Pyydä tarjous

Geberitin uusi jakorasia valmistaa kylpyhuoneen sähköiseen tulevaisuuteen

WC-istuimien sähkö- ja tietoliikenneliitännät mahdollistavat erilaiset lisätoiminnot, kuten veden pitkäaikaisen seisomisen estävän hygieniahuuhteluteknologian.
WC-istuimien sähkö- ja tietoliikenneliitännät mahdollistavat erilaiset lisätoiminnot, kuten veden pitkäaikaisen seisomisen estävän hygieniahuuhteluteknologian.
27.01.2023 | Sosiaali- ja kuntatalous, Rakentaminen

Monet wc-istuimen hygieniaa ja käyttömukavuutta lisäävät ominaisuudet, kuten raikastava hajunpoisto, pesutoiminnot, valaistus ja kosketusvapaa huuhtelupainike, tarvitsevat toimiakseen sähköä. Kylpyhuoneiden sähköiseen tulevaisuuteen kannattaakin varautua jo tänään.

– Vaikka innovaatiot eivät olisi vielä käytössä tai eivät tuntuisi vielä ajankohtaisilta, muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Jos haluaa pitkäikäisen kylpyhuoneen, verkkovirtaliitäntä kannattaa sijoittaa lähelle wc-istuinta jo kylpyhuonetta uusittaessa tai rakennettaessa. Siten sähkökäyttöisiä toimintoja voidaan helposti lisätä myöhemmin, kertoo Geberitin tuotepäällikkö Marko Polvi.

Polvi muistuttaa, että pitkäikäinen kylpyhuone on vastuullinen ja taloudellinen valinta.

– Kylpyhuoneiden jatkuva remontointi ei ole halpaa eikä ympäristöystävällistä. Siksi kannattaa ottaa huomioon myös tulevaisuuden tarpeet ja toiveet.

Kun sähkö- ja tietoliikennevaraus hoidetaan jo WC-istuimen suunnittelu- ja asennusvaiheessa, mahdollistetaan erilaisten lisäominaisuuksien käyttöönotto myöhemmin.

Wc-toimintoja voi lisätä myöhemmin

Saniteettituotteiden Euroopan markkinajohtaja Geberit on kehittänyt seinä-wc-istuimelle uuden sähkö- ja tietoliikennejakorasian, jotta sähkökäyttöisten toimintojen asentaminen olisi mahdollisimman helppoa.

– Geberitin seinä-wc-asennuselementeissä on ollut paikka sähköliitännälle jo aikaisemmin, mutta asennussarjasta ja sähkösyöttöyksiköstä koostuva jakorasia helpottaa asennusta ja LV-alan ammattilaisten työtä merkittävästi, Marko Polvi selvittää.

Asennussarja laitetaan valmiiksi paikalleen, kun Geberit Duofix tai Geberit GIS -asennuselementtejä asennetaan, ja sähköasentaja tuo jakorasialle vähintään suojaputken sähköjohtoa varten. Verkkovirtaliitoksen voi tällöin toteuttaa myös jälkikäteen.

Sähkö- ja tietoliikenneliitäntöjen ansiosta WC-istuimet on mahdollista liittää rakennusautomaatioon ja niitä voidaan ohjata Bluetooth-liitännän avulla kätevästi mobiilisovelluksella. Tietoliikenneyhteydet mahdollistavat esimerkiksi laitekohtaiset kulutus- ja käyttötiedot sekä huoltoilmoitukset.

Jakorasia jää piiloon istuimen taakse

Sähkönsyöttöyksikkö koostuu sähköliittimistä ja niitä suojaavasta välipohjasta, muuntajasta ja erikoiskaapelista, joka on lisäkomponenttien liittämistä varten. Välipohja varmistaa sähkö- ja saniteettiasennusten pysymisen erillään määräysten mukaisesti.

– Kun sähköasentaja on tehnyt verkkovirtaliitoksen ja suojannut sen välipohjalevyllä, LV-asentajat voivat hoitaa kaikki loput työt, Polvi mainitsee.

Sähkö- ja tietoliikennejakorasia on suunniteltu asennettavaksi ilman työkaluja, ja se sopii täydellisesti Geberitin Sigma- ja Omega-piilohuuhtelusäiliöiden Duofix- tai GIS-asennuselementteihin. Jakorasia jää siististi piiloon, sillä se kiinnitetään asennuskehykseen wc-istuimen taakse.

Kosketusvapaa Geberit Sigma10-huuhtelupainike.

LED-valo helpottaa huoltoa ja asennusta

Jakorasian sähköisten komponenttien asennusta ja huoltoa helpottaa LED-valo, joka on piilohuuhtelusäiliöön tulevassa liitäntäkaapelissa.

– LED-valo näkyy, kun huuhtelupainikkeen takana oleva huoltoaukko avataan. Valo ilmaisee, toimiiko wc-istuimen takana oleva muuntaja asianmukaisesti, Marko Polvi kertoo.

Sähkö- ja tietoliikennejakorasian ansiosta verkkovirtakäyttöiset toiminnot voidaan ottaa käyttöön myöhemmin, kun tarvittavat suojaputket on asennettu valmiiksi paikalleen.

– Kun kylpy- ja wc-tilojen sähkösuunnittelu on vielä käynnissä, varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo vain pienen lisäkustannuksen. Hinta nousee huomattavasti myöhemmin, jos suuria muutoksia on tehtävä jälkikäteen, Polvi painottaa.

www.geberit.fi