Tuki- ja hallintopalveluiden erityisosaaminen tukee Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ydintoimintoja

Facebook
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on erikoissairaanhoidon monipuolisia palveluja tarjoava eteläpohjalaisten kuntien omistama organisaatio. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluu 18 suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan kuntaa, joissa on asukkaita yhteensä lähes 200 000. 

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tekee yhteistyötä myös Tampereen yliopistollisen sairaalan, Vaasan keskussairaalan ja muiden sairaaloiden kanssa, mikä täydentää eteläpohjalaisten sairaanhoitopalvelut tämänhetkisen lääketieteellisen tietämyksen mukaiseksi kattavaksi kokonaisuudeksi.

Tukipalvelujohtaja Jari Hakala kertoo, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Tukipalvelujen toiminta-alueella on kolme toimintayksikköä.

- Ne turvaavat tarvittavat resurssit sekä tukevat potilaan hyvää hoitoa. Potilashoidon tuki- ja huoltopalvelut tuottaa ravintohuollon palvelut, potilashoidon tukipalvelut puolestaan siivoustoimeen liittyvät palvelut ja tehtävät sekä välinehuolto välinehuollon tehtävät, jossa suurin sisäinen asiakas on leikkaussalitoiminta. Asiakaspalvelukeskus kuuluu myös potilashoidon tuki- ja huoltopalveluihin vastaten puhelinvaihdetoiminnoista sekä sisäisestä potilaskuljetuksesta ja infopisteen palveluista. Tekniikka vastaa teknisten palvelujen tuottamisesta sähkötekniikan, LIV-ja konetekniikan sekä lääkintälaitetekniikan osalta. Tilahallinta ja rakentaminen vastaa sairaanhoitopiirin tilahallinasta ja rakentamisesta, Jari Hakala selvittää.

Sairaala 2040-hanke värittää osaltaan vuotta 2022

- Sairaala 2040- hankkeessa on välttämätöntä tarkastella koko Etelä-Pohjanmaan tulevan hyvinvointialueen tilakysymyksiä palvelutarpeen ja palvelutuotannon näkökulmasta uudet palveluntuotantotavat huomioiden. Tässä pohdiskelussa on syytä perusteellisesti kyseenalaistaa niin nykyiset prosessit kuin nykyiset toimintapuitteetkin ja katsoa rohkeasti tulevaisuuteen ensisijaisesti palvelutarve ja muut reunaehdot, kuten väestökehitys ym. ennakoiden, totesi Sairaanhoitopiirin johtaja Tero Järvinen viime marraskuussa julkaistussa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Toimintaympäristö 2022 - 2024 osiossa. (Lähde: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Talousarvio-ja toimintasuunnitelma 2022)

Jari Hakala kertoo, että Sairaala 2040 -hanke on käynnistynyt vuoden 2022 alussa ja kestää vuoden ajan eli vuoden 2022 loppuun.

- Hankkeen tavoitteena on selvittää erilaisia rakentamisen vaihtoehtoja sairaalan toimintojen sijoittamiseksi, konseptisuunnitelmat toimintojen eri sijoitusvaihtoehdoista ja niiden kustannusvaikutuksista päätöksentekoa varten.

Tavoitteena on asiakaslähtöinen, uudistunut ja resurssitehokas sairaala. Uusien määräysten tuomat haasteet huomioidaan peruskorjauskohteiden ja uudisrakennusten suunnittelussa ottaen huomioon myös takaisinmaksuajat. Sairaalateknisen suunnittelun avainsanoja ovat muuntojoustavuus, tilatehokkuus, energiatehokkuus, asiakaslähtöisyys, Hakala määrittelee.

Hakala sanoo, että hankkeen aikataulu tässä vaiheessa on erilaisten rakentamisen vaihtoehtojen kartoittaminen päätöksenteon tueksi.

- Hankkeen mahdollisesta jatkosta ja aikatauluista tehdään päätökset myöhemmin selvitystyön valmistuttua. Hankkeen laajuus selvitystyövaiheessa on yksi vuosi ja hankkeen kustannusarvio vuodelle 2022 on noin 130 000 euroa, Hakala kertoo ja jatkaa:

- Viimeisin uudisrakennus on F-osa, joka valmistui 2017. F-osan pinta-ala on noin 10 000 neliötä. Vuonna 2020 valmistui kaksi merkittävää perusparannuskohdetta, A4 Vuodeosasto ja Ravintokeskus. Vuonna 2021 rakentamisen osalta valmistui D-osan 1-kerroksen peruskorjaus ja A00 käytävän peruskorjaus. Vuosittaisia pieniä kohteita toteutettiin, kuten esim. sisäilma- ja julkisivukorjaukset. Suunnittelua jatkettiin perhetalon, mikrobiologian ja päivystyksen osalta, Jari Hakala kertoo.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia