Pyydä tarjous

Sofiakylä – sinulle omaa elämää

Sofiakylän upea ympäristö, uudet ja valoisat tilat sekä ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilöstö tarjoavat mahdollisuuden nauttia parhaasta mahdollisesta hoidosta 
Sofiakylän upea ympäristö, uudet ja valoisat tilat sekä ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilöstö tarjoavat mahdollisuuden nauttia parhaasta mahdollisesta hoidosta 
04.05.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Sofiakylä on kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille tarkoitettu yksityinen vuonna 2010 Pyhäjärven rannan tuntumassa Nokialla toimintansa aloittanut hoivakoti. Sofiakylä tarjoaa asiakkailleen lämminhenkisen, turvallisen ja kodinomaisen päivätoiminnan tai ympärivuorokautisen asumispalvelun. Laadukkaaseen hoitoon kuuluu yksilöllistä kuntoutusta ja virkistystä sekä muuta virikkeellistä toimintaa. Tärkeä osa hoivakodin toimintaa on myös asiakkaiden perheiden tukeminen sekä mahdollisimman laaja-alainen tiedon jakaminen sitä tarvitseville. Innoittajana Sofiakylän aloittamiselle oli perustaja Riitta Peltosen oma kehitysvammainen tytär Sofia.

- Sofiakylän perustamiseen innoitti oma kehitysvammainen tyttäreni Sofia. Omakohtaiset kokemukset ja ideat luovatkin perustan turvalliselle, virikkeelliselle ja lämminhenkiselle hoivakodille. Sofiakylä on koti täynnä ihmisiä ja heidän ilojaan sekä surujaan. Tavoitteemme on tarjota koti, josta löytyy aina oikea ja hyvä ystävä. Sofiakylä syntyi äidin unelmasta ja halusta antaa muillekin mahdollisuuksia ja unelmia, kertoo toimitusjohtaja Riitta Peltonen.

Sofiakylän upea ympäristö, valoisat tilat sekä ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilöstö tarjoavat mahdollisuuden nauttia parhaasta mahdollisesta hoidosta. Hoidon-, avun- ja majoituksen tarve räätälöidään yksilöllisesti. Tilapäishoitoon voi tulla päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Pysyvää asumista on tarjolla Sofiakylän viihtyisissä ryhmäkodeissa.

Päivätoimintatiloissa Soffariklubilla harjoitellaan erilaisia taitoja musiikin, liikunnan, kädentaitojen, pelien ja lukuhetkien kautta. Lisäksi on mahdollista osallistua monipuolisille retkille taidenäyttelyihin, tapahtumiin ja luontoon.

Pieni Sofia muutti äidin maailman

Sofiakylän perustajan Riitta Peltosen tyttärellä Sofialla todettiin syntymän jälkeen harvinainen tila, jossa sydän on oikealla puolella, muiden elinten ollessa normaaleilla paikoillaan. Lisäksi selvisi, että Sofian aivojen puoliskot toisiinsa yhdistävä hermokimppu on normaalia lyhyempi, mikä aiheuttaa kehityksen hidastumista.

Nykyään Sofia on jo 20-vuotias Soffariklubilla asuva nuori nainen. Sofiakylä onkin hieno käytännön esimerkki siitä, mihin lapsensa tulevaisuudesta huolestunut äiti kykenee.

- Perustin yksityisen hoivakodin vuosien harkinnan ja suunnittelun jälkeen, koska kannoin huolta siitä, mitä tapahtuisi Sofian halutessa muuttaa pois kotoa. Tyttäreni tulevaisuus oli tietysti ykkösenä, mutta auttamisen halu kasvoi tutustuessani ja kuunnellessani muiden perheiden tarinoita, korostaa Peltonen.

Neuvontapisteestä hoivakodiksi

Erityislapsiperheille kuuluvat tuet ja palvelut eivät löydy yhdestä paikasta, vaan jokaisen perheen on etsittävä tarvitsemansa tietojyvänen sieltä täältä. Juuri siitä lähti Peltosen Sofiakylän synnyn taustalla oleva idea. Alun perin hän suunnitteli vain erityisperheille tarkoitetun neuvontapisteen perustamista.

- Vietin yöt netissä ja hain tietoa siitä, millaisia tukia perheelle olisi tarjolla ja mistä niitä voisi hakea. Oman lisähankaluutensa tilanteeseen toi se, että Sofia sai virallisen, Rubinstein Taybi- syndrooma diagnoosin vasta viisivuotiaana. Kun olin itse kaivanut kaiken mahdollisen tiedon, ajattelin, että kaikkien muiden ei tarvitsisi tehdä sitä samaa työtä. Ideani laajeni, kun kävi ilmi, että tilapäishoidon paikkoja on todella vähän.

- Sofiakylän toimintamalli syntyi, kun selvisi ettei Sofia tule koskaan elämään itsenäisesti. Prosessi vei kaiken kaikkiaan kahdeksan vuotta ennen hoivakodin perustamista. Sofia oli silloin jo yhdeksänvuotias, muistelee Peltonen.

Sofiakylä kuuluu Hovikoti-ryhmään, joka myös on perheyritys ja joka on ollut tuomassa kymmenien vuosien hoivakotiosaamisen Sofiakylän tueksi.

Asiakas on aina tärkein

Riitta Peltosen halu tehdä tätä työtä oli niin kova, että nykyään Sofiakylässä asuu jo 45 vakituista asukasta. Lisäksi tilapäishoidonpaikkoja on 9 ja päivätoiminnan paikkoja löytyy 60. Toiminta on vuosien varrella laajentunut ja monipuolistunut kolmeen eri rakennukseen. Yhteistyötä yksityisen ja kunnan välillä korostetaan. Toiminnassa on mukana nykyään jopa 19 kuntaa.

- Meidän toimintamme arvoja ovat avoimuus, arvostus ja rohkeus. Meille asiakas on aidosti ykkönen. Tälle toiminnalle oli ja on suuri tarve. Meillä on myös kansainvälistä yhteistyötä, jota kehitetään koko ajan. Nyt olemmekin järjestämässä erityisperheille messuja. Ajankohta tulee olemaan 15.9.2022 Tredun tiloissa Kivimiehenkadulla.

- Perimmäistä asiaa emme kuitenkaan unohda, Sofiakylä on luotu Sofialle ja hänen hyville ystävilleen. Siellä voin katsella, toteuttaa ja nauttia heidän pienistä ilon hetkistä ja unelmista. Oma unelmani on jo toteutunut, sanoo Peltonen lopuksi.

Lisätietoja:
Sofiakylä Oy
Kivimiehenkatu 4
37100 Nokia
puh. 044 906 6900
www.sofiakyla.fi