusi versio, jossa fossiilisesta öljystä valmistettu muovi on korvattu mäntypohjaisella muovilla. ISCC-sertifioidulla muovilla on 40 % pienempi ilmastovaikutus verrattuna fossiiliseen muoviin.

Ruotsissa vuonna 1945 perustettu yhtiö on aina halunnut kulkea alansa tiennäyttäjänä. Nykyään Fagerhult Group on Euroopan johtavia valaistustoimittajia, jolla on 4 100 työntekijää 28 maassa.

Fagerhultin tuotekehitys pyrkii pienentämään hiilijalanjälkeä tehostamalla valaisimien energiankäyttöä valaistuksenohjauksella ja maksimaalisella hyötysuhteella sekä kehittämällä innovatiivisia, vähähiilisiä materiaaleja, kuten sellukartonki tai puumateriaali.

Aulatila, Uppsalan yliopistollinen sairaala (Akademiska sjukhuset).

Fiksua valaistusta

Myös valaistuksenohjaus on yksi Fagerhultin painopisteistä. Fagerhult kehittää ja tarjoaa ratkaisuja, joilla voidaan kohdentaa valaistusta järkevästi niihin paikkoihin, joissa sitä tarvitaan ja niihin hetkiin, jolloin sitä tarvitaan.

– Langaton ohjaus on yleistynyt kaikenlaisissa kohteissa. Olemme toteuttaneet maailmalla kokonaisia toimisto- ja sairaalarakennuksia, joissa valaistus on ohjattu langattomasti Organic Response järjestelmällä, Räsänen kertoo.

Alansa edelläkävijä on turvallinen kumppani

Fagerhultin kaltainen iso, vakiintunut ja osaava toimija on tilaajan kannalta turvallinen valinta valaisintoimittajaksi. Rakennushankkeessa suurin hyöty Fagerhultin tietotaidosta saadaan tilaajan käyttöön, jos Fagerhult voi tulla mukaan jo suunnitteluvaiheessa.

– Sairaalan uudisrakentamishanke on pitkä prosessi, jossa tarvitaan täsmäyhteistyötä kaikilta osapuolilta kaikissa vaiheissa. Toimimme pitkäjänteisesti, luotettavasti ja avoimesti. On tärkeää, että keskustelu meidän, suunnittelijoiden, rakennuttajan ja urakoitsijoiden kesken on jatkuvaa ja mutkatonta.

www.fagerhult.com
LinkedIn
Instagram
YouTube
Vimeo