Junnikkala avaa uuden sahalaitoksen Ouluun

Facebook
15.02.2022 | Teollisuus

Junnikkalan saha on yksi maailman moderneimmista mekaanisen puunjalostusteollisuuden laitoksista. Yrityksen kerrotaan olevan hieman kuin raaka-aineensa; pohjoisessa pitkään kasvanut ja kokemusten karaisema. Jo kuuden vuosikymmenen ajan sukupolvelta toiselle siirtynyt taitotieto yhdistyneenä rohkeuteen ja innovatiivisuuteen sekä mittaviin investointeihin ovat luoneet kestävän pohjan yrityksen toiminnalle myös 2020-luvulla.

– Aika moni asia on vauhdittunut pandemian aikana. Rakentamistoimialan lisäksi, meidänkin toimiala ollut pärjääjien joukossa. Maailmassa on alettu nikkaroimaan ja rakentamaan aiempaa enemmän ja sitä kautta puutuotteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi. Noin 70 % tuotannostamme menee vientiin. Japani on vientikauppamme ykkösmaa, lisäksi tulevat perinteisemmät mäntymarkkinat, kuten Egypti, Englanti ja Pohjois-Afrikka. Vientiin menee pääasiassa sahatavaraa ja kotimaahan puolestaan jatkojalosteita, eli käytännössä talojen ulkoverhoustuotteita, Junnikkalan sahan toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kertoo.

Uusi sahalaitos käynnistyy Oulussa vuoden 2023 lopulla

Tällä hetkellä Junnikkalan sahalla on toimintaa Kalajoella sekä Oulaisissa. Kalajoen yksikössä tehdään sahausta ja sahatuotteiden jatkojalostusta.

– Kahden jo olemassa olevan sahalaitoksen lisäksi olemme päättäneet rakentaa uuden yksikön Ouluun, joka on tuotantokapasiteetiltaan suunnilleen saman kokoinen kuin Kalajoen ja Oulaisten yksiköt yhdessä. Oulun yksikön tuotantokapasiteetti tulee olemaan 350 000 kuutiota. Uuden sahalaitoksen tuotannosta suuntautuu vientiin noin 80 %.

Alan viimeisintä tuotantoteknologiaa

– Uudessa yksikössä otetaan käyttöön alan viimeisintä teknologiaa. Käytämme hyvin pitkälle kotimaisia laitetoimittajia, joiden tuotekehitys on huippuluokkaa. Valmistuessaan Oulun yksiköstä tulee yksi maailman moderneimmista sahalaitoksista, Junnikkala toteaa.

Junnikkala jatkaa kertoen, että vaikka pandemia-aika on vauhdittanut tuotteiden kysyntää, toimiala on hyvin syklinen.

– Tietysti kysynnän kasvu johtuu myös osin siitä, että talouksia on elvytetty keinotekoisesti ja elvytystoimet ovat kohdistuneet hyvin pitkälle rakentamiseen liittyviin asioihin. Koko ajan tässä on oltava realistinen – vaikka nyt meneekin hyvin, tulee vielä varmasti aikoja, jolloin joudumme kohtaamaan haasteita. Uuden yksikön myötä rakennamme myös meidän kilpailukykyä paremmaksi.

Suomalaisella puutavaralla riittää kysyntää

Tällä hetkellä kaikki puutavara on kysyttyä maailmalla, mutta suomalaisesta puutavarasta tekee kysyttyä sen laadukkuus. Junnikkalan mukaan Suomen hyvin hoidetut metsät tuottavat laadukasta puuta.

– Suomi sijaitsee sellaisilla leveysasteilla, että puu kasvaa lujaksi. Puutavara on niin laadukasta, että sitä kysytään suhdanteista riippumatta.

Oulun saha tulee työllistämään satoja ihmisiä

Junnikkala kertoo, että työllistävyyden näkökulmasta tarkasteltuna, metsäteollisuus ja sahat työllistävät välillisesti 2,5-kertaisesti oman työvoiman määrän. Tämä tarkoittaa että kumppanuuksia on paljon.

– Iso osa välillisistä työllistävistä vaikutuksista tulee raaka-aineiden kuljetuksista sekä puunkorjuusta. Tehtaallakin käytetään kumppanuuksia mm. kunnossapidollisissa asioissa sekä monissa muissakin tukitoiminnoissa. Työllistämme suoraan 150 henkilöä, mutta kokonaistyöllistävyytemme on 350–400 ihmistä.

Uuden Oulun yksikön myötä Junnikkalan sahan liiketoiminta tulee lähes kaksinkertaistumaan. Tuotantotyöntekijöitä uusi yksikkö tulee työllistämään noin 50 henkilön verran.

– Yhtä lailla Oulun yksikköön tarvitaan puuta ja sivutuotteiden kuljetusta, joten se tulee työllistämään kokonaisuudessaan noin 200 henkilöä.

junnikkala.com

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä